Τετάρτη 9 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Σε εξέλιξη οι συγκρούσεις στο νότο

XAΡΤΟΥΜ.--

Νέες αιματηρές μάχες ανάμεσα στον στασιαστή στρατηγό Τζορτζ Αθορ και δυνάμεις του νοτιοσουδανικού στρατού στη μεγαλύτερη πολιτεία του νότου Τζόνγκλεϊ είχαν τη Δευτέρα ως αποτέλεσμα το θάνατο 51 ατόμων, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν μαχητές του στασιαστή στρατηγού.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Νοτιοσουδανού συνταγματάρχη και εκπροσώπου των στρατιωτικών δυνάμεων του νότου Φίλιπ Αγκουερ, ο Νοτιοσουδανικός στρατός κατάφερε ισχυρά πλήγματα σε βάρος των ενόπλων του στασιαστή στρατηγού, καταλαμβάνοντας το στρατηγείο των δυνάμεών του στην πόλη Κορβάι, όπλα, πυρομαχικά και λοιπό εξοπλισμό που βρέθηκαν στην περιοχή.

Πάντως, η Χουά Σιανγκ, εκπρόσωπος των αποστολών κυανοκράνων του ΟΗΕ στο Σουδάν, δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τον αριθμό των νεκρών. Σύμφωνα με ξένες διπλωματικές πηγές, στις συγκρούσεις έχασαν τη ζωή τους 35 ένοπλοι του στασιαστή στρατηγού Αθορ και 16 Νοτιοσουδανοί στρατιώτες.

Στο μεταξύ, χτες, η σουδανική αστυνομία ξυλοκόπησε και συνέλαβε τουλάχιστον 40 από τις περίπου 60 διαδηλώτριες που τόλμησαν να κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας σε μία κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, Χαρτούμ, για τα απανωτά κρούσματα βίας σε βάρος των γυναικών και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Σουδάν. Οι διαδηλώτριες διαμαρτυρήθηκαν ιδιαίτερα και για την περίπτωση ξυλοδαρμού και βιασμού της συναγωνίστριάς τους και μέλους της αντικυβερνητικής οργάνωσης Girifna, Σαφίγια Εσάκ, τον περασμένο μήνα στο Χαρτούμ.

Για σήμερα, κόμματα του αντιπολιτευόμενου μπλοκ κομμάτων «Kamal Omer» έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία του Χαρτούμ Αμπού Τζανζίρ, παρά την άρνηση της αστυνομίας να δώσει άδεια. Στη συγκέντρωση, όπου αναμένεται να είναι παρών και ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Umma» Αλ Σαντίκ αλ Μαχντί, θα ακουστούν συνθήματα κατά της σφαγής του λαού της Λιβύης από τον ηγέτη της χώρας Μουαμάρ Καντάφι και υπέρ των πρόσφατων εξεγέρσεων σε Τυνησία και Αίγυπτο.

Ο Σουδανός Πρόεδρος Ομάρ αλ Μπασίρ πραγματοποιεί από χτες επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο μετά από πρόσκληση του επικεφαλής του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου, Μοχάμεντ Χουσεΐν Ταντάουι συνοδεία του αρχηγού των σουδανικών μυστικών υπηρεσιών Μοχάμαντ Αττα και του υπουργού Προεδρικών Υποθέσεων Μπάκρι Χασάν Σάλιχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ