Πέμπτη 10 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Πυρά κατά διαδηλωτών

ΣΑΝΑ'Α.--

Με αληθινά πυρά, δακρυγόνα, λαστιχένιες σφαίρες και όπλα ηλεκτροσόκ, άνδρες των δυνάμεων καταστολής πραγματοποίησαν, αργά το βράδυ της Τρίτης, έφοδο στο πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας, προκειμένου να διαλύσουν τους χιλιάδες διαδηλωτές, που συνέχιζαν, για πολλοστή ημέρα εκεί, την καθιστική τους διαμαρτυρία, αλλά και για να αποτρέψουν την είσοδο και άλλων που είχαν συγκεντρωθεί στην πανεπιστημιακή πύλη. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε και περισσότεροι από 80 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι έξι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Συνολικά, από την έναρξη των διαδηλώσεων έχουν χάσει τη ζωή τους, επισήμως, 28 άνθρωποι.

Εκπρόσωποι των διαδηλωτών μίλησαν για «σφαγή» και κατηγόρησαν το καθεστώς Σάλεχ ότι προσπαθεί να καταστείλει τις διαμαρτυρίες εναντίον του, ενώ την ίδια στιγμή καλλιεργεί εντυπώσεις δηλώνοντας «ετοιμότητα για διάλογο». Συνεργάτες του επί 32 χρόνια ισχυρού άνδρα της Υεμένης, Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, επέμεναν, χθες, ότι θα πραγματοποιηθεί κανονικά η πρώτη συνάντηση εκπροσώπων «από όλες τις πτέρυγες του πολιτικού φάσματος της χώρας στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου», που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη.

Οι οργανώσεις των διαδηλωτών, από την άλλη, αντιτείνουν ότι θα συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους, με κύρια αιτήματα την αποχώρηση Σάλεχ από την εξουσία, το αργότερο μέχρι τα τέλη του 2011, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την αντιμετώπιση της διαφθοράς και τη δικαιότερη διανομή του πλούτου της χώρας. Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις της Υεμένης, σχεδόν καθημερινά, εδώ και περισσότερο από ένα μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ