ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ» ΝΟΜΟΣ
Ετοιμο το πρώτο «πακέτο» για τους κεφαλαιοκράτες

Στα 4,4 δισ. ευρώ οι επιχορηγήσεις και φοροαπαλλαγές το 2011 για το μεγάλο κεφάλαιο

Ενα συνολικό «πακέτο» 4,4 δισ. ευρώ για το 2011, που θα προκηρυχθεί σε δύο δόσεις - το πρώτο «σε λίγες μέρες» - προϋπολογίζει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για το νέο «αναπτυξιακό» νόμο, με τις μεγάλες ξένες και ντόπιες επιχειρήσεις να έχουν τον πρώτο λόγο στην ...απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων και φοροαπαλλαγών, καθώς οι ενισχύσεις με κάθε μορφή ανακοινώθηκε ότι θα είναι περισσότερο στοχευμένες και ελεγχόμενες από ποτέ.

Ο αρμόδιος υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας, Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε ότι τον ερχόμενο Απρίλη, θα προκηρυχθούν τα πρώτα 500 εκατ. ευρώ για την κατηγορία της περιφερειακής συνοχής, 100 εκατ. ευρώ για την τεχνολογική ανάπτυξη, 150 εκατ. ευρώ για τη νεανική επιχειρηματικότητα και 50 εκατ. ευρώ για τη δικτύωση επιχειρήσεων. Στην κατηγορία γενικής επιχειρηματικότητας θα προκηρυχθούν 1 δισ. ευρώ φοροαπαλλαγών. Ακόμη 800 εκατ. ευρώ φοροαπαλλαγών θα είναι διαθέσιμα για τις άλλες κατηγορίες επενδύσεων. Στη δεύτερη προκήρυξη του 2011, θα προκηρυχθούν 800 εκατ. ευρώ φοροαπαλλαγές για τη γενική επιχειρηματικότητα, άλλα 400 εκατ. ευρώ φοροαπαλλαγών για τις άλλες κατηγορίες, και 400 εκατ. ευρώ επιχορηγήσεων για την περιφερειακή συνοχή με έμφαση «στις περιφέρειες που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση».

Το μετρητό και οι φοροαπαλλαγές είναι η αρχή ενός νέου «πάρτι» για το μεγάλο κεφάλαιο, όσο και αν προσπαθούν να πείσουν για το αντίθετο τα κυβερνητικά στελέχη. Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερο αποκλεισμό από πριν, προκειμένου να αντλήσουν κάποιο όφελος από το νέο νόμο. Οχι μόνο επειδή περιορίστηκαν οι επιχορηγήσεις, ενώ οι φοροαπαλλαγές συμφέρουν τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και επειδή τα επενδυτικά σχέδια θα βαθμολογούνται και θα επιλέγονται τα «καλύτερα», εκείνα που μπορούν να καταρτιστούν από τις πιο εύρωστες επιχειρήσεις κάθε τομέα. Επιπρόσθετα, ορθώνεται ένα αξεπέραστο τείχος που έχει να κάνει με τη δραστηριότητα. Οπως είπε ο ίδιος ο υπουργός, η ανάκαμψη στην οικονομία προκαλείται «με την ενίσχυση κλάδων υψηλής οικονομικής απόδοσης» και με «την στοχευμένη αναδιάρθρωση των δυναμικών κλάδων παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών». Καθώς ανάλογα κριτήρια ισχύουν για κάθε είδους χρηματοδοτικό και δανειοδοτικό πρόγραμμα που έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, είναι πλέον φανερό ότι οι μη «αποδοτικοί» και μη «δυναμικοί» προορίζονται για τον «Καιάδα» του μνημονίου και της φιλομονοπωλιακής πολιτικής της κυβέρνησης.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Αγωνιστικός συντονισμός ενάντια στο ξεπούλημα της «ΔΩΔΩΝΗΣ»

Συνέντευξη Τύπου έδωσαν χτες η Πανηπειρωτική Επιτροπή Αγώνα και η ΠΑΣΥ, αποκαλύπτοντας τα σχέδια ξεπουλήματος με όχημα τους συνεταιρισμούς ή άλλους φορείς

Συντονισμός και οργάνωση της δράσης των αγροτοκτηνοτρόφων ενάντια στο ξεπούλημα της ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ «ΔΩΔΩΝΗ». Αντίσταση και πάλη ενάντια στα συνολικά σχέδια ξεπουλήματος των αγροτικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων που ανήκουν στην ΑΤΕ, προβολή και διεκδίκηση μιας άλλης φιλοαγροτικής πολιτικής και οικονομίας, που θα στηρίζει τους παραγωγούς και τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ήταν το κυρίαρχο ζήτημα που αναδείχθηκε από τα Γιάννενα στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου από την Πανηπειρωτική Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ και την ΠΑΣΥ.

Ο Ρίζος Μαρούδας, εκ μέρους του Συντονιστικού της ΠΑΣΥ, αναφέρθηκε αρχικά στην απόφαση της κυβέρνησης να πουλήσει την ΔΩΔΩΝΗ, όπως και τις άλλες επιχειρήσεις που ανήκουν στην ΑΤΕ και η οποία κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο, όπως την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, την ΕΛΒΙΖ και την ΣΕΚΑΠ.

«Αυτά τα σχέδια, είπε, είναι γνωστά από καιρό. Εμείς θέλουμε να τα αντιπαλέψουμε, να αποτρέψουμε την πώληση, το ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ. Αυτά που λέει η κυβέρνηση, να περάσουν οι συνεταιριστικές οργανώσεις που ξεπουλιούνται στα χέρια συνεταιρισμών ή άλλων φορέων, είναι ψέματα γιατί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ φρόντισαν όλα αυτά τα χρόνια να διαλύσουν το συνεταιριστικό κίνημα». Οι συνεταιριστικές οργανώσεις, επισήμανε, είναι όλες καταχρεωμένες και με το νέο νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς προχωρά σε εταιρικές συμπράξεις, δηλαδή σε ανώνυμες εταιρείες με μετοχές και μετόχους, όχι συνεταίρους. Αν η ΔΩΔΩΝΗ πάει σε συνεταιρισμούς, δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δε θα ξεπουληθεί, απλά θα έρθει πιο γλυκά το ξεπούλημά της. Από αυτήν τη σκοπιά αναφέρθηκε ως χαρακτηριστικό το παράδειγμα της επιχείρησης «Ολυμπος» στη Λάρισα, ένα τεράστιο εργοστάσιο, το δεύτερο στα Βαλκάνια όσον αφορά την υποδομή και τον εξοπλισμό, που η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, στο οποίο άνηκε, το ξεπούλησε. «Η ΔΩΔΩΝΗ, πρόσθεσε, είναι υπόθεση που αφορά όλο το λαό της Ηπείρου και όχι μόνο γιατί μπορεί να προσφέρει και σε ποιότητα και σε φθηνό και υγιεινό γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα σε σύγκριση και πολύ περισσότερο με τις μονοπωλιακές εταιρείες ΦΑΓΕ, VIVARDIA, αυτές που λυμαίνονται το χώρο συγκέντρωσης του γάλακτος».

Εκ μέρους της Πανηπειρωτικής Επιτροπής Αγώνα ο Νίκος Σιαράβας κατάγγειλε τις συντονισμένες προσπάθειες τοπικών παραγόντων, βουλευτών και στελεχών, αγροτοσυνδικαλιστών από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, και όχι μόνο, να κάνουν συνένοχους και συνεπεύθυνους τους αγροτοκτηνοτρόφους στο ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ με όχημα το «πέρασμά» της στους «φυσικούς φορείς». Αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα έχει η ιδιωτικοποίησή της στο εισόδημα των κτηνοτρόφων, αλλά και στο λαϊκό εισόδημα αφού θα αυξηθεί η τιμή του γάλακτος. Ανέδειξε την αδήριτη ανάγκη ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ να δένει με την πάλη και την προοπτική για κοινωνικοποίηση της μεγάλης καπιταλιστικής αγροτικής παραγωγής και των αγροτικών επιχειρήσεων με στήριγμα τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, με κεντρικό σχεδιασμό και έλεγχο που θα διασφαλίζει εισόδημα και δουλειά στον παραγωγό, φθηνά και υγιεινά προϊόντα στο λαό.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «ΠΕΡΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ»
Φερετζές της φιλομονοπωλιακής πολιτικής

Με διατήρηση και ενίσχυση του ρόλου της Επιτροπής Ανταγωνισμού ως άλλοθι για τη νομιμοποίηση και ακόμα μεγαλύτερη ισχυροποίηση της κυριαρχίας και της γιγάντωσης των μονοπωλίων, ισοδυναμεί το νομοσχέδιο «περί ανταγωνισμού» που παρουσίασε χτες στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας Οικονομίας και Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδης. Επί της ουσίας, οι αλλαγές που προβλέπονται ως προς τα ισχύοντα αφορούν ως επί το πλείστον διαδικαστικά ζητήματα σχετικά με το διορισμό και τη θητεία των μελών της Επιτροπής, τον τρόπο αξιολόγησης των υποθέσεων ως προς την προτεραιότητά τους για εξέταση κ.λπ.

Μεταξύ άλλων, αυτό που αξίζει να σημειωθεί ως ενδεικτικό της κατεύθυνσης στην οποία καλείται να δραστηριοποιείται ο συγκεκριμένος «ανεξάρτητος θεσμός», προς τη νομιμοποίηση, δηλαδή, της γιγάντωσης των μονοπωλίων, είναι το γεγονός ότι μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως «με σκοπό την ελάφρυνση του φόρτου εργασίας, σύμφωνα με ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, καταργείται η προηγούμενη γνωστοποίηση των συμπράξεων και των "μικρών" συγχωνεύσεων». Μειώνεται, δηλαδή, το όριο του μεγέθους επιχειρήσεων για τα οποία απαιτείται η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προκειμένου να προχωρήσουν σε συγχώνευση.

Ακόμη, επεκτείνεται το λεγόμενο πρόγραμμα επιείκειας πέρα από νομικά πρόσωπα και σε φυσικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε καρτέλ.

Το νομοσχέδιο συζητιέται ήδη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, όπου το καταψήφισε η εισηγήτρια του ΚΚΕ Β. Νικολαΐδου, υπογραμμίζοντας ότι η συγκέντρωση και η συγκεντροποίηση του κεφαλαίου αποτελεί νόμο του καπιταλισμού και δεν σταματάει με νομοθετικές παρεμβάσεις. Το παράδειγμα, είπε, της ΕΕ είναι χαρακτηριστικό, αφού μόνο στον τομέα των τηλεπικοινωνιών πέντε εταιρείες ελέγχουν το 80% της αγοράς, ενώ και στη χώρα μας, παρά τα όσα κατά καιρούς λένε οι κυβερνώντες, τα καρτέλ του γάλατος, της μπίρας και της ακτοπλοΐας ζουν και βασιλεύουν.

Με το νομοσχέδιο, προβλέπονται αλλαγές στη σύνθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού κάτι που, όπως είπε η Β. Νικολαΐδου, δείχνει το πόσο «ανεξάρτητες» είναι αυτές οι αρχές, αφού η κάθε νέα κυβέρνηση αλλάζει τις συνθέσεις τους, προκειμένου αυτές να νομιμοποιούν την κυβερνητική πολιτική στον τομέα της αρμοδιότητάς τους.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι ο μη έλεγχος των μονοπωλίων οφείλεται στον καπιταλισμό που τα γεννάει και το αστικό κράτος κάθε φορά φροντίζει με επιμέλεια για την αύξηση των κερδών τους. Η μόνη διέξοδος, είπε, είναι η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων.

ΕΦΕΤ
Μοσχοκάρυδο με συγκέντρωση ... υδραργύρου

Υψηλή συγκέντρωση υδραργύρου εντοπίστηκε σε συσκευασίες μοσχοκάρυδου που διακινεί ο όμιλος «ΚΑΡΦΟΥΡ», σύμφωνα με ενημέρωση του ομίλου προς τον ΕΦΕΤ.

Πρόκειται για μοσχοκάρυδο σε βάζο 40g Carrefour, με γραμμοκώδικα 5204239116838, αριθμό παρτίδας 33010 ΛΠ5 και ημερομηνία λήξης 26.11.2015.

Το προϊόν συσκευάστηκε από την εταιρεία «Μπαχαρικά Καγιάς» (Πάτρα), η οποία προμηθεύεται την πρώτη ύλη από την Ινδονησία, μέσω ιταλικής επιχείρησης. Μετά από έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη πρώτη ύλη για παραγωγή και των κάτωθι προϊόντων:

ΚΑΓΙΑ Μοσχοκάρυδο τριμμένο, σε φακελάκια των 30g, με αριθμό παρτίδας LOTNUM. 3190TP2. Επίσης, τριμμένο σε πλαστικό βαζάκι των 50g, με αριθμό παρτίδας LOT34310ΛΠ5. Σε πλαστικό βαζάκι των 30g, με αριθμό παρτίδας LOT06111ΛΠ5. Μοσχοκάρυδο τριμμένο, των 500g, με αριθμό παρτίδας LOT0321ΤΡ2. ΚΑΡΦΟΥΡ Μοσχοκάρυδο τριμμένο, σε γυάλινο βαζάκι των 40g, με αριθμό παρτίδας 29510ΛΠ5. ΚΑΡΦΟΥΡ Μοσχοκάρυδο τριμμένο, σε γυάλινο βαζάκι των 40g, με αριθμό παρτίδας 31410ΛΠ5. ΚΑΡΦΟΥΡ Μοσχοκάρυδο τριμμένο, σε γυάλινο βαζάκι των 40g, με αριθμό παρτίδας 02511ΞΑ.

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Παράνομη η έκδοση πιστωτικών καρτών χωρίς προηγούμενη αίτηση

Με αφορμή την αυθαίρετη από την μεριά των τραπεζών έκδοση πιστωτικών καρτών στο όνομα καταναλωτών χωρίς οι ίδιοι να το έχουν ζητήσει, ο Συνήγορος του Καταναλωτή απευθύνει σύσταση - στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του - στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών να προχωρήσει στις προβλεπόμενες υποδείξεις στα μέλη της. Οπως ανακοίνωσε ο Συνήγορος γίνεται δέκτης καταγγελιών από καταναλωτές σύμφωνα με τις οποίες, τράπεζες εκδίδουν στο όνομά τους πιστωτικές κάρτες χωρίς προηγούμενη αίτησή τους, τις οποίες αποστέλλουν ταχυδρομικά στο σπίτι τους φέρνοντας κυριολεκτικά προ τετελεσμένου τον καταναλωτή. Μάλιστα, για να ακυρωθεί η κάρτα η οποία, σημειωτέον, σε διαφορετική περίπτωση θεωρείται ότι έγινε αποδεκτή και «τρέχει» κανονικά η συνδρομή με την οποία βαρύνεται η κατοχή της, πρέπει ο ίδιος ο καταναλωτής να πάει σε κάποιο υποκατάστημα της τράπεζας και να ζητήσει την ακύρωσή της. Ο Συνήγορος του Καταναλωτή συνιστά στους καταναλωτές σε τέτοιες περιπτώσεις να απαιτούν τον άμεσο αντιλογισμό εγγραφής χρέωσης ετήσιων συνδρομών που συνδέονται με τέτοιες αυθαίρετες εκδόσεις καρτών. Οι καταναλωτές μπορούν, ακόμη, να ζητούν δικαστικά την καταβολή χρηματικής ικανοποίησης για ηθική βλάβη συμπληρωματικά προς τυχόν αποζημίωση που μπορούν να διεκδικήσουν σε περίπτωση που από την αυθαίρετη συμπεριφορά του εκδότη της κάρτας τους προκλήθηκε και περιουσιακή βλάβη. Τέλος, ο Συνήγορος συνέστησε στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή να επιβάλλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ