Τετάρτη 9 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Πιέζουν οι διαδηλωτές για διάλυση της «υπηρεσίας ασφαλείας»

Αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις από την «μεταβατική» κυβέρνηση υπό τον Σχάραφ

ΚΑΪΡΟ._

Απομακρύνοντας όλα τα πρόσωπα που είχαν συνδεθεί με το Χόσνι Μουμπάρακ και μοιράζοντας διαβεβαιώσεις ότι «θα δώσει τέλος στη δράση των διαφόρων υπηρεσιών ασφαλείας», όπως ζητούν οι διαδηλωτές, ορκίστηκε στη θέση του «μεταβατικού» πρωθυπουργού, ο Ισάμ Σχάραφ. Ο Σχάραφ επέλεξε για υπουργεία - κλειδιά, όπως είναι το Εξωτερικών και το Εσωτερικών, τον Ναμπίλ ελ Αράμπι, πρώην πρέσβη στον ΟΗΕ και πρώην δικαστή στο Διεθνές Δικαστήριο, και τον υποστράτηγο Μανσούρ ελ Εσάουι, πρώην υπεύθυνο ασφαλείας στο Κάιρο, αντιστοίχως. Επίσης, νέος υπουργός Δικαιοσύνης είναι ο Μουχάμαντ αλ Τζούντι.

Μετά την τελετή ορκωμοσίας της νέας «μεταβατικής» κυβέρνησης, που θεωρητικώς θα ηγηθεί της χώρας μέχρι τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που, προς το παρόν, προγραμματίζονται εντός εξαμήνου, ο πρωθυπουργός Σχάραφ δήλωσε ότι θα «ρίξει ιδιαίτερα βάρος» στο οικονομικό σκέλος των αιτημάτων των διαδηλωτών (που επιμένουν να ζητούν θέσεις εργασίας, καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας) αλλά και στην «οικονομία γενικότερα» όπως είπε, δίνοντας σήμα για την πορεία που θα ακολουθηθεί, καθώς με τους ελιγμούς της νέας αστικής κυβέρνησης - στρατού το σίγουρο είναι η συνέχεια στην καταλήστευση του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι. Οσο για τον υπουργό Εσωτερικών Εσάουι υποσχόταν ότι «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μειωθεί η δικαιοδοσία των υπηρεσιών ασφαλείας και να "εκκαθαριστούν" από στοιχεία που ευθύνονται για βασανισμούς και άλλες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Πάντως όπως δείχνουν οι διαθέσεις των διαδηλωτών «η περίοδος χάριτος» που έχει για να «δείξει έργο» είναι εξαιρετικά μικρή, στην καλύτερη περίπτωση ένας μήνας. Η ένταση παραμένει πολύ μεγάλη. Ενδεικτικές είναι οι εισβολές διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν επί μέρες, στα κτίρια της κρατικής ασφάλειας στην Αλεξάνδρεια, τα ξημερώματα του Σαββάτου, και στο Κάιρο, το βράδυ της ίδιας μέρας. Οι διαδηλωτές, που αντιμετωπίστηκαν με αληθινά πυρά από το στρατό που πυροβόλησε στον αέρα, επέμεναν ότι μέλη της ασφάλειας κατέστρεφαν φακέλους και στοιχεία που αποδεικνύουν τον τεράστιο αριθμό παραβιάσεων δικαιωμάτων, βασανισμών, δολοφονιών που έχουν διαπράξει. Οι διαδηλωτές ζητούν τη δίωξη των υπευθύνων για όλα αυτά και την πλήρη διάλυση του μηχανισμού κρατικής ασφάλειας.

Αρκετά από τα ντοκουμέντα αυτά, κυρίως στο Κάιρο, οι διαδηλωτές τα κατέσχεσαν και τα παρέδωσαν στις εισαγγελικές αρχές, κρατώντας, όπως είπαν, και αντίγραφα. Κατήγγειλαν επίσης ότι δέχθηκαν επίθεση από ασφαλίτες με μαχαίρια, μόλις έβγαιναν από το κτίριο στο Κάιρο. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τη λαϊκή οργή, ο Γενικός Εισαγγελέας της χώρας διέταξε την κράτηση τουλάχιστον 47 στελεχών της κρατικής ασφάλειας με την κατηγορία ότι κατέστρεφαν στοιχεία της υπηρεσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ