ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
«Οπλο» της κυβέρνησης το αντιλαϊκό της πρόγραμμα

Επίδειξη αποφασιστικότητας να υπηρετήσει μέχρι τέλους το συμφέρον της πλουτοκρατίας

Καμιά συναίνεση, καμιά υποταγή στη στρατηγική της κυβέρνησης και των συμμάχων της
Καμιά συναίνεση, καμιά υποταγή στη στρατηγική της κυβέρνησης και των συμμάχων της
Mε προκλητικό τρόπο, ο Γ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε χτες στη Βουλή την αντιλαϊκή πολιτική που συνδιαμορφώνει με την τρόικα για λογαριασμό της πλουτοκρατίας, ζητώντας μάλιστα τη συναίνεση του λαού στο ξεκλήρισμά του. Τη στιγμή που με τις αποφάσεις της κυβέρνησης χτυπιέται κάθε λαϊκό δικαίωμα, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «θέλουμε να χτίσουμε την Ελλάδα της δικαιοσύνης, της δημιουργίας, των ίσων ευκαιριών, των πολλών ευκαιριών, αλλά και υποχρεώσεων για όλους».

Σε μια περίοδο που αποκαλύπτονται τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, με την ανεργία να έχει χτυπήσει κόκκινο, ο Γ. Παπανδρέου υποσχέθηκε να απελευθερώσει τις επόμενες γενιές από τα βάρη του παρελθόντος και να οδηγήσει την Ελλάδα «σε μια περίοδο ανάπτυξης, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας»!

Αναφερόμενος στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, ισχυρίστηκε ότι έγινε μια «δύσκολη διαπραγμάτευση» και είπε ότι αυτά που διεκδικούσε η Ελλάδα τα πέτυχε, αφού το όπλο μας - όπως είπε - ήταν «οι ειλικρινείς και επώδυνες προσπάθειες που κάναμε ως κοινωνία όλο το προηγούμενο διάστημα». Με άλλα λόγια, ο Γ. Παπανδρέου παραδέχεται ότι το «όπλο» της κυβέρνησης ήταν το άγριο πετσόκομμα μισθών, συντάξεων και εργατικών δικαιωμάτων.

Διαστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα και σβήνοντας από το χάρτη τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις, ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «είχαμε ως πλεονέκτημα την αποδεδειγμένη πια βούληση του ελληνικού λαού για αλλαγές». Σχολιάζοντας το «Σύμφωνο για το Ευρώ» και τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που το συνοδεύουν, ομολόγησε ότι πρόκειται για πολιτικές «που στο σύνολό τους εμείς ήδη εφαρμόζουμε στη χώρα μας».

Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή
Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται δεν έχουν τελειωμό, αφού ανέφερε ότι «οι αλλαγές αυτές θα απελευθερώσουν πολλούς, μα θα θίξουν προνόμια και κατεστημένα που παλιά θεωρούσαμε κεκτημένα, θα σπάσουν αντιλήψεις και πρακτικές».

Ο πρωθυπουργός, διαβάζοντας προφανώς τις θέσεις της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ. και του ΣΥΡΙΖΑ, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κινούνται σε διαχειριστική τροχιά, είπε ότι «και από την αντιπολίτευση, από όλους σας, περιμένω δημιουργικές προτάσεις. Αλλο η κριτική και άλλο ένα πολιτικό σύστημα που τρώγεται με τα ρούχα του, για τις εντυπώσεις, όταν διακυβεύεται το μέλλον της χώρας και ξέρω ότι όλοι μπορείτε, αν το θελήσετε, να συμβάλετε με τις δικές σας προτάσεις, με τη δική σας καθημερινή στάση, σε αυτή τη μεγάλη αλλαγή που επιχειρούμε». Στη συνέχεια έγινε πιο συγκεκριμένος, καλώντας τη ΝΔ να προσέλθει στο διάλογο «για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής».

Απειλές στο λαό και το κίνημα

Διαβλέποντας ότι οι λαϊκές αντιδράσεις θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα και εκφράζοντας την ανησυχία της πλουτοκρατίας, είπε ότι «θέλω να θεωρήσω ότι όλα τα κόμματα θα κατανοήσουν τη σημασία της κοινωνικής ηρεμίας, αλλά και κάποιας ελπίδας που πρέπει να δώσουμε στον ελληνικό λαό».

Ειδική αναφορά έκανε στις κινητοποιήσεις στο χώρο του τουρισμού και προαναγγέλλοντας ένα νέο κύμα αυταρχισμού και καταστολής, είπε ότι δεν «μπορούμε να δώσουμε μια εικόνα της χώρας που σπαράζεται όπως πέρυσι, με το να κλείνουν λιμάνια και να γίνονται απεργίες οι οποίες εμποδίζουν την ανάπτυξη και την καλή λειτουργία της οικονομίας με τέτοιο τρόπο. Και βεβαίως εμείς είμαστε υπέρ κάθε δημοκρατικού δικαιώματος. Να ασκείται, αλλά να ασκείται με γνώση των ευθυνών και των καταστάσεων μέσα στις οποίες βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα».

Ο Γ. Παπανδρέου ανάλωσε σχεδόν όλη τη δευτερολογία και την τριτολογία του σε μια ανούσια αντιπαράθεση με την ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι ευθύνεται για την αύξηση του δημόσιου χρέους και ότι τηρεί αρνητική στάση. Είπε μεταξύ άλλων ότι ο αρχηγός της ΝΔ για το θέμα της «αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας» άλλα λέει στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό και ανέφερε ότι ο Α. Σαμαράς υπέγραψε μαζί με τους ομοϊδεάτες του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ανακοίνωση που καλεί στη «συνέχιση του πετυχημένου προγράμματος της Ελλάδας».

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Αρωγός στην επίθεση για λογαριασμό του κεφαλαίου

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση υιοθετεί προτάσεις που το κόμμα του έκανε πριν από μήνες

Tην εκτίμηση ότι οι αποφάσεις της πρόσφατης άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης σχετικά με το δάνειο της Ελλάδας από την τρόικα ήταν «μια διόρθωση λάθους» και «μια μορφή ανακούφισης», έκανε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, προβάλλοντας, ταυτόχρονα, τη θέση ότι το κόμμα του διαθέτει προτάσεις για την έξοδο από την κρίση, τις οποίες έχει αναπτύξει στο παρελθόν και εκ των υστέρων τις αποδέχεται η κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικά, είπε ότι ήταν «μόνιμη επωδός» της ΝΔ η πρόταση για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου που πήρε η Ελλάδα και η μείωση του επιτοκίου. Για το λεγόμενο Μηχανισμό Στήριξης, που θα παρεμβαίνει για τη δανειοδότηση κρατών που έχουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, ανέφερε υποκριτικά ότι η σύστασή του συνοδεύεται από νέες αυστηρές προϋποθέσεις και αλληλουχία Μνημονίων, θέλοντας να κρύψει τη συνευθύνη του στην προώθηση της στρατηγικής υπέρ του κεφαλαίου, κομμάτι της οποίας είναι και τα μνημόνια διαρκείας που συναποφασίζονται στην ΕΕ.

Ενδεικτική της ταύτισης επί της ουσίας - πέρα από τις φραστικές αντιπαραθέσεις - της ΝΔ με το βασικό πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής, είναι και η γνωστή υπόθεση με την εκποίηση δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ, για την οποία ο Αντ. Σαμαράς ανέφερε: «Εμείς προτείναμε αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου πέρυσι και τότε χλευάζατε την πρότασή μας. Τώρα σας την επιβάλλουν, για να πάρετε την επιμήκυνση του δανείου».

Θέλοντας να δείξει ότι η πρόταση της ΝΔ είναι τάχα διαφορετική, ισχυρίστηκε ότι «εμείς σας είχαμε προειδοποιήσει ότι η αξιοποίηση δεν σημαίνει απώλεια κυριότητας και δεν σημαίνει εκποίηση και τώρα σας επιβάλλουν ουσιαστικά εκποίηση, βιαστικά και όσο όσο».

Με άλλα λόγια, η ΝΔ εμφανίζεται να διαφωνεί με τους όρους της εκποίησης και όχι βέβαια με αυτή καθαυτή την ουσία, που δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι η δημόσια περιουσία και οι στρατηγικοί τομείς της παραγωγής περνούν καθολικά πλέον στα χέρια της πλουτοκρατίας, γεγονός που θα έχει νέες επώδυνες συνέπειες για το λαό, στο κόστος και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Γι' αυτό ο Αντ. Σαμαράς θεώρησε σκόπιμο να απαριθμήσει τους τρόπους παράδοσης της δημόσιας περιουσίας στο κεφάλαιο, προτείνοντας «συμβάσεις παραχώρησης, Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, λίζινγκ», μέτρα από τα οποία «μερικά τα ανακαλύπτετε και εσείς, αλλά το κάνετε αποσπασματικά». Για τη μείωση του ελλείμματος, ανέφερε ότι «μέχρι πριν από λίγους μήνες, ειρωνευόσασταν την πρότασή μας να μηδενίσουμε το έλλειμμα μέσα σε δύο χρόνια και τώρα δεσμεύεστε να βγάλετε πλεονάσματα σε δύο χρόνια και όχι απλώς να μηδενίσετε το έλλειμμα».

«Ανάπτυξη» για το κεφάλαιο

Αυτό που είχε να προσάψει στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ, ήταν ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύθηκε - σε αντίθεση με την Ιρλανδία - η οποία - όπως είπε - διαπραγματεύθηκε στο αρχικό της μνημόνιο και διατήρησε μέχρι στιγμής τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις. Στο διά ταύτα, έκανε λόγο για «επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου», με στόχο να υπάρξει «ανάπτυξη».

Ζήτησε, με άλλα λόγια, νέα μέτρα και προνόμια για το κεφάλαιο, αντίστοιχα με αυτά που περιλαμβάνονται στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και προωθεί η κυβέρνηση, με στόχο να πάρει τα πάνω της η καπιταλιστική ανάπτυξη και να κυλήσει ο λαός βαθύτερα στο βούρκο.

Τέλος, σε μια επίδειξη κομματικού ανταγωνισμού με τον ΛΑ.Ο.Σ., είπε ότι το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη λειτουργεί ως «λαγός» της κυβέρνησης, αφού το Μάρτη του 2010 πριν την υπογραφή του μνημονίου δήλωνε ότι «υπάρχουν χρήματα που μας περιμένουν στο ΔΝΤ και κάθε μέρα που περνά και καθυστερούσε είναι ένα διάστημα απογοητευτικό».

Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Κήρυκας της συναίνεσης για το χτύπημα του λαού

Σαν κήρυκας της συναίνεσης, για να προχωρήσουν οι ανατροπές που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να ξεκολλήσει από την κρίση, και με προτάσεις για επίσπευση της παράδοσης στους ιδιώτες της δημόσιας περιουσίας, εμφανίστηκε στη συζήτηση ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, στηρίζοντας για μια ακόμα φορά, στην ουσία της, την πολιτική της κυβέρνησης.

Ισχυρίστηκε ότι οι πρόσφατες αποφάσεις της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, στην οποία αποφασίστηκε ο περαιτέρω σφαγιασμός των εργαζομένων ήταν μια επιτυχία της Ελλάδας και επιτέθηκε σε όσους αντιδρούν κάνοντας λόγο για «μεμψιμοιρία». Κατά τον Γ. Καρατζαφέρη, οι αποφάσεις της ΕΕ αποτελούν ένα «νέο εφαλτήριο» και η μόνη του ένσταση είναι το «ποιος θα διαχειριστεί αυτήν την ευκαιρία».

Σε ρόλο συμβούλου της κυβέρνησης για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, σε συνέχεια των όσων έχουν ήδη γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του δικομματισμού, πρότεινε να μαζευτούν όλα τα ακίνητα του Δημοσίου σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο, στο οποίο θα επενδύσουν «εγχώριοι και ξένοι επενδυτές», ενώ για «τα λιμάνια, τις μαρίνες, τα αεροδρόμια και τις πωλήσεις της συμμετοχής του Δημοσίου σε εισηγμένες και μη εταιρείες», πρότεινε να ομαδοποιηθούν σε χαρτοφυλάκια που θα τα διαχειριστούν «ειδικοί».

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, είπε ότι συνεργάτης του «με ένα αναίσχυντο άρθρο τον έβρισε» κάτι που απέδωσε στην άνοδο, που - όπως ισχυρίστηκε - εμφανίζει το κόμμα του στις δημοσκοπήσεις, ενώ έφτασε στο σημείο να πει ότι «ο λαός έχει πια καταλάβει ότι το μόνο κόμμα που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση είναι ο ΛΑ.Ο.Σ. και θα του δώσει τη δύναμη που χρειάζεται για να κυβερνήσει αυτόνομα τη χώρα».

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ
Ωραιοποίηση της στρατηγικής κυβέρνησης - ΕΕ

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας, στην ομιλία του, πέρα από τις προτάσεις που κατέθεσε για μια ακόμη φορά ενισχυτικά στα όσα επιδιώκουν ισχυρές μερίδες του κεφαλαίου και τα κόμματά τους σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του χρέους, εμφανίστηκε να αγωνιά για το μέλλον της ΕΕ, αφού - όπως ανέφερε - στην πρόσφατη Σύνοδο «οι ηγέτες των χωρών - μελών της ΕΕ για άλλη μια φορά αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και να δώσουν μια ουσιαστική και ριζική λύση στην κρίση χρέους που δεν αντιμετωπίζει μονάχα η Ελλάδα, αλλά συνολικά η Ευρωζώνη».

Συγκαλύπτοντας συνειδητά το γεγονός ότι στη Σύνοδο αποφασίστηκαν βάρβαρα μέτρα κατά των εργαζομένων, τα οποία μάλιστα δεν έχουν χρονικό ορίζοντα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «αποφάσισαν στην πραγματικότητα να μην αποφασίσουν. Είναι σαν να έχουμε έναν εκρηκτικό μηχανισμό συνδεδεμένο με χρονοδιακόπτη και αυτοί αντί να τον απασφαλίζουν, ανανεώνουν το χρόνο και ταυτόχρονα αυξάνουν και την εκρηκτική ύλη».

Φανερώνοντας για μια ακόμα φορά την ευρωλαγνεία του κόμματός του, ζήτησε «δομικές αλλαγές στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης», αφού, χωρίς αυτές, «καμία επιμήκυνση, κανένας δανεισμός, καμία μικροαλλαγή των όρων του υπάρχοντος δανεισμού δεν πρόκειται να σταματήσει την κρίση». Ο Α. Τσίπρας εκτίμησε ότι η κυβέρνηση στήνει μια ελεγχόμενη πόλωση με τη ΝΔ, προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Ζήτησε, τέλος, να γίνει δημοψήφισμα για την έγκριση ή μη των όσων θα αποφασιστούν στην ΕΕ στις 25 Μάρτη, σαν να πρόκειται μια τέτοια εξέλιξη να απαλλάξει το λαό από τη βάρβαρη στρατηγική που επιβάλλει ενιαία τα αντιλαϊκά μέτρα σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ανεξάρτητα από το ύψος των χρεών και των ελλειμμάτων τους.

ΣΥΝέταιροι από κούνια...

Ο Αλ. Τσίπρας επισκέφτηκε χτες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να του εκθέσει τις διαχειριστικές προτάσεις του για το χρέος. Μπροστά στις κάμερες έγινε ο εξής διάλογος: Κ. Παπούλιας: «Υπάρχει μια αμηχανία από την πλευρά της Ευρώπης. Υπάρχει μια αδυναμία». Α. Τσίπρας: «Ναι, μία από αυτές τις φωνές είναι και ο φίλος σας, ο Οσκαρ Λαφοντέν». Κ. Παπούλιας: «Θεωρώ κατά κάποια ανατροπή ίσως να γίνει με τη συνεργασία τριών κομμάτων, της Αριστεράς, των Πρασίνων και του SPD». Α. Τσίπρας: «Αυτό θα άλλαζε τον ρου της ευρωπαϊκής ιστορίας, αν συνέβαινε. Ηταν στους προγραμματικούς στόχους του συνεδρίου. Θα έδινε μια ανάσα στις λαϊκές δυνάμεις, διότι η ηγεμονία της Μέρκελ, έχει επιφέρει πολλά δεινά, όχι μονάχα σε μας αλλά και στους Γερμανούς βεβαίως»!

Ο ρους της ευρωπαϊκής ιστορίας θα άλλαζε αν οι οπορτουνιστές της Γερμανίας συνεργάζονταν με τους σοσιαλδημοκράτες για να διώξουν τους δεξιούς. Αν, δηλαδή, ο Μανωλιός της φιλομονοπωλιακής στρατηγικής άλλαζε το φιλελεύθερο ρούχο του και έβαζε το σοσιαλδημοκρατικό, με ολίγον από οπορτουνισμό. Η άποψη αυτή, δεν είναι μόνο δηλωτική της στρατηγικής που υπηρετεί στην Ελλάδα ο ΣΥΝ, σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, αλλά είναι και αποκαλυπτική των στοχεύσεων του ευρωοπορτουνισμού και των βλέψεών του να διαχειριστεί τον καπιταλισμό, συμμαχώντας με τους «καθαρόαιμους» πολιτικούς του εκπροσώπους.

Θυμίζουμε ότι το SPD, στο οποίο αναφέρεται και με το οποίο το κόμμα του Λαφοντέν, Die Linke, ορέγεται να συμμαχήσει, ήταν αυτό που επί κυβέρνησής του προώθησε τον κύριο όγκο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, τις συνέπειες των οποίων βιώνουν έκτοτε στο πετσί τους οι εργάτες της Γερμανίας. Επίσης:

  • Στέλεχος της Die Linke ήταν ο Κλάους Ερνστ, ο οποίος, ως επικεφαλής του συνδικάτου ΙG Μetall στη Βαυαρία, είχε προτείνει απολύσεις σε γερμανικό παράρτημα της πολυεθνικής για να βγουν από τη δύσκολη θέση τα αφεντικά της.
  • Τον περασμένο Δεκέμβρη το Wikileaks αποκάλυψε ότι ο Αμερικανός πρέσβης στη Γερμανία, σε τηλεγράφημά του προς την Ουάσιγκτον, διαβεβαίωνε πως σε συνάντησή του με τον Γκρέγκορ Γκίζι, Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της γερμανικής «Αριστεράς», ο τελευταίος τον καθησύχασε σχετικά με το αίτημα που προβάλλει αυτό το κόμμα περί «διάλυσης του ΝΑΤΟ». Το επικίνδυνο, φέρεται να του είπε ο Γκίζι, «θα ήταν το αίτημα της αποδέσμευσης της Γερμανίας από το ΝΑΤΟ, κι όχι γενικά το αίτημα της διάλυσης», καθώς «αυτό έτσι κι αλλιώς δε γίνεται, αφού θα πρέπει να υπάρξει συγκατάθεση των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας».

Αυτός είναι ο οπορτουνισμός. Και σαν τέτοιος προσανατολίζεται στις συμμαχίες του, για να τσακίσει το λαό και να διαιωνίσει την εξουσία των μονοπωλίων.


Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ