Τετάρτη 9 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Συνομιλίες «τεχνικών ζητημάτων»

BΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Αξιωματούχοι της ΕΕ εξέφρασαν χτες «ελπίδες» πως οι πρώτες (μετά τη μονομερή ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου το 2008) συνομιλίες ανάμεσα σε Σέρβους και Κοσσοβάρους Αλβανούς αξιωματούχους που άρχισαν το περασμένο 24ωρο στις Βρυξέλλες για «τεχνικά» (και όχι μόνον) ζητήματα θα οδηγήσουν σε «ανανέωση» των διμερών επαφών και σε «επίλυση προβλημάτων μέσω του διαλόγου». «Ο σκοπός των συνομιλιών είναι η προώθηση της συνεργασίας και να έρθουν πιο κοντά οι δύο χώρες στην ΕΕ» δήλωσε αργότερα και η επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Κάθριν Αστον.

Η διαπραγματευτική ομάδα του Βελιγραδίου έχει επικεφαλής τον πολιτικό διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών της Σερβίας, Μπόρισλαβ Στεφάνοβιτς. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Κοσσοβάρων Αλβανών είναι η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι, Εντίτα Ταχίρι.

Ωστόσο, στην Πρίστινα, πριν ακόμη αρχίσουν οι συνομιλίες, εκδηλώθηκαν διαφωνίες και πολιτική ένταση αφού η συνεδρίαση της βουλής, που συγκλήθηκε για να επικυρώσει ψήφισμα για την έναρξη των συνομιλιών στις Βρυξέλλες, διακόπηκε εξαιτίας της διαφωνίας μεταξύ των κομμάτων για την αναγκαιότητα και το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων.

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ, που έχει κατά καιρούς παίξει ρόλο «υπηρέτη» των δυτικών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στα Βαλκάνια, προειδοποίησε πως δε θα πρέπει να αναμένονται «γρήγορα αποτελέσματα» ...αλλά «μικρά βήματα που θα πάνε την περιοχή μπροστά»...

Σέρβος αξιωματούχος, που προτίμησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, περιέγραψε ως βασικό σκοπό των συνομιλιών τον «εξωευρωπαϊσμό των Βαλκανίων», προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις, που σε πρώτη φάση θα ολοκληρωθούν σήμερα, θα επικεντρωθούν σε «διάφορα τεχνικά ζητήματα» όπως η εγκαθίδρυση τελωνείων, μεθοριακών σταθμών και ζητήματα που σχετίζονται με τη βελτίωση της ζωής της σερβικής κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο.

Στις συνομιλίες οι ΗΠΑ θα εκπροσωπηθούν από τον υφυπουργό Εξωτερικών Τόμας Κάντριμαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ