Πέμπτη 17 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Αρωγός στην επίθεση για λογαριασμό του κεφαλαίου

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση υιοθετεί προτάσεις που το κόμμα του έκανε πριν από μήνες

Tην εκτίμηση ότι οι αποφάσεις της πρόσφατης άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης σχετικά με το δάνειο της Ελλάδας από την τρόικα ήταν «μια διόρθωση λάθους» και «μια μορφή ανακούφισης», έκανε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, προβάλλοντας, ταυτόχρονα, τη θέση ότι το κόμμα του διαθέτει προτάσεις για την έξοδο από την κρίση, τις οποίες έχει αναπτύξει στο παρελθόν και εκ των υστέρων τις αποδέχεται η κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικά, είπε ότι ήταν «μόνιμη επωδός» της ΝΔ η πρόταση για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου που πήρε η Ελλάδα και η μείωση του επιτοκίου. Για το λεγόμενο Μηχανισμό Στήριξης, που θα παρεμβαίνει για τη δανειοδότηση κρατών που έχουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, ανέφερε υποκριτικά ότι η σύστασή του συνοδεύεται από νέες αυστηρές προϋποθέσεις και αλληλουχία Μνημονίων, θέλοντας να κρύψει τη συνευθύνη του στην προώθηση της στρατηγικής υπέρ του κεφαλαίου, κομμάτι της οποίας είναι και τα μνημόνια διαρκείας που συναποφασίζονται στην ΕΕ.

Ενδεικτική της ταύτισης επί της ουσίας - πέρα από τις φραστικές αντιπαραθέσεις - της ΝΔ με το βασικό πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής, είναι και η γνωστή υπόθεση με την εκποίηση δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ, για την οποία ο Αντ. Σαμαράς ανέφερε: «Εμείς προτείναμε αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου πέρυσι και τότε χλευάζατε την πρότασή μας. Τώρα σας την επιβάλλουν, για να πάρετε την επιμήκυνση του δανείου».

Θέλοντας να δείξει ότι η πρόταση της ΝΔ είναι τάχα διαφορετική, ισχυρίστηκε ότι «εμείς σας είχαμε προειδοποιήσει ότι η αξιοποίηση δεν σημαίνει απώλεια κυριότητας και δεν σημαίνει εκποίηση και τώρα σας επιβάλλουν ουσιαστικά εκποίηση, βιαστικά και όσο όσο».

Με άλλα λόγια, η ΝΔ εμφανίζεται να διαφωνεί με τους όρους της εκποίησης και όχι βέβαια με αυτή καθαυτή την ουσία, που δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι η δημόσια περιουσία και οι στρατηγικοί τομείς της παραγωγής περνούν καθολικά πλέον στα χέρια της πλουτοκρατίας, γεγονός που θα έχει νέες επώδυνες συνέπειες για το λαό, στο κόστος και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Γι' αυτό ο Αντ. Σαμαράς θεώρησε σκόπιμο να απαριθμήσει τους τρόπους παράδοσης της δημόσιας περιουσίας στο κεφάλαιο, προτείνοντας «συμβάσεις παραχώρησης, Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, λίζινγκ», μέτρα από τα οποία «μερικά τα ανακαλύπτετε και εσείς, αλλά το κάνετε αποσπασματικά». Για τη μείωση του ελλείμματος, ανέφερε ότι «μέχρι πριν από λίγους μήνες, ειρωνευόσασταν την πρότασή μας να μηδενίσουμε το έλλειμμα μέσα σε δύο χρόνια και τώρα δεσμεύεστε να βγάλετε πλεονάσματα σε δύο χρόνια και όχι απλώς να μηδενίσετε το έλλειμμα».

«Ανάπτυξη» για το κεφάλαιο

Αυτό που είχε να προσάψει στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ, ήταν ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύθηκε - σε αντίθεση με την Ιρλανδία - η οποία - όπως είπε - διαπραγματεύθηκε στο αρχικό της μνημόνιο και διατήρησε μέχρι στιγμής τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις. Στο διά ταύτα, έκανε λόγο για «επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου», με στόχο να υπάρξει «ανάπτυξη».

Ζήτησε, με άλλα λόγια, νέα μέτρα και προνόμια για το κεφάλαιο, αντίστοιχα με αυτά που περιλαμβάνονται στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και προωθεί η κυβέρνηση, με στόχο να πάρει τα πάνω της η καπιταλιστική ανάπτυξη και να κυλήσει ο λαός βαθύτερα στο βούρκο.

Τέλος, σε μια επίδειξη κομματικού ανταγωνισμού με τον ΛΑ.Ο.Σ., είπε ότι το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη λειτουργεί ως «λαγός» της κυβέρνησης, αφού το Μάρτη του 2010 πριν την υπογραφή του μνημονίου δήλωνε ότι «υπάρχουν χρήματα που μας περιμένουν στο ΔΝΤ και κάθε μέρα που περνά και καθυστερούσε είναι ένα διάστημα απογοητευτικό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο λαός δεν έχει τίποτα να προσδοκά από τη νέα κυβέρνηση (2012-06-21 00:00:00.0)
«Δύναμη κρούσης» αντιδραστικών ανατροπών (2012-04-20 00:00:00.0)
Συνένοχοι στο ταξικό έγκλημα διαρκείας (2011-11-02 00:00:00.0)
Φουλ αντιλαϊκή σύμπλευση πίσω από τα πυροτεχνήματα (2011-07-05 00:00:00.0)
Επί της ουσίας σύμπλευση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ (2011-05-29 00:00:00.0)
Επικροτεί τα σαρωτικά μέτρα του ευρωμνημονίου (2011-03-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ