Πέμπτη 10 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΝΑΤΟ - ΛΙΒΥΗ
Διαβουλεύσεις για τον τρόπο ιμπεριαλιστικής επέμβασης
  • Οι μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του Καντάφι και τους αντικαθεστωτικούς συνεχίζονται σε πολλές πόλεις
  • Λίβυος απεσταλμένος συναντιέται σήμερα στην Αθήνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών

Από τις μάχες στην πόλη Σέντρα
Από τις μάχες στην πόλη Σέντρα
ΤΡΙΠΟΛΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ολοένα πιο έντονο και πιο αντιφατικό γίνεται, μέρα με την ημέρα, το παρασκήνιο αλλά και το προσκήνιο των πολιτικών και διπλωματικών εξελίξεων στη Λιβύη. Αλλεπάλληλες είναι οι επαφές, όπως φαίνεται, τόσο απεσταλμένων του καθεστώτος Καντάφι όσο και των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, με όλες τις ιμπεριαλιστικές και περιφερειακές δυνάμεις και οργανισμούς, ενώ συνεχίζονται οι διεργασίες για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής φόρμουλας, με την οποία οι δυνάμεις αυτές θα επέμβουν, με κάποιο τρόπο, στα ολοένα πιο αιματηρά τεκταινόμενα εντός χώρας.

Στις Βρυξέλλες στην έδρα της ΕΕ, έφτασαν χθες δύο απεσταλμένοι του Εθνικού Λιβυκού Συμβουλίου των αντικαθεστωτικών και είχαν επαφές και με την εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Κάθριν Αστον. Οι επαφές θα συνεχιστούν, κατά πάσα πιθανότητα, και σήμερα που στη βελγική πρωτεύουσα μεταβαίνουν τόσο οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 χωρών - μελών της ΕΕ για να συζητήσουν εκτάκτως το ζήτημα της Λιβύης (προετοιμάζοντας και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου), όσο και οι υπουργοί Αμυνας των 28 χωρών - μελών του ΝΑΤΟ.

Αν και δεν έχει δοθεί καμία πληροφορία σχετικά με το ποιους βλέπουν και τι συζητούν οι δύο Λίβυοι, φαίνεται ότι, κατ' αρχάς, η Γαλλία και η Βρετανία πιέζουν για ικανοποίηση του αιτήματος του Εθνικού Λιβυκού Συμβουλίου περί αναγνώρισής του από την ΕΕ «ως νόμιμου εκπροσώπου του λιβυκού λαού και της Λιβύης», κάτι που θα του επιτρέψει, φυσικά, να διαχειρίζεται και τον πετρελαϊκό πλούτο των περιοχών που ελέγχει. Αρνητική ως προς την, άμεση τουλάχιστον, ικανοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος εμφανίζεται η Κάθριν Αστον, εκφράζοντας σε μεγάλο βαθμό την άποψη άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων εντός ΕΕ, που θεωρούν επιζήμια μια τάχιστη αναγνώριση. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, στη σημερινή Σύνοδο των 27 ΥΠΕΞ, η Αστον θα προτείνει ενίσχυση των κυρώσεων που έχουν, ήδη, αποφασιστεί, αποφεύγοντας να κάνει νύξη και σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο στρατιωτικής λύσης.

Σήμερα εξάλλου αναμένεται ψήφισμα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ενόψει της έκδοσης ψηφίσματος για την κατάσταση στην Λιβύη. Πάντως, η Αστον έθεσε, ως υποτιθέμενη πρώτη προτεραιότητα των ενεργειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Λιβύη, «την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την ενίσχυση του σχεδίου εκκένωσης των εμπόλεμων περιοχών από Λίβυους, Ευρωπαίους και άλλους πολίτες, που δεν επιθυμούν, πλέον, να παραμείνουν εκεί».

Ενδεικτική των προβληματισμών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων είναι και η δήλωση του Γερμανού ΥΠΕΞ, Γκουίντο Βέστερβέλε, ο οποίος υποστήριξε ότι η οποιαδήποτε ευρωπαϊκή κίνηση «θα πρέπει να υποστηρίζεται από τον Αραβικό Σύνδεσμο». Η δήλωση Βέστερβέλε αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την ανησυχία και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, που εκτιμούν ότι μια πρωτοβουλία, χωρίς την ενεργή ανάμιξη αραβικών ηγεσιών, θα προκαλούσε αντιδράσεις στην αραβική κοινή γνώμη, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, όπως η τρέχουσα, για τη διασφάλιση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή εν μέσω λαϊκών εκρήξεων.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε χθες και η Ουάσιγκτον, αλλά και το ΝΑΤΟ, με την Χίλαρι Κλίντον και τον Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, αντιστοίχως, να καθιστούν σαφές ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία κίνηση χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας», κάτι που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, εξαιτίας της, μέχρι στιγμής, κατηγορηματικής άρνησης των Ρωσίας - Κίνας.

Υπέρ της ανάληψης πρωτοβουλιών και ενεργού ρόλου από τον Αραβικό Σύνδεσμο τάχθηκε, χθες, και ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ, πρίγκιπας Σαούντ αλ Φαϊζάλ, τονίζοντας ότι «είναι δουλειά του Αραβικού Συνδέσμου να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ή οτιδήποτε άλλο». Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς το Σάββατο στην έκτακτη Σύνοδο του Συνδέσμου στο Κάιρο.

Τηλεφώνημα Καντάφι στον Παπανδρέου και απεσταλμένος στη Αθήνα

Με πρωτοβουλία του Καντάφι υπήρξε επικοινωνία, την Τρίτη το βράδυ, με τον Ελληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, όπου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο της Λιβύης Jana, ο Καντάφι προειδοποίησε πως «οιαδήποτε επιβουλή κατά της ασφάλειας και της σταθερότητας της Λιβύης θα έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια της Βορείου Αφρικής, στην περιφέρεια της Μεσογείου και στην Ευρώπη». Ο Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με ελληνικές πηγές, δήλωσε ότι «πρέπει να βρεθεί μια λύση στην κλιμάκωση της βίας», και αυτό την ίδια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει ενεργά στην προετοιμαζόμενη επέμβαση των ιμπεριαλιστών.

Επίσης το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως έρχεται σήμερα, στην Αθήνα, ο απεσταλμένος της λιβυκής κυβέρνησης Καντάφι, Μοχάμεντ Ταχίρ Σιάλα, για συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλη, στις 10 π.μ., και ότι επίσης δε θα γίνουν δηλώσεις στον Τύπο. Η συνάντηση πραγματοποιείται με συνεννόηση της ελληνικής κυβέρνησης με την ΕΕ, προφανώς στα πλαίσια της εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και δείχνει τα έντονα παζάρια που γίνονται στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής, περιοχή με τεράστια γεωστρατηγική σημασία για τα ευρωπαϊκά, και όχι μόνο, μονοπώλια.

Αντιφατικές πληροφορίες

Εντός Λιβύης, στο μεταξύ, συγκεχυμένη παραμένει η κατάσταση σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτό της πολιτικής, ο συνταγματάρχης Καντάφι επανέλαβε τις καταγγελίες του για «ξένους που παρασύρουν τους Λίβυους», (μάλιστα η κρατική τηλεόραση παρουσίασε κάποιους βασανισμένους Τυνήσιους νεαρούς να «ομολογούν» πρόθεση «εξαγωγής των τυνησιακών ταραχών» προκαλώντας οργή στη γειτονική χώρα), και απείλησε ότι «ο λιβυκός λαός θα πάρει τα όπλα αν επιβληθεί απαγόρευση πτήσεων». Επίσης, επικηρύχθηκαν, με 400.000 δολάρια έκαστος, τα ηγετικά στελέχη των αντικαθεστωτικών, μεταξύ αυτών και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης.

Την ίδια στιγμή, τρία τζετ της οικογένειας Καντάφι απογειώνονταν από την Τρίπολη. Το ένα έφτασε στο Κάιρο (παιρνόντας για κάποια λεπτά κι απο τον ελληνικό εναέριο χώρο) όπου ο Λίβυος αναπληρωτής υπουργός Αμυνας πιθανότατα επρόκειτο να συναντήσει τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα και αναμενόταν να ζητήσει συνάντηση και από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο που ελέγχει τη χώρα, χωρίς να είναι σαφές αν τελικά κάτι τέτοιο θα πραγματοποιηθεί. Ως προς τα άλλα αεροσκάφη, φέρονται να μεταφέρουν αντιπροσώπους του Καντάφι. Οι επιβαίνοντες του ενός, αφού είχαν επαφές στην Μάλτα, μεταβαίνουν στη Λισαβόνα, όπου θα συναντηθούν με τον υπουργό Εξωτερικών Αμάνο (που ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με την ΕΕ) και οι επιβαίνοντες του δεύτερου πιθανότατα βαίνουν στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, μυστήριο καλύπτει το τι ακριβώς συμβαίνει με τον διευθυντή της Κεντρικής Λιβυκής Τράπεζας, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει τα πάντα για την περιουσία της χώρας και της οικογένειας Καντάφι. Ο Φαρχάτ Ομάρ Μπένγκντάρα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Financial Times», αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν συντάσσεται με τον Καντάφι ή όχι και τι ρόλο παίζει.

Ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση επικρατεί, δε, στα πεδία των μαχών. Η λιβυκή ηγεσία διατείνεται ότι ελέγχει πλήρως την πόλη αλ Ζαουίγια, στα δυτικά της Τρίπολης. Οι αντικαθεστωτικοί μιλούν για ισοπέδωση, σφαγή και άγνωστο αριθμό νεκρών και τραυματιών που κείτονται στους δρόμους. Στη Ρας Λανούφ, οι μάχες μαίνονται και αργά το βράδυ ακούστηκε ισχυρή έκρηξη κοντά στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της πόλης, ενώ πυκνός καπνός την καλύπτει. Αντικαθεστωτικοί υποστηρίζουν ότι βομβαρδίζονται ανηλεώς οι είσοδοι της Ρας Λανούφ και οι περιοχές κοντά στον τερματικό σταθμό Ες Σίντερ, αλλά ότι οι ίδιοι ελέγχουν ακόμη την πόλη. Ανακοίνωσαν, δε, ότι ανακατέλαβαν την Μπιντ Τζαουάλ, που βρίσκεται στο δρόμο προς τη Σύρτη, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από αλλού.

Τέλος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων ανακοίνωσε ότι μια πρώτη αποστολή 70 τόνων τροφίμων κατευθύνεται, ήδη, προς τους αμάχους της Βεγγάζης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ