Πέμπτη 10 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ενδείξεις για δράση παρακρατικών

Αιματηρά επεισόδια μεταξύ «θρησκευτικών» ομάδων

Από τα χτεσινά επεισόδια στην πλατεία Ταχρίρ
Από τα χτεσινά επεισόδια στην πλατεία Ταχρίρ
ΚΑΪΡΟ.--

Νέα έξαρση βίας, με νεκρούς και τραυματίες, ανάμεσα σε Κόπτες Χριστιανούς και Μουσουλμάνους σημάδεψε τη χτεσινή νύχτα, στο Κάιρο, μετά από αρκετές ημέρες σύμπνοιας στο πλαίσιο των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων, γεγονός που πυροδοτεί πολλά ερωτήματα ως προς τα πραγματικά κίνητρα όσων αναμοχλεύουν τέτοιου είδους πάθη σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τον αιγυπτιακό λαό. Πόσο μάλιστα, που οι πολύνεκρες αυτές θρησκευτικές συγκρούσεις έγιναν μπροστά στα μάτια του αιγυπτιακού στρατού, που παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμέτοχος, και συνέπεσαν με σειρά αποκαλύψεων για τη δράση της ασφάλειας επί καθεστώτος Μουμπάρακ, αλλά και μέχρι σήμερα, όπως καταγγέλλουν ακτιβιστές.

Δεκατρείς νεκροί και τουλάχιστον 140 τραυματίες είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων στο Κάιρο. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, τα επεισόδια άρχισαν όταν οι Κόπτες έκλεισαν κεντρικό δρόμο της πόλης στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαμαρτυριών τους μετά από τη νέα πυρπόληση εκκλησίας τους, στην περιοχή Χιλουάν, την περασμένη βδομάδα. Ο αποκλεισμός του δρόμου προκάλεσε εκνευρισμό σε μουσουλμάνους οδηγούς και, επισήμως, έτσι ξεκίνησαν όλα. Βέβαια, ιατρικές πηγές αναφέρουν ότι νεκροί και τραυματίες (και από τα δύο θρησκεύματα) φέρουν τραύματα από όπλα και μαχαίρια, γεγονός που παραπέμπει περισσότερο σε προβοκάτσια σχεδιασμένη από το παρακράτος της ασφάλειας του καθεστώτος Μουμπάρακ, που φυσικά συνεχίζει να λειτουργεί.

Οι ενδείξεις περί παρακρατικής δράσης ενισχύονται και από την πολλοστή επίθεση «ομάδας αγνώστων ενόπλων με μαχαίρια και άλλα αντικείμενα» κατά των διαδηλωτών που έχουν κατασκηνώσει στην πλατεία Ταχρίρ. Η επίθεση έγινε, επίσης, τη νύχτα και είχε ως αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό 20 από τους κατασκηνωτές. Ανάλογες «ομάδες αγνώστων» είχαν επιτεθεί, τα τελευταία 24ωρα, και στους διαδηλωτές που εισέβαλαν στο κτίριο της ασφάλειας στο Κάιρο, όπου, όπως καταγγέλλουν αλλά δεν επιβεβαιώνει ο στρατός, εκτός από αποδείξεις για παρακολουθήσεις των πάντων (ακόμη και συνεργατών του Μουμπάρακ) και για φρικτούς βασανισμούς, εντοπίστηκαν και απελευθερώθηκαν και πολλοί κρατούμενοι.

Τέλος, υιοθετώντας εν μέρει ένα αίτημα των διαδηλωτών, ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, που προετοιμάζεται για την προεδρία, υποστήριξε ότι οι βουλευτικές εκλογές θα πρέπει να γίνουν μετά τις προεδρικές «γιατί χρειάζεται χρόνος για να λειτουργήσουν τα πολιτικά κόμματα ελεύθερα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ