Τετάρτη 9 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΥΝΗΣΙΑ
Διάλυση της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας

Με πανηγυρισμούς έγινε δεκτή η είδηση από τους διαδηλωτές

ΤΥΝΙΔΑ.--

Στην παρουσίαση της νέας, τρίτης κατά σειρά, «μεταβατικής» κυβέρνησης, στην οποία δε συμμετέχει κανένα πρόσωπο που να σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με το καθεστώς Μπεν Αλι προχώρησε, τη Δευτέρα, ο νέος «μεταβατικός» πρωθυπουργός. Λίγο μετά, ανακοινώθηκε η ιστορική, τουλάχιστον σε επίπεδο διακηρύξεων, απόφαση της οριστικής και πλήρους διάλυσης του τμήματος κρατικής ασφάλειας, στο οποίο υπάγονται η πολιτική αστυνομία και η κρατική ασφάλεια, δύο υπηρεσίες ταυτισμένες με το καθεστώς Μπεν Αλι και με τις εξαφανίσεις, φυλακίσεις, βασανισμούς χιλιάδων Τυνήσιων πολιτών.

Την προσωρινότητα της κυβέρνησής του καθώς και την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα και στον οικονομικό τομέα, έτσι ώστε να ικανοποιήσει τα σχετικά αιτήματα των διαδηλωτών, υπογράμμισε, σε όλους τους δυνατούς τόνους, ο νέος «μεταβατικός» πρωθυπουργός. Ο Μπέντζι Κάιντ Εσέμπσι παρουσίασε το 21μελές κυβερνητικό σχήμα, που αποτελείται κυρίως από τεχνοκράτες, καθιστώντας σαφές ότι η θητεία του θα διαρκέσει αυστηρά μέχρι τις 24 Ιούλη, οπότε θα εκλεγεί η αναθεωρητική Βουλή που θα προχωρήσει σε εκπόνηση νέου Συντάγματος. Συμπλήρωσε, δε, ότι κανένα μέλος της παρούσας κυβέρνησης δε θα είναι υποψήφιο στις επόμενες εκλογές.

Αμέσως μετά, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ανακοίνωσε την πλήρη διάλυση του τμήματος κρατικής ασφάλειας, πυροδοτώντας πανηγυρισμούς μεταξύ των διαδηλωτών που παραμένουν μπροστά στο πρωθυπουργικό μέγαρο αλλά και σε όλη την επικράτεια της χώρας. Το συγκεκριμένο αίτημα ήταν ένα από τα βασικά που θέτουν οι διαδηλωτές, οι οποίοι κατηγορούσαν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες ότι συνεχίζουν τη δράση τους στέλνοντας πράκτορές τους μεταξύ των διαδηλωτών με στόχο να προκαλέσουν επεισόδια και βία, όπως έγινε πολλάκις στην πόλη Κασερίν, με στόχο να προβοκάρουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ