ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΝΑΕΡΙΑ «ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ» ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ
Το πρώτο βήμα πολεμικής εμπλοκής του ΝΑΤΟ

Αμεση η συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης, που έχει δώσει τα πάντα (βάσεις και προσωπικό) στην υπηρεσία της ιμπεριαλιστικής επιχείρησης που έχει ξεκινήσει

Τα ιπτάμενα ραντάρ «Αwacs», που χρησιμοποιούνται σε όλες τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ

Associated Press

Τα ιπτάμενα ραντάρ «Αwacs», που χρησιμοποιούνται σε όλες τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ
Το πρώτο βήμα της στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Λιβύη ήδη έχει συντελεστεί, με την ανακοίνωση χθες από τις Βρυξέλλες, του Αμερικανού πρέσβη στο ΝΑΤΟ Ιβο Νταάλντερ, ότι η «συμμαχία» ξεκινάει την εναέρια επιτήρηση, με ιπτάμενα ραντάρ «ΑΒΑΚΣ», του εναέριου χώρου της Λιβύης. «Λάβαμε, είπε, την απόφαση να εντείνουμε την εποπτεία από τα AWACS (πάνω από τη Λιβύη) και να την καταστήσουμε 24ωρη, επτά ημέρες στις επτά. Ασφαλώς, θα έχουμε σύντομα μία καλύτερη εικόνα, τι συμβαίνει σε αυτό το μέρος του πλανήτη». Πρόκειται στην ουσία για αναγνωριστική επιχείρηση, ενόψει της επιβολής της «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» πάνω από τη Λιβύη για την οποία αναμένεται να αποφασίσει αύριο το ΝΑΤΟ.

Σε κάθε περίπτωση, ο έλεγχος του εναέριου χώρου της Λιβύης αποτελεί καθαρά πολεμική επιχείρηση, η οποία αναμένεται να συνδυαστεί και με αεροπορικά πλήγματα κατά της αεράμυνας, των αεροπορικών βάσεων και των μονάδων πυροβολικού του καθεστώτος Καντάφι. Σε πρώτη φάση, πριν μπει σε εφαρμογή η «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», η «εναέρια επιτήρηση» εκτιμάται πως μπορεί να συνδυαστεί και με επιχειρήσεις «ηλεκτρονικού πολέμου» με στόχο τις επικοινωνίες των κυβερνητικών δυνάμεων στη Λιβύη. Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ΝΑΤΟικά ΑΒΑΚΣ έχουν εδώ και μέρες ενεργοποιηθεί πάνω από το θαλάσσιο χώρο της Λιβύης εποπτεύοντας το θαλάσσιο χώρο έξω από τις λιβυκές ακτές όπου πλέουν τα ΝΑΤΟικά πολεμικά πλοία.

Η ελληνική εμπλοκή στις υπό εξέλιξη πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ είναι άμεση, καθώς στα ΝΑΤΟικά ιπτάμενα ραντάρ, ανεξαρτήτως βάσης απογείωσής τους, συμμετέχουν και ελληνικά πληρώματα που έχουν διατεθεί στο ΝΑΤΟ, ενώ ένας αριθμός αυτών των αεροσκαφών απογειώνεται και από το αεροδρόμιο της Ακτίου στην Πρέβεζα ή εάν οι επιχειρησιακές ανάγκες το απαιτήσουν και από άλλα αεροδρόμια επί του ελληνικού εδάφους. Επίσης, έχει διατεθεί στο ΝΑΤΟ ο ελληνικός εναέριος χώρος και το ελληνικό FIR (περιοχές ευθύνης ελέγχου και συντονισμού των πτήσεων) που είναι σε άμεση γειτνίαση με τον αντίστοιχο χώρο της Λιβύης.

Οσον αφορά στη χρήση της αεροναυτικής βάσης της Σούδας, ήδη απέπλευσε προς τη Λιβύη από το Μαράθι της Σούδας, το αμερικανικό ελικοπτεροφόρο «USS Kearsarge», χωρητικότητας 2.000 πεζοναυτών και το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «USS Ponce», ενώ για τις επόμενες μέρες έχει προγραμματιστεί ο κατάπλους και άλλων αμερικανικών πολεμικών πλοίων. Σημειώνεται πως στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο της Λιβύης βρίσκονται σε πολεμική ετοιμότητα 25 πολεμικά πλοία ΝΑΤΟικών χωρών, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά ελικοπτεροφόρα και αεροπλανοφόρα. Ολη αυτή η συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων αποτελεί ντε φάκτο ναυτικό αποκλεισμό της Λιβύης. Σε ό,τι αφορά την ελληνική εμπλοκή, δύο ελληνικές φρεγάτες έχουν ήδη ενταχθεί στη ΝΑΤΟική αρμάδα που κινείται μεταξύ Κρήτης και του Κόλπου της Σύρτης, τα «ΨΑΡΑ» που βρίσκεται ήδη κοντά στα λιβυκά παράλια και η «ΥΔΡΑ» που βρίσκεται στην Κρήτη σε ετοιμότητα, όπως και το πλοίο γενικής υποστήριξης του Στόλου «ΑΛΙΑΚΜΩΝ».

Τα παραπάνω είναι σε εφαρμογή των «συμβατικών υποχρεώσεων» της Ελλάδας προς το ΝΑΤΟ που έχει διακηρύξει η κυβέρνηση. Θεωρείται, λοιπόν, «αυτονόητο» να απογειώνονται τα ΝΑΤΟικά ιπτάμενα ραντάρ από ελληνικά αεροδρόμια, που θα κατευθύνουν τους «συμμαχικούς» βομβαρδισμούς στη Λιβύη, να συμμετέχουν ελληνικά πληρώματα και να χρησιμοποιείται ο ελληνικός εναέριος χώρος. Η όποια άδεια δίνεται κατά περίπτωση από τις ελληνικές αρχές για πτήσεις έχει τυπικό χαρακτήρα και αφορά απλά τη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας. Η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με επίσημες διακηρύξεις μελών της, περί διεκδίκησης ρόλου «προκεχωρημένου φυλακίου» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή, διεκδικεί παραπέρα εμπλοκή της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό της ενεργότερης εμπλοκής στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, αναμένεται η διεκδίκηση, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, πιο συγκεκριμένου ρόλου στο ζήτημα της επιτήρησης του εναέριου χώρου νότια των ακτών της Κρήτης και της Πελοποννήσου, έως τις λιβυκές ακτές και με την αξιοποίηση του ελληνικού συστήματος εναέριας προειδοποίησης και ελέγχου, το «Erieye EMB-145 AEW&C», δηλαδή τα ελληνικά ιπτάμενα ραντάρ, όπως επίσης αν κλιμακωθεί η πολεμική εμπλοκή και με την ενεργοποίηση του ελληνικού συστήματος αεράμυνας («Πάτριοτ» και «S-300»). Μάλιστα, όλα αυτά η κυβέρνηση θα τα παρουσιάσει σαν κατοχύρωση του «διεθνούς ρόλου της χώρας».

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Πιέζουν οι διαδηλωτές για διάλυση της «υπηρεσίας ασφαλείας»

Αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις από την «μεταβατική» κυβέρνηση υπό τον Σχάραφ

ΚΑΪΡΟ._

Απομακρύνοντας όλα τα πρόσωπα που είχαν συνδεθεί με το Χόσνι Μουμπάρακ και μοιράζοντας διαβεβαιώσεις ότι «θα δώσει τέλος στη δράση των διαφόρων υπηρεσιών ασφαλείας», όπως ζητούν οι διαδηλωτές, ορκίστηκε στη θέση του «μεταβατικού» πρωθυπουργού, ο Ισάμ Σχάραφ. Ο Σχάραφ επέλεξε για υπουργεία - κλειδιά, όπως είναι το Εξωτερικών και το Εσωτερικών, τον Ναμπίλ ελ Αράμπι, πρώην πρέσβη στον ΟΗΕ και πρώην δικαστή στο Διεθνές Δικαστήριο, και τον υποστράτηγο Μανσούρ ελ Εσάουι, πρώην υπεύθυνο ασφαλείας στο Κάιρο, αντιστοίχως. Επίσης, νέος υπουργός Δικαιοσύνης είναι ο Μουχάμαντ αλ Τζούντι.

Μετά την τελετή ορκωμοσίας της νέας «μεταβατικής» κυβέρνησης, που θεωρητικώς θα ηγηθεί της χώρας μέχρι τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που, προς το παρόν, προγραμματίζονται εντός εξαμήνου, ο πρωθυπουργός Σχάραφ δήλωσε ότι θα «ρίξει ιδιαίτερα βάρος» στο οικονομικό σκέλος των αιτημάτων των διαδηλωτών (που επιμένουν να ζητούν θέσεις εργασίας, καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας) αλλά και στην «οικονομία γενικότερα» όπως είπε, δίνοντας σήμα για την πορεία που θα ακολουθηθεί, καθώς με τους ελιγμούς της νέας αστικής κυβέρνησης - στρατού το σίγουρο είναι η συνέχεια στην καταλήστευση του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι. Οσο για τον υπουργό Εσωτερικών Εσάουι υποσχόταν ότι «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μειωθεί η δικαιοδοσία των υπηρεσιών ασφαλείας και να "εκκαθαριστούν" από στοιχεία που ευθύνονται για βασανισμούς και άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Πάντως όπως δείχνουν οι διαθέσεις των διαδηλωτών «η περίοδος χάριτος» που έχει για να «δείξει έργο» είναι εξαιρετικά μικρή, στην καλύτερη περίπτωση ένας μήνας. Η ένταση παραμένει πολύ μεγάλη. Ενδεικτικές είναι οι εισβολές διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν επί μέρες, στα κτίρια της κρατικής ασφάλειας στην Αλεξάνδρεια, τα ξημερώματα του Σαββάτου, και στο Κάιρο, το βράδυ της ίδιας μέρας. Οι διαδηλωτές, που αντιμετωπίστηκαν με αληθινά πυρά από το στρατό που πυροβόλησε στον αέρα, επέμεναν ότι μέλη της ασφάλειας κατέστρεφαν φακέλους και στοιχεία που αποδεικνύουν τον τεράστιο αριθμό παραβιάσεων δικαιωμάτων, βασανισμών, δολοφονιών που έχουν διαπράξει. Οι διαδηλωτές ζητούν τη δίωξη των υπευθύνων για όλα αυτά και την πλήρη διάλυση του μηχανισμού κρατικής ασφάλειας.

Αρκετά από τα ντοκουμέντα αυτά, κυρίως στο Κάιρο, οι διαδηλωτές τα κατέσχεσαν και τα παρέδωσαν στις εισαγγελικές αρχές, κρατώντας, όπως είπαν, και αντίγραφα. Κατήγγειλαν επίσης ότι δέχθηκαν επίθεση από ασφαλίτες με μαχαίρια, μόλις έβγαιναν από το κτίριο στο Κάιρο. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τη λαϊκή οργή, ο Γενικός Εισαγγελέας της χώρας διέταξε την κράτηση τουλάχιστον 47 στελεχών της κρατικής ασφάλειας με την κατηγορία ότι κατέστρεφαν στοιχεία της υπηρεσίας.

ΣΟΥΔΑΝ
Σε εξέλιξη οι συγκρούσεις στο νότο

XAΡΤΟΥΜ.--

Νέες αιματηρές μάχες ανάμεσα στον στασιαστή στρατηγό Τζορτζ Αθορ και δυνάμεις του νοτιοσουδανικού στρατού στη μεγαλύτερη πολιτεία του νότου Τζόνγκλεϊ είχαν τη Δευτέρα ως αποτέλεσμα το θάνατο 51 ατόμων, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν μαχητές του στασιαστή στρατηγού.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Νοτιοσουδανού συνταγματάρχη και εκπροσώπου των στρατιωτικών δυνάμεων του νότου Φίλιπ Αγκουερ, ο Νοτιοσουδανικός στρατός κατάφερε ισχυρά πλήγματα σε βάρος των ενόπλων του στασιαστή στρατηγού, καταλαμβάνοντας το στρατηγείο των δυνάμεών του στην πόλη Κορβάι, όπλα, πυρομαχικά και λοιπό εξοπλισμό που βρέθηκαν στην περιοχή.

Πάντως, η Χουά Σιανγκ, εκπρόσωπος των αποστολών κυανοκράνων του ΟΗΕ στο Σουδάν, δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τον αριθμό των νεκρών. Σύμφωνα με ξένες διπλωματικές πηγές, στις συγκρούσεις έχασαν τη ζωή τους 35 ένοπλοι του στασιαστή στρατηγού Αθορ και 16 Νοτιοσουδανοί στρατιώτες.

Στο μεταξύ, χτες, η σουδανική αστυνομία ξυλοκόπησε και συνέλαβε τουλάχιστον 40 από τις περίπου 60 διαδηλώτριες που τόλμησαν να κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας σε μία κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, Χαρτούμ, για τα απανωτά κρούσματα βίας σε βάρος των γυναικών και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Σουδάν. Οι διαδηλώτριες διαμαρτυρήθηκαν ιδιαίτερα και για την περίπτωση ξυλοδαρμού και βιασμού της συναγωνίστριάς τους και μέλους της αντικυβερνητικής οργάνωσης Girifna, Σαφίγια Εσάκ, τον περασμένο μήνα στο Χαρτούμ.

Για σήμερα, κόμματα του αντιπολιτευόμενου μπλοκ κομμάτων «Kamal Omer» έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία του Χαρτούμ Αμπού Τζανζίρ, παρά την άρνηση της αστυνομίας να δώσει άδεια. Στη συγκέντρωση, όπου αναμένεται να είναι παρών και ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Umma» Αλ Σαντίκ αλ Μαχντί, θα ακουστούν συνθήματα κατά της σφαγής του λαού της Λιβύης από τον ηγέτη της χώρας Μουαμάρ Καντάφι και υπέρ των πρόσφατων εξεγέρσεων σε Τυνησία και Αίγυπτο.

Ο Σουδανός Πρόεδρος Ομάρ αλ Μπασίρ πραγματοποιεί από χτες επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο μετά από πρόσκληση του επικεφαλής του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου, Μοχάμεντ Χουσεΐν Ταντάουι συνοδεία του αρχηγού των σουδανικών μυστικών υπηρεσιών Μοχάμαντ Αττα και του υπουργού Προεδρικών Υποθέσεων Μπάκρι Χασάν Σάλιχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ