Σάββατο 12 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Μουσουλμάνοι - χριστιανοί διαδήλωσαν μαζί

KAΪΡΟ.--

Μήνυμα ενότητας θέλησαν να δώσουν, χθες, δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι διαδηλωτές, μουσουλμάνοι και χριστιανοί, που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ για να υπενθυμίσουν στη στρατιωτική ηγεσία ότι δεν έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματα των διαδηλώσεων που οδήγησαν στην εκδίωξη του Μουμπάρακ, αλλά και για να καταδικάσουν τα αιματηρά επεισόδια της Τετάρτης που προκάλεσαν το θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό 140. Τα συγκεκριμένα αιματηρά επεισόδια προστέθηκαν στα αλλεπάλληλα κρούσματα δράσης παρακρατικών οπλισμένων ομάδων που επιτίθενται σε διαδηλωτές και γνωστούς υποστηρικτές των διαδηλώσεων, τραυματίζοντάς τους, αλλά και προκαλώντας την παρέμβαση του στρατού που τους συλλαμβάνει (τους διαδηλωτές, εννοείται).

Οι διαδηλωτές διατρανώνοντας την ενότητα όλου του αιγυπτιακού λαού κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τα αιτήματά τους, ενώ εμφανής ήταν η δυσαρέσκεια απέναντι στο στρατό, ο οποίος, μέρα με τη μέρα, αποκαθηλώνεται στα μάτια αυξανόμενης μερίδας της κοινής γνώμης. Ολοένα περισσότερες είναι οι μαρτυρίες που αναφέρουν συνεργασία του στρατού με τις «ομάδες ενόπλων», συλλήψεις από στρατιώτες και παραπομπές, εν κρυπτώ και χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας από δικηγόρους ή οικείους, γνωστών ακτιβιστών με κατηγορίες περί «αλητείας» σε δίκες - εξπρές από στρατοδικεία.

Προσπαθώντας να ανατρέψει το κλίμα που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται σε βάρος του, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο ανακοίνωσε την παραπομπή σε δίκη τεσσάρων πρώην ανώτερων αξιωματούχων της Ασφάλειας, των δυνάμεων καταστολής, της Αστυνομίας του Καΐρου, και της Ασφάλειας του Καΐρου, ως υπευθύνων για την εντολή να ανοίξει η Αστυνομία πυρ κατά διαδηλωτών κατά τη διάρκεια των μεγάλων κινητοποιήσεων των περασμένων βδομάδων.

Τέλος, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε από ενόπλους που αρνήθηκαν να σταματήσουν σε στρατιωτικό μπλόκο στο Πορτ Σάιντ, στα βορειοανατολικά της Αιγύπτου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ