ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ»
Με τον «πατριωτισμό» του κεφαλαίου

Ενα κράμα πατριωτισμού των αστών στο οποίο συνυπάρχει ο αστικός εθνικισμός με τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου και που επιχειρείται να καλυφθεί με τη διαρκή επίκληση ενός κίβδηλου ριζοσπαστισμού και ενός ρηχού αντιαμερικανισμού, αποκαλύπτει ολοένα και περισσότερο η «Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών». Χαρακτηριστική είναι η ομιλία του Μ. Θεοδωράκη σε εκδήλωση στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, την περασμένη Κυριακή. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Π. Ψωμιάδης, ο Σ. Κούβελας, ο Σ. Παπαθεμελής, ο Π. Εμφιετζόγλου και άλλοι.

Απ' το βήμα της εκδήλωσης αναπαράχθηκαν τα ιδεολογήματα περί δήθεν «υποδούλωσης» και «εξάρτησης» της χώρας, που επιτάσσουν «αγώνα για εθνική ανεξαρτησία». Ισχυρισμοί που βοηθούν στον εξωραϊσμό του καπιταλισμού και της ντόπιας άρχουσας τάξης - η οποία κάθε άλλο παρά υποτελής είναι - σπρώχνοντας το λαό να συμμαχήσει με τους εκμεταλλευτές του, στο όνομα ενός δήθεν «εθνικοαπελευθερωτικού» αγώνα.

Σύμφωνα με τον Μ. Θεοδωράκη, αν η Κίνηση βρισκόταν στην κυβέρνηση, θα αρνούνταν την πληρωμή «του απεχθούς χρέους», θα επεδίωκε να συνάψει «συμφέρουσες οικονομικές συμφωνίες δανείου με την Κίνα και τη Ρωσία, που να μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε εντελώς από το υπέρογκο χρέος, όπως και οικονομικές συμφωνίες καθαρά αναπτυξιακού χαρακτήρα με τη δημιουργία δεκάδων κοινοπραξιών με σκοπό την εκμετάλλευση του πλούτου της χώρας». Καλεί, με άλλα λόγια, το λαό να διαλέξει ιμπεριαλιστή, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι στον καπιταλισμό οι διεθνείς σχέσεις της κάθε χώρας μπορούν να χαρακτηρίζονται από αμοιβαίο συμφέρον προς όφελος των λαών και όχι της πλουτοκρατίας.

Η Κίνηση προτείνει ακόμα «την εκμετάλλευση του εθνικού μας πλούτου με τη μέθοδο κοινοπραξιών είτε μεικτών εταιρειών με ξένες χώρες», δηλαδή παράδοση στο κεφάλαιο, όπως και «να αξιοποιηθούν και τα μικρότερα νησιά μας, για να αποτελέσουν πηγές εθνικού πλούτου αλλά και τουριστικής εκμετάλλευσης μεγάλης αξίας και διεθνούς προβολής»... Επιπλέον, με μπόλικη δόση εθνικισμού, τάσσεται υπέρ της «ελληνοκεντρικής παιδείας» και εναντίον όσων «δεν πιστεύουν στην Ελλάδα, στο ελληνικό έθνος στη διαχρονική του διάσταση».

Τσουβάλιασμα βολικό στο σύστημα

Ακριβώς επειδή ο λόγος που εκφέρει η Κίνηση δεν έχει αντιιμπεριαλιστικό υπόβαθρο, τα επιχειρήματά της είναι μοιραίο να ρέπουν στην υπεράσπιση του έθνους των αστών. Αλλά αυτή η ροπή δεν είναι φιλολαϊκή ούτε καν πατριωτική γιατί τέτοιο μανδύα της προσδίδουν. Ο Μ. Θεοδωράκης ισχυρίστηκε ότι η Κίνησή του ήταν η μόνη που «κατήγγειλε την απόφαση του Γ. Παπανδρέου να διαθέσει τον ελληνικό εναέριο χώρο στην ισραηλινή αεροπορία», η πρώτη «που κατήγγειλε τις ελληνικές κυβερνήσεις για την εγκληματική τους αμέλεια να μην καθορίσουν ως σήμερα την Εθνική μας ΑΟΖ», η μοναδική «που κατήγγειλε την προδοτική παραχώρηση ύστερα από εντολή του ΝΑΤΟ του μισού (Ανατολικού) Αιγαίου στον εναέριο έλεγχο της τουρκικής αεροπορίας» και «που καταγγέλλει την προσωπική απόφαση του Γ. Παπανδρέου να παραχωρήσει τον ελληνικό εναέριο χώρο στην πολεμική αεροπορία του Ισραήλ (δίχως να ενημερωθεί η Κυβέρνηση και η Βουλή)». Αλλά αυτές οι ενέργειες στα πλαίσια του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου και της έντασης της διεθνοποίησης, είναι φυσιολογικά πράγματα. Για τα συμφέροντα των μονοπωλίων ασκείται αυτή η πολιτική. Οπως επίσης για τέτοια συμφέροντα θα ασκείται τέτοια πολιτική ανεξάρτητα αν συμμαχήσει η αστική τάξη με τη Ρωσία ή την Κίνα.

Στο ίδιο πνεύμα, αναφέρθηκε στη Λέσχη Μπίλντεμπεργκ και στο διεθνές τραπεζιτικό σύστημα που «ελέγχεται από παράγοντες που ανήκουν στο πανίσχυρο εβραιοαμερικανικό λόμπι», τα οποία αποτελούν για την κίνηση τον «νούμερο ένα» εχθρό του λαού. Δεν είναι τα μονοπώλια ο εχθρός, αλλά οι Αμερικανοί και οι Εβραίοι μόνο. Ακρως αποπροσανατολιστικό για το λαό και επικίνδυνο αφού συγκαλύπτει την ταξική ουσία του ζητήματος.Επιδεικτική επίσης ήταν κάθε αναφορά στην ιμπεριαλιστική ΕΕ.

Στην ομιλία του, ο Μ. Θεοδωράκης επιχείρησε να τσουβαλιάσει τους «300 βουλευτές», κατηγορώντας τους ότι έχει θολώσει η σκέψη τους από το νέφος της κρίσης. Στο διά ταύτα, είπε ότι αν σήμερα γίνονταν εκλογές, η Κίνηση θα καλούσε τους υποστηριχτές της να ψηφίσουν λευκό, έκανε λόγο για «αυτοκυβέρνηση του λαού», μακριά «από ηγέτες και κόμματα». Και οι δύο είναι επικίνδυνες απόψεις γιατί αφ' ενός τσουβαλιάζει τους βουλευτές του ΚΚΕ με αυτούς των αστικών κομμάτων, αφ' ετέρου τα περί αποχής ωθούν το λαό στην αδράνεια.

Το μόνο που βρήκε να προσάψει στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι το ότι προσανατολίζεται σε κολεγιές με το Ισραήλ, καθώς, όπως είπε, «με μια και μόνο κίνηση η Ελλάδα - ουσιαστικό θύμα της πολιτικής των ΗΠΑ - περνά στο στρατόπεδο του διεθνούς ιμπεριαλισμού (σαν απλός υπηρέτης)».

Ενώ την εγκάλεσε για το λόγο ότι αφού «αποφάσισε να πουλήσει την ψυχή της Ελλάδας, τουλάχιστον ας την πουλούσε ακριβά (...) γιατί λοιπόν δεν τους ζητήσατε να μας τοκίσουν με 1% (όσο οι Κινέζοι και οι Ρώσοι) να ξοφλήσουμε τον βραχνά των τόκων που μας πνίγουν και να μας βοηθήσουν να πραγματοποιήσουμε έργα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης αντί να συζητάτε για αγορά όπλων από το Ισραήλ;».


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΛΑ.Ο.Σ.
Χέρι χέρι στη συκοφάντηση του κινήματος

Απειλές και επικίνδυνη φρασεολογία, με αφορμή την αποδοκιμασία του Θ. Πάγκαλου σε εκδήλωση στο Παρίσι

Αποδέκτης αποδοκιμασιών για την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα των μεταναστών, αλλά και γενικότερα, έγινε στο Παρίσι το προηγούμενο Σάββατο ο Θ. Πάγκαλος. Ομάδα φοιτητών φώναξε συνθήματα κατά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, στο Ελληνικό Σπίτι της Πανεπιστημιούπολης, όπου βρέθηκε για την προβολή της ταινίας του Κώστα Γαβρά «Ζ». Μετά τον έντονο διάλογο που είχε με τους φοιτητές, ο Θ. Πάγκαλος αποχώρησε και η εκδήλωση ακυρώθηκε.

Σε μια προσπάθεια να επιτεθεί συνολικά στο λαϊκό κίνημα και να ενεργοποιήσει αντιδραστικά αντανακλαστικά εναντίον του, ο Θ. Πάγκαλος έκανε λόγο αργότερα, σε ανακοίνωσή του, για «τρομοκρατικού χαρακτήρα παρέμβαση Γάλλων αναρχικών και Ελλήνων οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ». Η ανακοίνωση εκδόθηκε από το γραφείο της αντιπροεδρίας, αποδεικνύοντας ότι σε κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση, με τον πλέον επίσημο τρόπο, επιστρατεύει τις απειλές και τη συκοφαντία για να δημιουργήσει κλίμα καταστολής και ποινικοποίησης, με άκρως επικίνδυνη φρασεολογία.

Με αφορμή τις αποδοκιμασίες προς τον Θ. Πάγκαλο, στην ανακοίνωση της αντιπροεδρίας γίνεται ξεκάθαρη προσπάθεια να συκοφαντηθεί συνολικά κάθε μορφή λαϊκής αποδοκιμασίας προς την κυβερνητική πολιτική και να επιβληθεί ο νόμος της σιωπής και της συναίνεσης. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «φασιστική αντίληψη», για ομάδες «που ποτέ δεν αποδέχθηκαν την κοινοβουλευτική δημοκρατία που με τόσο αίμα κερδήθηκε από τον ελληνικό λαό» και σκηνές που «υπονομεύουν την διεθνή εικόνα της χώρας και την προσπάθειά της να εξέλθει από την κρίση».

Στο ίδιο ύφος και με την ίδια πολιτική στόχευση εξέδωσε ανακοίνωση και το Γραφείο Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ., με την οποία υποστηρίζει ότι «με ασχήμιες δεν ασκείται εποικοδομητική πολιτική. Οι δήθεν αυθόρμητες "παραστάσεις" εδώ και στο εξωτερικό, είναι προϊόν της στρατηγικής των κομμάτων της αριστεράς. Προφανώς δεν σκέπτονται τις συνέπειες αν τυχόν ξεφύγει μία σπίθα». Ανακοίνωση - απάντηση στον Θ. Πάγκαλο εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ στην οποία σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι για «τα μυθεύματά του περί τρομοκρατικής επίθεσης, τον διαψεύδει το "video" που προβλήθηκε από τις τηλεοράσεις».


Σενάρια και διεργασίες μεταξύ ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ.

Η αδυναμία της αστικής τάξης και των κομμάτων της να διαχειριστούν την κρίση κυοφορεί αλλαγές στο αστικό πολιτικό σύστημα

Παρασκηνιακές διεργασίες προσέγγισης μεταξύ ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ., που φτάνουν μέχρι και την εκλογική συνεργασία, διοχετεύονται τις τελευταίες μέρες στον Τύπο, με τις επίσημες διαψεύσεις να κινούνται σε ήπιους τόνους. Σε κάθε περίπτωση, μπροστά στις κλιμακούμενες δυσκολίες της αστικής τάξης και των κομμάτων της να διαχειριστούν την καπιταλιστική κρίση, οι διαρροές επιβεβαιώνουν τις κυοφορούμενες αλλαγές στο αστικό πολιτικό σύστημα, που στόχο έχουν να ενσωματώσουν τη λαϊκή αγανάκτηση και να την εκτονώσουν.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ δήλωσε χτες ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση με στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ. για συνεργασία, διαψεύδοντας δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία υπάρχει «φλερτ» μεταξύ ΝΔ και του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Μ. Βορίδη. Τα ίδια δημοσιεύματα προκάλεσαν την αντίδραση του ΛΑ.Ο.Σ. και προσωπικά του Μ. Βορίδη, ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης έκανε λόγο για «προβοκατόρικα δημοσιεύματα» και για «ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά ενός πολιτικού κόμματος».

Στην ερώτηση αν υπάρχει θέμα συνεργασίας με το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη, ο Γ. Μιχελάκης άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η ηγεσία της ΝΔ επιδιώκει την προσέγγιση με τον ΛΑ.Ο.Σ. «Για εμάς, η ενότητα της κεντροδεξιάς είναι στη βάση, είναι στο λαό», τόνισε. Τα σενάρια τροφοδότησε χτες ο ίδιος ο Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος, μιλώντας στον ρ/σ «ΡΙΑΛ», άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο της μη αυτόνομης καθόδου του ΛΑ.Ο.Σ. στις εκλογές.

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και την αυτόνομη κάθοδο του κόμματός του, ο Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε «αυτό εξαρτάται από το πότε και πώς θα γίνουν οι εκλογές, θα πράξω ανάλογα με το τι θα ωφελεί τη χώρα εκείνη την περίοδο. Δεν έχω αγκύλωση στο να συνεργαστώ για το καλό της χώρας (...) πρέπει όλοι να δεχθούμε ότι αυτές οι εκλογές έχουν μια καταλυτική δυναμική που πρέπει να την εξετάσουμε σε βάθος, είναι άλλο να προκηρυχθούν οι εκλογές το 2012, άλλο σε 5 μήνες και άλλο να έχουμε πόλεμο».

Στο θέμα αυτό επανήλθε ο ΛΑ.Ο.Σ. αργότερα, αναφέροντας σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου: «Εάν οι εκλογές μεταφερθούν στο απώτερο μέλλον και οι οικονομικές συνθήκες επιβάλλουν ένα πολιτικό περιβάλλον εκτάκτου ανάγκης, η ευθύνη του ΛΑ.Ο.Σ. επιτάσσει να εξετάσει όλες τις πιθανές προσφερόμενες λύσεις, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ