Τετάρτη 9 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Συγκρούσεις και «εθνικοποίηση» εξαγωγών

AΜΠΙΤΖΑΝ.-- Στην εθνικοποίηση της εξαγωγής κακάο και καφέ στην Ακτή Ελεφαντοστού προχώρησε χτες η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Λοράν Γκμπάγκμπο σε μία προσπάθεια να εισρεύσουν χρήματα στα άδεια (εξαιτίας των κυρώσεων ΗΠΑ, ΕΕ) κρατικά ταμεία.

«Η αγορά καφέ και κακάο από τους παραγωγούς και ομάδες παραγωγών σε όλη τη χώρα θα γίνεται τώρα αποκλειστικά από το κράτος», ανακοίνωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γκμπάγκμπο στην κρατική ραδιοτηλεόραση, προσθέτοντας ότι πλέον οι εξαγωγές αυτών των προϊόντων θα γίνεται είτε από το κράτος, είτε από άτομα που θα διαθέτουν σχετική κρατική άδεια εξαγωγών. Ωστόσο, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει - με την υποστήριξη δυτικών χωρών - την αναστολή των πωλήσεων κακάο από την Ακτή Ελεφαντοστού ως τις 15 τρέχοντος μηνός στις διεθνείς χρηματαγορές.

Παράλληλα, χτες ένταση επικράτησε σε νέα διαδήλωση που πραγματοποίησαν δεκάδες γυναίκες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον άδικο σκοτωμό επτά διαδηλωτριών την περασμένη βδομάδα από το στρατό με αφορμή τη χτεσινή Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας. Οι διαδηλώτριες ζήτησαν την άμεση παραίτηση του προέδρου Γκμπάγκμπο και στηλίτευσαν την κρατική βία κατά του λαού της χώρας. Επιπλέον, συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων του στρατού και νεαρών υποστηρικτών του Ουατάρα σε προάστια του Αμπιτζάν, όπου προχτές βρέθηκαν με κομμένο λαιμό τουλάχιστον τρεις υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου Γκμπάγκμπο.

Στο μεταξύ, προχτές, ένοπλοι που υποστηρίζουν τον (θεωρούμενο από ΟΗΕ, ΕΕ και ΗΠΑ ως νικητή των τελευταίων εκλογών) Αλασάν Ουατάρα ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν την τρίτη κατά σειρά (μέσα σε ένα 15ήμερο) πόλη Τουλεπλό που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ