Τετάρτη 9 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ζητούν επαναπροσδιορισμό της «πανδημίας» γρίπης

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-- Αναθεώρηση του ορισμού της «πανδημίας» γρίπης ζητεί, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με χτεσινό ψήφισμά της, στο οποίο χαρακτηρίζεται «δυσανάλογη» η αντίδραση που προκλήθηκε παγκοσμίως, για την αντιμετώπιση της λεγόμενης «νέας γρίπης». Το ψήφισμα εξεδόθη βεβαίως μήνες πολλούς μετά τη διασπάθιση εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων πανευρωπαϊκώς για την αγορά αντιγριπικών εμβολίων κατά του ιού Η1Ν1...

Ως την άνοιξη του 2009 η γρίπη του Η1Ν1 ήταν μεσαίας έντασης προκαλώντας 2.900 θανάτους στην Ευρώπη σε σύγκριση με τους 40.000 που προκαλεί κατά μέσο όρο η εποχική γρίπη σε ένα έτος. Ωστόσο τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς η διευθύντρια του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Τσαν, αποφάσισε να σημάνει συναγερμό «πανδημίας» στο υψηλότερο επίπεδο, με βάση την ευκολία μετάδοσης του ιού και όχι την επικινδυνότητά του. Κατά την εισηγήτρια σχετικής έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου, αυτό το μέγιστο επίπεδο συναγερμού οδήγησε «σε ιδιαίτερα δαπανηρές εκστρατείες εμβολιασμού» σε πολλά κράτη - μέλη της ΕΕ (με το κόστος να υπολογίζεται ότι ανήλθε μόνο στη Βρετανία σε 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ), οι οποίες «ήταν εκτός κάθε αναλογίας σε σχέση με τον πραγματικό και γνωστό κίνδυνο που στοιχειοθετεί».

Στο ψήφισμα υποστηρίζεται η από κοινού αγορά εμβολίων, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει η διασφάλιση ότι οι παρασκευάστριες εταιρείες θα διατηρούν στο ακέραιο την ευθύνη για την ποιότητα, την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Γίνεται μια υποτιθέμενη έκκληση η έρευνα για τα εμβόλια να μη σχετίζεται με τις φαρμακοβιομηχανίες και να υπάρχει «πλήρης διαφάνεια». Φυσικά, αυτά είναι μόνο ευχολόγια αφού η δράση των πολυεθνικών του φαρμάκου πάει χέρι χέρι με την εμπορευματοποίηση της υγείας στον καπιταλιστικό κόσμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ