ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ
Ραγδαία εκτίναξη 364% το Φλεβάρη!
  • Ρυθμό πάνω από 14 εκατ. ευρώ τη μέρα εμφανίζουν τα φέσια για το πρώτο δίμηνο
  • Πληθαίνουν τα κλειστά μαγαζιά, δείχνει έρευνα της ΕΣΕΕ

Η επιγραφή «ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ» έμεινε, το κατάστημα ήδη έκλεισε...

Eurokinissi

Η επιγραφή «ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ» έμεινε, το κατάστημα ήδη έκλεισε...
Εκρηξη στις ακάλυπτες επιταγές καταγράφηκε για το μήνα Φλεβάρη του 2011, εξέλιξη που αποτελεί ένα ακόμη σαφές σημάδι για την παραπέρα όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την «Τειρεσίας ΑΕ», η αξία των ακάλυπτων επιταγών, μέσα στον προηγούμενο μήνα, εκτινάχτηκε σε ποσοστό 364,8%, σε σύγκριση με το Φλεβάρη του 2010. Τα φέσια για το α' δίμηνο (Γενάρης - Φλεβάρης) φτάνουν στα 354,3 εκατ. ευρώ, σε ποσό δηλαδή που ξεπερνά τα 14 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα!

Πρόκειται για νέο «ρεκόρ», που έρχεται να «δέσει» με τη βύθιση του παραγόμενου ΑΕΠ, τη συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων και της κατανάλωσης. Τα σπασμένα μετακυλίονται και στους αδύναμους κρίκους της «αγοράς», αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, όπου η καπιταλιστική κρίση, μαζί και η εφαρμοζόμενη βάρβαρη πολιτική, διαμορφώνει συνθήκες για μαζικά λουκέτα. Το «μπουμ» που εμφανίζουν τα «φέσια» έρχεται σε μια περίοδο που οι τράπεζες παίρνουν συνεχή μέτρα «ελέγχου» και αποτροπής του φαινομένου. Ταυτόχρονα, οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι τα μέτρα προστασίας που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, όπως και από την προηγούμενη της ΝΔ, στην πραγματικότητα, έρχονται να διασφαλίσουν τους τραπεζίτες στη σημερινή φάση της κρίσης, ενώ τα κατάστιχα της «Τειρεσίας» μακραίνουν καθημερινά με νέα ονόματα μικρών επιχειρήσεων.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία που αφορούν στο δίμηνο Γενάρης - Φλεβάρης του 2011:

Ακάλυπτες επιταγές: Η αξία τους φτάνει στα 354,4 εκατ. ευρώ (από 215,2 εκατ. ευρώ για το 2010). Την οριακή υποχώρηση που καταγράφηκε το Γενάρη, ακολούθησε το «μπουμ» του Φλεβάρη και σε μέσα επίπεδα διμήνου το ποσοστό αύξησης διαμορφώνεται σε 64,7%. Σε αριθμό τεμαχίων (2μηνο) φτάνουν στις 34.514.

Απλήρωτες συναλλαγματικές: Αντίστοιχη είναι η κατάσταση που διαμορφώθηκε για το μήνα Φλεβάρη (αύξηση 211,3%). Η αξία για το α' δίμηνο φτάνει στα 45,8 εκατ. ευρώ (αύξηση 29,5%) και σε αριθμό τεμαχίων στις 25.960.

Τα κλειστά μαγαζιά

Τα ανυπέρβλητα αδιέξοδα, συσσωρευμένα άλυτα προβλήματα για εκατοντάδες χιλιάδες εμπόρους, μαρτυρούν τα άδεια καταστήματα στις πιο εμπορικές περιοχές τουλάχιστον της Αθήνας που συνεχώς αυξάνονται. Αυτό προκύπτει από την καταγραφή που έκανε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες, σε μερικούς από τους πιο εμπορικούς δρόμους περιοχών που θεωρούνται παραδοσιακά εμπορικά κέντρα. Από την έρευνα διαπιστώνεται ότι αφ' ενός τα καταστήματα που κλείνουν δεν αντικαθίστανται από άλλες επιχειρήσεις, αφ' ετέρου ότι σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του Αυγούστου σε όλους ανεξαιρέτως τους εμπορικούς δρόμους η κατάσταση έχει επιδεινωθεί αφού έχουν αυξηθεί οι κενοί επαγγελματικοί χώροι και τα λουκέτα. Χαρακτηριστικό είναι, ακόμη, ότι όπου κλείνει μια επιχείρηση κλείνουν κι άλλες, ενώ οι στοές στο κέντρο της Αθήνας περιλαμβάνουν όχι μόνο κλειστές επιχειρήσεις, αλλά επαγγελματικούς χώρους που μένουν αναξιοποίητοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ειδικότερα όσον αφορά στα επιμέρους συμπεράσματα από την καταγραφή της ΕΣΕΕ:

  • Το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας από τον προηγούμενο Αύγουστο μέχρι το Φλεβάρη αυξήθηκε στο 23,4% από 17%.
  • Χειρότερη είναι η κατάσταση στη Σταδίου όπου το ποσοστό των κλειστών μαγαζιών φτάνει το 33,8%, στην Ακαδημίας με το 24,6% των καταστημάτων να είναι κλειστά και στην Ερμού 24,3%.
  • Στην Πατησίων, όπου συνολικά το ποσοστό κλειστών καταστημάτων αναλογεί στο 20,6% επί του συνόλου, φτάνει και το 30% ανά εμπορικό τετράγωνο.
  • Στη Ν. Ιωνία και συγκεκριμένα στη Λεωφ. Ηρακλείου, μια αγορά που παραδοσιακά εξυπηρετεί τρεις περιοχές, το ποσοστό φτάνει το 17,8%, επιδεινωμένο σε σύγκριση με τον προηγούμενο Αύγουστο. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο Μαρούσι.
  • Στην Κηφισιά σε σύνολο πέντε εμπορικών δρόμων το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων φτάνει το 21% από 12% που ήταν πριν από έξι μήνες.
  • Σε 16,8% ανέρχεται το αντίστοιχο ποσοστό στη Θησέως στην Καλλιθέα και στο 22% στο Χαλάνδρι.
  • Μέχρι 20,6% των καταστημάτων είναι κλειστό στους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά.
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΖΑΧΑΡΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Στο πλευρό των εργαζομένων το ΚΚΕ

Με τους εργαζόμενους που απέμειναν στο εργοστάσιο ζάχαρης, στη Λάρισα, μετά το κλείσιμό του, συναντήθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Αντ. Σκυλλάκο, βουλευτή του Κόμματος. Στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε πλούσια και γόνιμη συζήτηση στην οποία, μεταξύ των άλλων, επισημάνθηκε ότι η πολιτική της κυβέρνησης, το πρόγραμμα του μνημονίου και η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθορίζουν και τις εξελίξεις στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ). Η Αγροτική Τράπεζα, με απόφαση της κυβέρνησης, έχει βγάλει στο σφυρί την ΕΒΖ με προοπτική την ιδιωτικοποίησή της και πολύ πιθανό το κλείσιμό της εάν οι αγοραστές θελήσουν να αξιοποιήσουν μόνο την ποσόστωση των 155.000 τόνων ζάχαρης και όχι τις παραγωγικές μονάδες της. Αμεση συνέπεια θα είναι όλη η ζάχαρη που χρειάζεται η χώρα να εισάγεται, να απολυθούν εκατοντάδες εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων οι 26 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Λάρισας, και το σταμάτημα μιας σειράς οικονομικών δραστηριοτήτων που εξαρτώνται από τη λειτουργία της επιχείρησης.

Επίσης, υπογραμμίστηκε πως η τευτλοκαλλιέργεια συρρικνώνεται και ειδικά φέτος στη Θεσσαλία κανείς δε θα καλλιεργήσει τεύτλα γιατί οι τιμές και γενικότερα οι όροι που έχει καθορίσει η ΕΒΖ είναι ασύμφοροι για τους μικρομεσαίους αγρότες. Κάτι που οδηγεί με σιγουριά στο να μην καλύπτεται η ποσόστωση που δικαιούται η Ελλάδα, αλλά στο να παραχθεί περίπου το 1/3 της ζάχαρης που δικαιούμαστε να παράγουμε ως χώρα. Αυτό σημαίνει απαξίωση της ΕΒΖ και διευκόλυνση της πώλησής της σε ανταγωνιστές της.

Επισημάνθηκε πως ο μεγαλύτερος άμεσος κίνδυνος για τους εργαζόμενους στην ΕΒΖ από την πώλησή της θα είναι οι απολύσεις του συνόλου ή αρκετών εκατοντάδων από αυτούς.

Ο Αντ. Σκυλλάκος εξέφρασε την αλληλεγγύη του Κόμματος στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και τους κάλεσε να συστρατευτούν σ' ένα γενικότερο αγώνα με το ΚΚΕ, επισημαίνοντας πως η συμφέρουσα διέξοδος, γι' αυτούς, τους μικρομεσαίους αγρότες και μια σειρά επαγγελμάτων που σχετίζονται με την ΕΒΖ, και πρώτα απ' όλα για μια φιλολαϊκή ανάπτυξη της οικονομίας και την εξασφάλιση της διατροφικής επάρκειας της χώρας, είναι όχι η πώληση, αλλά η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός της επιχείρησης, ως κρατικής επιχείρησης, στο πλαίσιο μιας συνολικά άλλης πολιτικής.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Παρέμβαση για την ΕΒΖ

Αίτημα για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης στο πρώτο Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του θέματος «Ξεπούλημα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης» (ΕΒΖ), υπέβαλαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» Χρήστος Τρέλλης και Χρήστος Ποτόλιας.

Οπως τονίζουν σε επιστολή τους προς τον περιφερειάρχη και τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου, «η κυβέρνηση και η Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος προχωρούν με ταχείς ρυθμούς στην πώληση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Στην περιοχή μας υπάρχουν δύο εργοστάσια της Ορεστιάδας και της Ξάνθης (που σταμάτησε η παραγωγή ζάχαρης) και τα οποία όλα αυτά τα χρόνια ήταν άμεσα συνδεδεμένα με τον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας. Πριν την εφαρμογή της αναθεωρημένης ΚΑΠ, στην περιοχή μας καλλιεργούνταν πάνω από 140.000 στρέμματα τεύτλα. Σήμερα, δυστυχώς, δεν ξεπερνούν τις 30.000 στρέμματα. Εκατοντάδες μικρομεσαίοι αγρότες, τευτλοεξαγωγείς, μεταφορείς δέχτηκαν συντριπτικό πλήγμα, οδηγήθηκαν στην καταστροφή».

Επίσης, υπογραμμίζουν ότι «είναι χρέος του Περιφερειακού Συμβουλίου να απαιτήσει να μην ξεπουληθεί η ΕΒΖ και η ΑΤΕ και τη λειτουργία των δύο εργοστασίων κόντρα στις όποιες αντιαγροτικές αποφάσεις των κυβερνήσεων και της ΕΕ στα πλαίσια εφαρμογής της ΚΑΠ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ