ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
Αγωνιστικό κάλεσμα οι εκλογές στα δημόσια ΙΕΚ

Ξεκίνησαν στα δημόσια ΙΕΚ Αττικής οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών

Από παλιότερη κινητοποίηση για την κατάργηση των διδάκτρων στα δημόσια ΙΕΚ
Από παλιότερη κινητοποίηση για την κατάργηση των διδάκτρων στα δημόσια ΙΕΚ
Την ανάγκη οι εκλογές στα δημόσια ΙΕΚ της Αττικής να γίνουν σταθμός για την οργάνωση και δράση τονίζει ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, καλώντας τους σπουδαστές να συμμετάσχουν μαζικά στη διαδικασία και στα ψηφοδέλτια. Οι εκλογές έχουν ξεκινήσει από τις 28 του Φλεβάρη και ολοκληρώνονται στις 11 του Μάρτη σε ημερομηνίες που έχει καθορίσει ο Σύλλογος για κάθε ΙΕΚ. Σήμερα, Πέμπτη 3 Μάρτη ψηφοφορία γίνεται στα ΙΕΚ Σιβιτανιδείου, Αμαρουσίου, Αιγάλεω και ΟΑΕΔ Ηρακλείου. Ακολουθούν στις 8 και 9 Μάρτη τα ΙΕΚ Ηλιούπολης, στις 8 και 10 Μάρτη Αγ. Δημητρίου, στις 9 Μάρτη τα ΙΕΚ Μεταμόρφωσης, Ν. Σμύρνης και ΟΑΕΔ Κηφισιάς. Στις 10 και 11 Μάρτη στα ΙΕΚ Χαϊδαρίου.

«Η ανασφάλεια, η ανεργία, ο φόβος της απόλυσης κυριαρχούν στους νέους εργαζόμενους και σπουδαστές. Η ίδια αντιλαϊκή πολιτική εφαρμόζεται και στα ΙΕΚ μας. Μας βάζουν να πληρώνουμε δίδακτρα στα κατά τα άλλα "Δημόσια" ΙΕΚ, να πληρώνουμε από την τσέπη μας ό,τι σημειώσεις και αναλώσιμα χρειαζόμαστε, μας στέλνουν στις πρακτικές να δουλεύουμε τσάμπα και ανασφάλιστοι, μας δίνουν μια βεβαίωση σπουδών που δεν μας εξασφαλίζει κανένα επαγγελματικό δικαίωμα.

Στόχος τους να δημιουργήσουν τη νέα βάρδια εργαζομένων που θα υποτάσσεται πιο εύκολα στην πιο άγρια εκμετάλλευση. Με ένα μάτσο χρηστικές δεξιότητες, γρήγορα αναλώσιμες, για νέους εργαζόμενους πιο φθηνούς, πιο ευέλικτους», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ.

Ο Σύλλογος καλεί τους σπουδαστές, χωρίς να χάσουν άλλο χρόνο, να προχωρήσουν σε συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα στα ΙΕΚ, να καταγγείλουν τα προβλήματα που υπάρχουν στο ΙΕΚ τους, να πάρουν πολύμορφες πρωτοβουλίες και συμπόρευση με τα ταξικά σωματεία και το ΠΑΜΕ. Ο Σύλλογος καλεί σε μαζικές εγγραφές των νέων εργαζόμενων σπουδαστών στα σωματεία και το ΠΑΜΕ. Με το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), την Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), την Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος (ΟΓΕ), να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία απαλλαγμένη από μονοπώλια, με τα μέσα παραγωγής να είναι λαϊκή περιουσία.

Ο Σύλλογος παλεύει για: Κατάργηση των διδάκτρων σε όλα τα Δημόσια ΙΕΚ. Δωρεάν χορήγηση συγγραμμάτων. Κάλυψη εξόδων για αναλώσιμα. Δωρεάν εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες για όλους τους σπουδαστές. Πρακτική άσκηση πάνω στο αντικείμενό τους και με κατοχυρωμένα όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα (4ωρο - 5ήμερο - 20ωρο). Απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας μέσα στο χρόνο σπουδών. Δωρεάν πιστοποίηση με το πέρας των σπουδών. Κατοχύρωση των συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων. Γενικές Συνελεύσεις Σπουδαστών μέσα στα ΙΕΚ. Κανέναν αποκλεισμό σπουδαστών με ειδικές ανάγκες. Ισα δικαιώματα για τους μετανάστες σπουδαστές. Σταθερή δουλειά για όλους με πλήρεις αποδοχές. Κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ - 56 ευρώ κατώτερο μεροκάματο - 1.120 ευρώ κατώτερη σύνταξη. Σύνταξη στα 60 για τους άντρες - 55 για τις γυναίκες. Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επιδότηση με 80% του βασικού μισθού και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, μέχρι να βρουν δουλειά.

Πολύμορφες πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα

Συνεχίζεται η καμπάνια της ΚΝΕ για την οργάνωση της εργαζόμενης νεολαίας

Με πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις συνεχίζουν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ τις πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της καμπάνιας για την οργάνωση της εργαζόμενης νεολαίας, ενώ παράλληλα βρίσκονται κοντά στους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς, κοντά στους άνεργους και τη νεολαία της μαθητείας και της κατάρτισης, μεταφέροντας το κάλεσμα της αντεπίθεσης.

Η μεγάλη απεργία της ΛΑΡΚΟ είναι το θέμα της εκδήλωσης που κάνει η Οργάνωση Περιοχής Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας της ΚΝΕ στις 8 Μάρτη στη Λαμία.

Στην Πρέβεζα, στις 12 Μάρτη στις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Το Εργατικό Συνδικαλιστικό Κίνημα 1918 - 1948 - Δύο γραμμές σε διαρκή αντιπαράθεση» του Γιώργου Μαυρίκου. Θα μιλήσει ο Κώστας Ντακοβάνος, μέλος του Γραφείου της Αχτιδικής Επιτροπής Εργαζομένων Αρτας - Πρέβεζας - Λευκάδας. Εκδήλωση για το ίδιο θέμα θα γίνει την ίδια μέρα στο Ναύπλιο.

Διήμερες εκδηλώσεις πραγματοποιούν το επόμενο Σαββατοκύριακο οι Εργατικές Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, στην ΕΔΟΘ. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινούν στις 7 μ.μ. Το Σάββατο, 12 Μάρτη, η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στους μετανάστες. Θα μιλήσει στέλεχος της ΚΝΕ, θα παρουσιαστεί το θεατρικό έργο του Γιώργου Σκούρτη «Η απεργία» και μουσικό αφιέρωμα με τραγούδια του παγκόσμιου εργατικού κινήματος. Την Κυριακή, 13 Μάρτη, η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη συνεισφορά του ΚΚΕ στην πάλη για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας. Θα μιλήσει στέλεχος της ΚΝΕ, θα γίνει προβολή DVD για το γυναικείο ζήτημα, ενώ στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.

Αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες οργανώνει στο πλαίσιο της καμπάνιας η Οργάνωση Περιοχής Πελοποννήσου το Μάρτη και τον Απρίλη. Στην Πάτρα, στις 23/3 θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Επιτάφιος» από ομάδα της ΚΝΕ και στις 25 - 26 - 27/3 θα γίνει τουρνουά ποδοσφαίρου. Στην Καλαμάτα, στις 31/3 θα γίνει αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι από συγκρότημα της ΚΝΕ. Ανάλογο αφιέρωμα θα γίνει στον Πύργο την 1 Απρίλη και τουρνουά ποδοσφαίρου στη Ζάκυνθο στις 20/3. Στις 12 Μάρτη θα ξεκινήσει με την ταινία «το Αλάτι της γης» σειρά προβολών ταινιών στο χώρο του Εργατικού Κέντρου Κεφαλλονιάς.

ΚΝΕ
Αποκριάτικες γιορτές για παιδιά

Το Σάββατο στη Λάρισα και στα Γιάννενα

Στιγμιότυπο από την αντίστοιχη γιορτή που έγινε στην Αθήνα
Στιγμιότυπο από την αντίστοιχη γιορτή που έγινε στην Αθήνα
Αποκριάτικη γιορτή για παιδιά διοργανώνουν, στη Λάρισα, οι Νομαρχιακές Οργανώσεις Λάρισας και ΑΕΙ - ΤΕΙ, το Σάββατο 5 Μάρτη, στις 11 π.μ., στον πολυχώρο πολιτισμού «Χορίαμβος» (Γαληνού και Φαρμακίδου γωνία). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Στις 11.00 Εργαστήρι αποκριάτικης μάσκας, στις 11.45 χαιρετισμός από στέλεχος του ΚΚΕ, στις 12.00 παιχνίδι στα «μονοπάτια» του παραμυθιού «Το άρωμα των λουλουδιών» και στις 12.45 «Μουσικές καρέκλες» και αποκριάτικο ξεφάντωμα.

Το Σάββατο 5 Μάρτη, επίσης, αποκριάτικη γιορτή για τα παιδιά διοργανώνει η ΚΝΕ και στα Γιάννενα από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Η είσοδος είναι ελεύθερη και το πρόγραμμα περιλαμβάνει εργαστήρι μάσκας - χαρταετού, γνωριμία των παιδιών με τον Μπρεχτ με την παράσταση «Κύκλος με την κιμωλία», γαϊτανάκι και άλλες εκπλήξεις.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ - ΤΕΙ
Εκδηλώσεις για τη Μέρα της Γυναίκας

Η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Σπουδάζουσας και ΤΕΙ της ΚΝΕ διοργανώνουν με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Γυναικών εκδηλώσεις, συζητήσεις και περιοδείες στους χώρους των πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Συγκεκριμένα:

Τρίτη 8 Μάρτη

Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στις 10 π.μ., περιοδεία με τη Βιβή Δάγκα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στη Φιλοσοφική, στις 9 π.μ., περιοδεία με τη Θεοδώρα Δριμάλα, μέλος της Διατμηματικής Επιτροπής Γυναικών της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τετάρτη 9 Μάρτη

Στη ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Αθήνας, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα Δ5 εκδήλωση με θέμα: «Τα προβλήματα των νέων γυναικών στον καπιταλισμό - Η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ». Ομιλήτρια η Κατερίνα Μιχαλιού, μέλος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πέμπτη 10 Μάρτη

Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα 1, εκδήλωση με θέμα «Τα προβλήματα των νέων γυναικών στον καπιταλισμό - Η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ». Ομιλήτρια η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Φιλοσοφική, στη 1 το μεσημέρι, στην αίθουσα 312, εκδήλωση με θέμα: «Η συμβολή της γυναίκας στην ιστορία του επαναστατικού εργατικού κινήματος της χώρας μας». Ομιλήτρια η Χριστίνα Τσεντούρου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κυριακή 13 Μάρτη

Σύσκεψη με καθαρίστριες των πανεπιστημίων και ΤΕΙ, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα της ΚΟΑ (Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου). Ομιλήτρια η Ευγενία Παναγιωτοπούλου, μέλος του Γραφείου της Αχτίδας ΑΕΙ -ΤΕΙ - Ερευνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ