Τετάρτη 9 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΠΑΧΡΕΪΝ
Διπλά αιτήματα από τους διαδηλωτές

ΜΑΝΑΜΑ.--

Τη δική τους πλατφόρμα αιτημάτων παρουσίασαν στους δημοσιογράφους τρεις μικρές σιιτικές ακραίες οργανώσεις (οι al Haq, Wafa, Freedom Movement), των οποίων η δράση ήταν απαγορευμένη στο εμιράτο, αλλά, εξαιτίας των πρόσφατων διαδηλώσεων, ο βασιλιάς αλ Κχαλίφα την επέτρεψε. Οι οργανώσεις δήλωσαν ότι θέτουν ως αίτημα την κατάργηση της βασιλείας και την ίδρυση ενός συστήματος αστικής δημοκρατίας, αίτημα αρκετά προωθημένο για το εμιράτο που δε συμμερίζεται, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, η μείζονα σιιτική αντιπολίτευση Wefaq, που επηρεάζει τη συντριπτική πλειοψηφία των διαδηλωτών. Ο συνασπισμός Wefaq ζητά περικοπή των εξουσιών του βασιλιά και συνταγματική μοναρχία.

Πάντως, όλοι ζητούν ίσα δικαιώματα για το σιιτικό πληθυσμό, που αποτελεί και την πλειοψηφία, καθώς και τερματισμό της χορήγησης υπηκοότητας σε αλλοδαπούς σουνίτες, με στόχο, όπως καταγγέλλουν, ν' αλλάξει σταδιακά η δογματική σύνθεση του πληθυσμού.

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν, τη Δευτέρα, και έξω από την αμερικανική πρεσβεία στη Μανάμα, καλώντας την Ουάσιγκτον «να πάψει να υποστηρίζει δικτάτορες και να πιέσει για την υιοθέτηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων». Ο Αμερικανός πρέσβης εξήλθε και συνομίλησε λίγο με τους διαδηλωτές σε ήρεμο κλίμα, οι οποίοι εμφανίστηκαν έτοιμοι να συζητήσουν με το βασιλιά αρκεί ο διάλογος να είναι ουσιαστικός. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι το μικρό βασίλειο είναι βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ και βάση του 5ου αμερικανικού στόλου στον Περσικό Κόλπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ