Τετάρτη 9 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Πολλά ερωτηματικά σε στρατιωτικό και πολιτικό πεδίο

Σήμερα, σύμφωνα με αραβικό δίκτυο, επίσκεψη στο Ευρωκοινοβούλιο πραγματοποιούν δύο εκπρόσωποι των λιβυκών αντικαθεστωτικών δυνάμεων

Συνεχίστηκαν και χτες οι μάχες στην πόλη - κλειδί Ρας Λανούφ
Συνεχίστηκαν και χτες οι μάχες στην πόλη - κλειδί Ρας Λανούφ
ΤΡΙΠΟΛΗ - ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.--

Από αέρος και εδάφους, κυρίως με τεθωρακισμένα, φέρεται να σφυροκοπούν ανηλεώς τα τελευταία 24ωρα τις πόλεις Ζαουίγια και Μισράτα, στα δυτικά της Τρίπολης, και Ρας Λανούφ, στα ανατολικά, οι προσκείμενες στον Μουαμάρ Καντάφι δυνάμεις. Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις φέρεται να διατηρούν ακόμη τον έλεγχο της Ρας Λανούφ και της Μισράτα, να έχουν θύλακες στη Ζαουίγια, αλλά να μην έχουν καταφέρει να κρατήσουν την Μπιν Τζαουάντ, που βρίσκεται στο δρόμο ανάμεσα στη Ρας Λανούφ και στη Σύρτη. Η κατάσταση ως προς το τι επικρατεί εντός των πόλεων, αλλά και τον αριθμό των απωλειών, είναι εξαιρετικά συγκεχυμένη, με τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις να διατείνονται ότι πλήττονται άμαχοι και κατοικημένες περιοχές. Το μόνο σημείο στο οποίο συμπίπτουν όλες οι εκτιμήσεις είναι ότι η Ρας Λανούφ έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί από τους αμάχους και ότι στη Ζαουίγια πρέπει να έχει λάβει χώρα λουτρό αίματος, χωρίς ουδείς να είναι σε θέση να διασταυρώσει ακριβείς αριθμούς νεκρών και τραυματιών.

Ενώ οι δύο πλευρές μάχονται με πείσμα για τον έλεγχο, καταρχάς και πάνω από όλα, των κυριότερων πετρελαϊκών κόμβων της χώρας, με προτεραιότητα τις πόλεις Ρας Λανούφ και Μπρέγκα, από όπου εξάγονται τα 2/3 του λιβυκού πετρελαίου, αφού είναι οι δύο μεγαλύτεροι τερματικοί σταθμοί, συγκεχυμένες παραμένουν οι πληροφορίες και σε πολιτικό επίπεδο. Αλλεπάλληλες ήταν οι διαρροές περί μυστικών επαφών ανάμεσα σε αντιπροσωπεία του Καντάφι και σε αντικαθεστωτικούς προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία που θα διασφάλιζε στον Λίβυο ηγέτη «ασφαλή έξοδο από τη χώρα για τον ίδιο και την οικογένειά του, εγγυήσεις ότι δεν θα διωχθεί για εγκλήματα πολέμου, καθώς και για το ότι θα κρατήσει την περιουσία του». Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες διαρροές, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις απέρριψαν την πρόταση αυτή.

Το προαναφερόμενο σενάριο διαψεύστηκε κατηγορηματικά και από την πλευρά Καντάφι και από τους αντικαθεστωτικούς. Αντίθετα, επισήμως, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης, ενός αντιπροσωπευτικού σώματος που συστήθηκε ως βουλή από φυλές, προσωπικότητες και οργανώσεις που συμμετέχουν στις αντικαθεστωτικές δυνάμεις, δήλωσε ότι αν εντός 72 ωρών ο Καντάφι αποφασίσει να εγκαταλείψει τη χώρα, τότε οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις εγγυώνται ότι δε θα επιδιώξουν τη δίωξή του σε καμία περίπτωση.

Εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου έχει οριστεί ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ. Το Σάββατο, το Εθνικό Συμβούλιο εξέλεξε μια τριμελή επιτροπή, η οποία «θα αναλάβει να διαχειριστεί την κρίση, με τη συναίνεση του Συμβουλίου». Στην επιτροπή τις εξωτερικές υποθέσεις ανέλαβε ο Αλί Εσάουι, πρώην πρέσβης στην Ινδία, τις στρατιωτικές υποθέσεις ο Ομάρ Χαρίρι, που συμμετείχε στην αρχική ομάδα των χαμηλόβαθμων αξιωματικών των οποίων ηγήθηκε ο Καντάφι στην ανατροπή του βασιλιά Ιντρίς, και επικεφαλής της τέθηκε ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, διανοούμενος, που έχει εκπονήσει εδώ και χρόνια σειρά προτάσεων περί διασφάλισης ατομικών και πολιτικών ελευθεριών στη χώρα.

Εντονο παρασκήνιο και διαβουλεύσεις

Εκπληξη και «τριβές» εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης φέρεται να προκάλεσε η είδηση, αργά χτες βράδυ, ότι δύο στελέχη των αντικαθεστωτικών δυνάμεων της Λιβύης συμφώνησαν, σήμερα, να μεταβούν στο Στρασβούργο προκειμένου να έχουν επαφές με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την πληροφορία μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Αλ Αραμπίγια», υποστηρίζοντας ότι το ταξίδι κανόνισε ο πρώην Βέλγος πρωθυπουργός Γκι Φέρχοφσταντ, αξιοποιώντας, όπως είπε, το δίκτυο επαφών της πτέρυγας των φιλελεύθερων κομμάτων και προκαλώντας εκνευρισμό στην εκπρόσωπο εξωτερικών υποθέσεων, Κάθριν Αστον, στην οποία ο Φέρχοφσταντ «έκλεισε» ένα ραντεβού για να δει τους Λίβυους επισκέπτες.

Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, στο Στρασβούργο μεταβαίνουν σήμερα οι Εσάουι και Τζιμπρίλ, εκ μέρους της τριμελούς επιτροπής. Τη δική της αξία προκειμένου ν' αντιληφθεί κανείς πώς ακριβώς κινούνται οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (που φαίνεται προς το παρόν η καθεμία να προσπαθεί να διασφαλίσει τα περισσότερα δυνατά ερείσματα πριν «κατοχυρωθεί» μία νέα κατάσταση), έχει η πληροφορία ότι ένας από τους λίγους, αν όχι ο μοναδικός, υπουργός Εξωτερικών που θα συναντήσει τους δύο είναι ο Γάλλος Αλέν Ζιπέ.

Ταυτόχρονα με τον προγραμματισμό της συνάντησής του με τους Λίβυους αξιωματούχους, ο Γάλλος ΥΠΕΞ επιβεβαίωνε τις δηλώσεις του Βρετανού ομολόγου του, Χέιγκ, σύμφωνα με τις οποίες Παρίσι και Λονδίνο επεξεργάζονται από κοινού ένα σχέδιο απόφασης που θα υποβάλουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα προβλέπει επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, αίτημα που εκτιμάται ότι πιθανώς να διατυπώσουν και οι δύο Λίβυοι στο Στρασβούργο. Ο Χέιγκ απέφυγε επιμελώς να δώσει συνέχεια στο ζήτημα του εντοπισμού, της σύλληψης και της εκδίωξης από τη Λιβύη, 8 μελών των βρετανικών ειδικών δυνάμεων, που φέρεται να συνόδευαν έναν κατώτερο διπλωμάτη. Με βάση την επίσημη εκδοχή όλοι έπεσαν από ελικόπτερο στο έδαφος που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί και μετά τις απαραίτητες εξηγήσεις, στάλθηκαν πίσω στο Λονδίνο, με τους αντικαθεστωτικούς να διατείνονται ότι «δεν είχαν ιδέα». Πρόκειται για άλλο ένα ζήτημα που προκαλεί πλήθος ερωτημάτων.

Υπέρ μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων τάχθηκε χτες και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης αλλά και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, δύο οργανισμοί όπου συμμετέχουν μουσουλμανικές χώρες. Μάλιστα, η δεύτερη απόφαση λήφθηκε μετά από σχετικό αίτημα των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων που ζήτησαν ν' αποσταλεί άμεσα και οικονομική βοήθεια προς τη Λιβύη αλλά και άλλες αραβικές χώρες. Στα τέλη της βδομάδας συνεδριάζει εκτάκτως για το ζήτημα της Λιβύης και ο Αραβικός Σύνδεσμος, ενώ πληθαίνουν οι φωνές αράβων αξιωματούχων που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής αραβικών και μουσουλμανικών χωρών στην οποιαδήποτε απόφαση επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

«Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά» άφησε όσον αφορά στις πρωτοβουλίες που θ' αναληφθούν και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπ Ομπάμα, αποφεύγοντας, όμως, επισταμένα να γίνει πιο συγκεκριμένος, προφανώς επιλέγοντας να μην ανεβάσει τους τόνους των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη με επίκεντρο τον τρόπο αντίδρασης απέναντι στα τεκταινόμενα στη Λιβύη. Επίσης, αύριο, Πέμπτη, έχει ανακοινωθεί ότι συνεδριάζει το συμβούλιο των εκπροσώπων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ.

Καταγγελίες για τους μετανάστες εργάτες

Την παρεμπόδιση από δυνάμεις του Καντάφι χιλιάδων ξένων εργατών να εγκαταλείψουν τη χώρα προς την Τυνησία κατήγγειλε, χτες, εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού, μιλώντας συγκεκριμένα για ένοπλες ομάδες που συγκεντρώνουν κοντά στα σύνορα εργάτες που προσπαθούν να φύγουν και τους υποχρεώνουν να επιστρέψουν στην Τρίπολη. Κατήγγειλε ότι έχει, ήδη, στοιχεία ότι αυτό συνέβη με περίπου 30.000 εργάτες από το Μπαγκλαντές, την Αίγυπτο και χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Την ίδια ώρα, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι από τη Λιβύη έχουν φύγει 213.000 ξένοι εργάτες και εκτιμάται ότι εκατοντάδες χιλιάδες παραμένουν ακόμη εγκλωβισμένοι, καθώς πριν το ξέσπασμα των συγκρούσεων εκτιμάται ότι μέσα στη χώρα βρίσκονταν περίπου 1,5 εκατομμύριο ξένοι εργάτες. Ο Οργανισμός απηύθυνε έκκληση για έκτακτη βοήθεια ύψους 160 εκατομμυρίων δολαρίων, με επείγουσα προτεραιότητα τα 49,2 εκατομμύρια για την παροχή βοήθειας σε όσους καταφέρνουν να φτάσουν στα σύνορα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκρούσεις ένοπλων ομάδων στην Τρίπολη (2023-05-31 00:00:00.0)
Εκτόξευση πυραύλου «Scud» ενώ συνεχίζονται οι μάχες (2011-08-17 00:00:00.0)
Με «τριβές» η προοπτική του εξοπλισμού των αντι-Κανταφικών (2011-03-31 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις για τον τρόπο ιμπεριαλιστικής επέμβασης (2011-03-10 00:00:00.0)
Συνεχίζεται το μακελειό (2011-02-26 00:00:00.0)
Λουτρό αίματος σε όλες τις πόλεις (2011-02-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ