Τετάρτη 9 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι λαοί δεν μπορούν να περιμένουν τίποτε από την ΕΕ

Παρέμβαση στη συζήτηση σχετικά με την Εκθεση προόδου 2010 για την Τουρκία

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης, με παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, σχετικά με την Εκθεση προόδου 2010 για την Τουρκία, σημείωσε:

«Η όξυνση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης έδωσε νέα ώθηση στον ανταγωνισμό των ιμπεριαλιστικών κέντρων και δυνάμεων για τον έλεγχο των αγορών, των πηγών ενέργειας και των δρόμων για τη μεταφορά τους. Οι εξελίξεις στη Λιβύη, αλλά και πρόσφατες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο και οι τριβές που έχουν ήδη προκληθεί, το αποδεικνύουν.

Η ευρύτερη περιοχή της Β. Αφρικής, της Μεσογείου και της Μ. Ανατολής βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ των ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων μεγάλων καπιταλιστικών δυνάμεων. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ διευρύνουν την επεμβατική τους δράση σ' όλη αυτή την περιοχή όλο και πιο έντονα.

Οι ΗΠΑ, εδώ και καιρό, προσπαθούν να υποτάξουν τους λαούς της περιοχής με το σχέδιο για την "Ευρεία Μέση Ανατολή". Η Τουρκία προσπαθεί να αναβαθμίσει τη στρατηγική της θέση, πολιτικά, ενεργειακά και στρατιωτικά για την πιο αποτελεσματική εξυπηρέτηση των επιλογών των ιμπεριαλιστών σε μια περιοχή όπου εντείνεται η αμφισβήτηση και κλιμακώνονται οι αντιστάσεις.

Το σκοπό αυτό εξυπηρέτησε και η πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος που τόσο πολύ χειροκροτήθηκε από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, όμως, η Τουρκία συνεχίζει την κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου, τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, την καταπάτηση των δικαιωμάτων του κουρδικού λαού και άλλων μειονοτήτων. Οι συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες καταπατιούνται, εντείνονται τα μέτρα καταστολής σε βάρος του εργατικού, του αντιιμπεριαλιστικού και κομμουνιστικού κινήματος.

Οι εργαζόμενοι της Τουρκίας γνωρίζουν όμως ότι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα το θετικό από την ΕΕ, που συστηματικά περιορίζει και περικόπτει κοινωνικές κατακτήσεις και δημοκρατικά δικαιώματα που κερδήθηκαν με αγώνες και θυσίες, που στήριξε και στηρίζει τα αντιδραστικά καθεστώτα στη Β. Αφρική, στο Περσικό Κόλπο και αλλού στη Μ. Ανατολή.

Προοπτική μπορεί να έχει μόνο ο αγώνας με ταξικό προσανατολισμό, αγώνας που θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση των Ελλήνων και όλων των εργαζομένων που παλεύουν για μια ανάπτυξη χωρίς μονοπώλια και εκμετάλλευση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης αρκετοί ήταν οι ευρωβουλευτές που επέκριναν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο γιατί δεν επιτρέπει την απρόσκοπτη συζήτηση των κεφαλαίων του διαπραγματευτικού κύκλου της Τουρκίας με την ΕΕ. Το ψήφισμα, που αναμένεται να εγκριθεί σήμερα, κινείται, όπως πάντα, στη λογική των ισορροπιών, αναγνωρίζοντας καταπατήσεις δικαιωμάτων, ενθαρρύνοντας τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ζητώντας εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλάδα, σημειώνοντας επίσης την «πρόοδο της Τουρκίας στις μεταρρυθμίσεις», που αφορούν τη διάκριση των εξουσιών, την απομάκρυνση του στρατού, τις επενδύσεις, τη Συνταγματική Αναθεώρηση, δηλαδή για το μόνο που πιέζει η ΕΕ είναι για έναν αστικοδημοκρατικό «φερετζέ» στη δικτατορία του κεφαλαίου στην Τουρκία, που συνθλίβει τους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ