Πέμπτη 10 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αυξάνονται οι θάνατοι αμάχων

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς οι δολοφονίες αμάχων στο Αφγανιστάν, με τις αμερικανοΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις και τους Ταλιμπάν να φέρουν την ευθύνη. Επισήμως το μεγαλύτερο μερίδιο στις δολοφονίες αμάχων και επιθέσεις αποδίδεται στους Ταλιμπάν, καθώς οι κατοχικές δυνάμεις, σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Χαμίντ Καρζάι, καλύπτουν τα εγκλήματα που διαπράττουν κατά τη διάρκεια του ιμπεριαλιστικού πολέμου, «βαφτίζοντας μαχητές» την πλειοψηφία των θυμάτων των επιθέσεων που πραγματοποιούν, ενώ παραδέχονται «παράπλευρες απώλειες» και «λάθη», μόνο σε ακραίες περιπτώσεις.

Στο πλευρό των κατοχικών δυνάμεων και τα στοιχεία του ΟΗΕ, προκειμένου να αποδώσουν τα μέγιστα για τους θανάτους αμάχων στους Ταλιμπάν και να δικαιολογήσουν την ένταση του πολέμου στο πλαίσιο πάντα της δήθεν «απελευθέρωσης» του Αφγανιστάν. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του Οργανισμού αναγνωρίζουν ότι οι στοχευμένες επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Αφγανιστάν διπλασιάστηκαν το 2010, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι οι υπεύθυνοι για το 75% των απωλειών είναι οι Ταλιμπάν.

Η έκθεση του ΟΗΕ αναφέρεται επίσης σε αύξηση των θανάτων αμάχων κατά 15% το 2010 φτάνοντας τους 2.777, ενώ την τελευταία τετραετία παρατηρείται σταθερή αύξηση κάθε χρόνο.

Παράλληλα αναφέρεται η κατά 105% αύξηση των στοχευμένων δολοφονικών επιθέσεων εναντίον κυβερνητικών αξιωματούχων, εργαζόμενων σε υπηρεσίες αρωγής και πολιτών που πιστεύεται ότι στηρίζουν την αφγανική κυβέρνηση ή τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις. Οπως αναμενόταν, η έκθεση υποστηρίζει ότι οι θάνατοι αμάχων από κατοχικές ή αφγανικές δυνάμεις μειώθηκαν κατά 26%...

Τα στοιχεία αναμένεται να χρησιμοποιηθούν και για την παράταση της κατοχής στη χώρα. Τα στοιχεία έρχονται να συμπληρώσουν οι δηλώσεις του επικεφαλής των αμερικανοΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων στο Αγφανιστάν, Ντέιβιντ Πετρέους, που υποστήριξε ότι ο πόλεμος θα κλιμακωθεί ακόμα περισσότερο το καλοκαίρι, κάνοντας λόγο για ιδιαίτερα θερμή περίοδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ