ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Νέα αντιλαϊκά μέτρα

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Νέα μέτρα λιτότητας ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση της Πορτογαλίας με πρόσχημα τη μείωση του ελλείμματος κατά ένα επιπλέον ποσοστό 0,8% του ΑΕΠ φέτος, θέτοντας νέα βάρη στις πλάτες του λαού και των εργαζομένων. Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Φερνάντο Τεϊξέιρα ντος Σάντος σε δημοσιογράφους, λίγο πριν τη σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης, θα υπάρξουν νέες περικοπές στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας, επιπλέον μείωση της χρηματοδότησης των τοπικών κυβερνήσεων, καθώς και επιβολή ειδικού φόρου στις συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ. Τα νέα αντιλαϊκά μέτρα έσπευσε να ...καλωσορίσει ο αρμόδιος επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Ολι Ρεν, υποστηρίζοντας πως αυτά «θα βοηθήσουν την Πορτογαλία να επανακτήσει τον έλεγχο (...) και να θέσει τέλος στην αβεβαιότητα».

Σημειώνεται πως είναι η τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο που η Πορτογαλία υιοθετεί νέα αντιλαϊκά μέτρα. Εχει ήδη προχωρήσει στη μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, έχει αυξήσει τον ΦΠΑ από 20 σε 21%, το φόρο εισοδήματος, κ.ά.

ΙΤΑΛΙΑ
Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στη Ρώμη

Από τη μαζική διαδήλωση στην Ρώμη
Από τη μαζική διαδήλωση στην Ρώμη
ΡΩΜΗ.--

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι - γυναίκες, εργαζόμενοι, ημιαπασχολούμενοι, μετανάστες, άστεγοι, άνεργοι, δημόσιοι υπάλληλοι, εργάτες της αυτοκινητοβιομηχανίας της «FIAT» και άλλοι από πολλές περιοχές της Ιταλίας - διαδήλωσαν χτες στους κεντρικούς δρόμους της Ρώμης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Συνδικάτων Βάσης της Ιταλίας (Unione Sindacale di Base - USB), Slai Cobas, CIB Unicobas, SNATER - για γενική απεργία και συγκέντρωση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της χώρας. Παρά τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν διαδήλωση και συγκέντρωση στο κτίριο της Γερουσίας και στη συνέχεια ολοκλήρωσαν τη διαμαρτυρία τους στην Πλατεία Ναβόνα. Κύριο αίτημά τους, η αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, λίγο πριν ξεκινήσει η Σύνοδος των αρχηγών κρατών της Ευρωζώνης, στην οποία αναμένεται να αποφασιστούν ακόμα σκληρότερα μέτρα λιτότητας ενάντια στους εργαζόμενους και τους λαούς.

Τα Συνδικάτα Βάσης της Ιταλίας είχαν απευθύνει έκκληση για συμμετοχή των εργαζομένων με δυναμικό τρόπο στην απεργία με αίτημα την υπεράσπιση της εργασίας και των εθνικών συλλογικών συμβάσεων, την προστασία των μισθών και των συντάξεων, ενάντια στην προσπάθεια επέκτασης του «μοντέλου Μαρκιόνι» - που με τις πλάτες των ηγεσιών των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών οργανώσεων διεξήχθη «δημοψήφισμα» που ενέκρινε την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στη βιομηχανική μονάδα της «Fiat» στο Μιραφιόρι -, για την υπεράσπιση της εκπαίδευσης, του δικαιώματος στη γνώση, για τη γενική νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. Είχαν ταχθεί ενάντια στην κοινωνική συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση, στους εργοδότες και τις ηγεσίες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών οργανώσεων, που με το πρόσχημα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων χειροτερεύουν τις συνθήκες διαβίωσης και τους μισθούς των εργαζομένων.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Γκρίνιες για το κόστος του πολέμου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Να μην υποκύψουν στις πολιτικές πιέσεις που απαιτούν άμεση αποχώρηση των αμερικανο-ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, δεδομένων και των αυξανόμενων απωλειών σε κατοχικές δυνάμεις, ζήτησε από τους «συμμάχους» ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, κατά τη Σύνοδο των Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η πρώτη «αποχώρηση» κατοχικών στρατευμάτων από τη χώρα αναμένεται τον Ιούλη, με τον Ρ. Γκέιτς να υποστηρίζει ότι πρέπει να «εξασφαλισθεί η σταθερότητα», πριν την παράδοση συγκεκριμένων περιοχών στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας, που συνεργάζονται στενά με την κατοχή, ενώ έσπευσε να υπενθυμίσει στους «συμμάχους» ότι η ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν έχει στοιχίσει στις ΗΠΑ τα διπλάσια από όσα έχουν δαπανήσει όλες οι άλλες κατοχικές δυνάμεις μαζί.

Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις του Αφγανιστάν συνεχίζουν να χτυπούν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη τις περιοχές των φυλών του γειτονικού Πακιστάν, με το πρόσχημα της καταστροφής των στρατοπέδων εκπαίδευσης και των κρησφύγετων των Ταλιμπάν. Στις χθεσινές επιθέσεις που σημειώθηκαν στο βόρειο Ουαζιριστάν, σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι άνθρωποι, οι οποίοι κατά το σύνηθες χαρακτηρίστηκαν από τις αρχές «μαχητές των Ταλιμπάν», ενώ δεν υπάρχουν ανεξάρτητες πηγές να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία τους.

Το Πακιστάν από την πλευρά του χθες πραγματοποίησε νέα «επιτυχημένη» δοκιμή πυραύλου εδάφους - εδάφους, μικρού βεληνεκούς, που μπορεί να φτάσει τα 180 χιλιόμετρα και είναι σε θέση να μεταφέρει πυρηνικές αλλά και συμβατικές κεφαλές.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΝΑΜΑ.-- Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με κλομπ και δακρυγόνα απέτρεψαν μερικές χιλιάδες διαδηλωτές, στην πλειοψηφία σιίτες, να βαδίσουν προς ένα από τα βασιλικά μέγαρα που βρίσκεται σε σουνιτική συνοικία. Οι ίδιες δυνάμεις έδιωξαν και μερικές εκατοντάδες σουνίτες που είχαν συγκεντρωθεί με απειλητικές διαθέσεις για τους διαδηλωτές. Η ένταση στο εμιράτο παραμένει υψηλή με τη σουνιτική βασιλική οικογένεια να προτείνει «διάλογο» και τους διαδηλωτές να θέτουν σειρά ζητημάτων επί τάπητος, όπως ο τερματισμός χορήγησης υπηκοότητας σε σουνίτες ξένους, η εκλογική ανάδειξη Βουλής και κυβέρνησης και η περικοπή των εξουσιών του βασιλιά.

ΡΙΑΝΤ.-- Με ανάπτυξη ισχυρότατων δυνάμεων καταστολής και ασφάλειας στους δρόμους όλων των πόλεων και κυρίως στην πρωτεύουσα Ριάντ, οι σαουδαραβικές αρχές προετοιμάστηκαν για τις προγραμματιζόμενες, για χθες, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, κυρίως από υπέρμαχους της παροχής περισσότερων ατομικών και πολιτικών ελευθεριών και σιίτες, από τη μειονότητα, που ζητούν ίσα δικαιώματα και συνταγματική μοναρχία. Λίγες δεκάδες διαδηλωτές αναφέρθηκαν στην Χόφουφ, στη σιιτική ανατολική επαρχία Γκχαουάρ, που είναι πλούσια σε πετρέλαιο και διυλιστήρια, οι οποίοι φέρονται να διαλύθηκαν αμέσως. Υπενθυμίζεται ότι για να «προλάβει» εκρήξεις λαϊκής δυσαρέσκειας, ο βασιλιάς Αμπντουλάχ έχει, ήδη, αναγγείλει «βοήθεια προς τους πολίτες» 37 δισ. δολάρια, και σειρά προγραμμάτων αξίας άλλων σχεδόν 100 δισ.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Παρά τα ασφυκτικά μέτρα ασφαλείας του στρατού και τις επίμονες κατηγορίες του πρωθυπουργού Μάλικι ότι «όποιος διαδηλώνει σχετίζεται με την αλ Κάιντα ή με τον Σαντάμ», μερικές εκατοντάδες Ιρακινοί έφτασαν, και πάλι περπατώντας για αρκετή ώρα, στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ για να διαδηλώσουν ζητώντας θέσεις εργασίας και υποδομές. Ανάλογες διαδηλώσεις έγιναν σε Φαλούτζα, Σουλεϊμανίγια, Βασόρα.

ΑΜΜΑΝ.-- Μερικές δεκάδες ισλαμιστές διαδήλωσαν, χθες, στη Ζάρκα, στη βόρεια Ιορδανία, ζητώντας άμεση διάλυση του Κοινοβουλίου και νέες εκλογές με άλλο εκλογικό νόμο. Παρ' όλα αυτά, η πολύ μικρή συμμετοχή δίνει την αίσθηση ότι τουλάχιστον προς το παρόν οι ελιγμοί του βασιλιά Αμπντάλα έπιασαν τόπο.

ΚΙΣΙΝΑΟΥ.-- Επίσημη επίσκεψη στη Μολδαβία πραγματοποίησε χτες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όπου προέτρεψε τη Μολδαβία να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να εφαρμόσει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις υποστηρίζοντας πως η Ουάσιγκτον θα την στηρίξει...

ΜΠΑΚΟΥ.-- Η Αστυνομία του Αζερμπαϊτζάν προχώρησε σε προσαγωγές τουλάχιστον 25 διαδηλωτών, που επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν αντικυβερνητική διαδήλωση στην πρωτεύουσα της χώρας, το Μπακού, ενώ σε όλη την πόλη υπήρχαν από νωρίς το πρωί ενισχυμένες αστυνομικές δυνάμεις έξω από τα πανεπιστήμια και τους σταθμούς του μετρό.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Μουσουλμάνοι - χριστιανοί διαδήλωσαν μαζί

KAΪΡΟ.--

Μήνυμα ενότητας θέλησαν να δώσουν, χθες, δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλωτές, μουσουλμάνοι και χριστιανοί, που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ για να υπενθυμίσουν στη στρατιωτική ηγεσία ότι δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματα των διαδηλώσεων που οδήγησαν στην εκδίωξη του Μουμπάρακ, αλλά και για να καταδικάσουν τα αιματηρά επεισόδια της Τετάρτης που προκάλεσαν το θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό 140. Τα συγκεκριμένα αιματηρά επεισόδια προστέθηκαν στα αλλεπάλληλα κρούσματα δράσης παρακρατικών οπλισμένων ομάδων που επιτίθενται σε διαδηλωτές και γνωστούς υποστηρικτές των διαδηλώσεων, τραυματίζοντάς τους, αλλά και προκαλώντας την παρέμβαση του στρατού που τους συλλαμβάνει (τους διαδηλωτές, εννοείται).

Οι διαδηλωτές διατρανώνοντας την ενότητα όλου του αιγυπτιακού λαού κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τα αιτήματά τους, ενώ εμφανής ήταν η δυσαρέσκεια απέναντι στο στρατό, ο οποίος, μέρα με τη μέρα, αποκαθηλώνεται στα μάτια αυξανόμενης μερίδας της κοινής γνώμης. Ολοένα περισσότερες είναι οι μαρτυρίες που αναφέρουν συνεργασία του στρατού με τις «ομάδες ενόπλων», συλλήψεις από στρατιώτες και παραπομπές, εν κρυπτώ και χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας από δικηγόρους ή οικείους, γνωστών ακτιβιστών με κατηγορίες περί «αλητείας» σε δίκες - εξπρές από στρατοδικεία.

Προσπαθώντας να ανατρέψει το κλίμα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται σε βάρος του, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο ανακοίνωσε την παραπομπή σε δίκη τεσσάρων πρώην ανώτερων αξιωματούχων της Ασφάλειας, των δυνάμεων καταστολής, της Αστυνομίας του Καΐρου, και της Ασφάλειας του Καΐρου, ως υπευθύνων για την εντολή να ανοίξει η Αστυνομία πυρ κατά διαδηλωτών κατά τη διάρκεια των μεγάλων κινητοποιήσεων των περασμένων βδομάδων.

Τέλος, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε από ενόπλους που αρνήθηκαν να σταματήσουν σε στρατιωτικό μπλόκο στο Πορτ Σάιντ, στα βορειοανατολικά της Αιγύπτου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ