ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάρτη 2011
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Για το «κίνημα της κουκούλας»

Ανακοίνωση με αφορμή συζήτηση που έγινε στη Γενική Συνέλευση της ΟΛΜΕ

Για τη συζήτηση που έγινε στις 19 Μάρτη στη Γενική Συνέλευση Προέδρων της ΟΛΜΕ, για το «κίνημα της κουκούλας» και το ρόλο των «Παρεμβάσεων», έβγαλε ανακοίνωση η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ στην οποία μεταξύ άλλων τονίζει:

«Κυκλοφορεί βίντεο στα διάφορα blogs όπου προβάλλεται πρόεδρος ΕΛΜΕ Λεκανοπεδίου, στέλεχος των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, να συνομιλεί μπροστά στη Βουλή με ομάδα κουκουλοφόρων κατά τη διάρκεια της πορείας στην απεργία στις 23 Φλεβάρη. Το εν λόγω στέλεχος των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ και του ΝΑΡ καταγγέλθηκε ως υποκινητής των κουκουλοφόρων. Εφερε ο ίδιος το θέμα στη ΓΣ των Προέδρων ζητώντας "αλληλεγγύη και τον τερματισμό κάθε προσωπικής στοχοποίησης". Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο ίδιος δεν διέψευσε το βίντεο, δήλωσε ότι το αποδέχεται. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ πριν την έναρξη της ψηφοφορίας δήλωσαν ότι θα απέχουν από την ψηφοφορία για το συγκεκριμένο ψήφισμα. Για να συμμετέχουν στη διαδικασία της ψηφοφορίας, έθεσαν επανειλημμένα ως προϋπόθεση να υπάρξει πολιτική τοποθέτηση από την πλευρά των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ και των δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ "ότι καταδικάζουν το κίνημα της κουκούλας και τον προβοκατόρικο ρόλο των κουκουλοφόρων στο κίνημα".

Οι δυνάμεις των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αρνήθηκαν σθεναρά και κατ' επανάληψη να υιοθετήσουν μια τέτοια καταδίκη. Δεν είναι κάτι το καινούριο, ούτε γίνεται για πρώτη φορά», σχολιάζει η Πανελλαδική Γραμματεία και σημειώνει ότι «στήριξη για την έκδοση του εν λόγω ψηφίσματος - που τελικά δεν τέθηκε σε ψηφοφορία λόγων έλλειψης απαρτίας - έδωσαν και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στη ΓΣ της ΟΛΜΕ».

Αφού ξεκαθαρίζει ότι «το ζήτημα δεν είναι προσωπικό», η Πανελλαδική Γραμματεία τονίζει: «Οι κουκουλοφόροι αξιοποιούνται και εντάσσονται σε συγκεκριμένο σχέδιο υπονόμευσης και χτυπήματος του κινήματος. Μέσα στους κουκουλοφόρους δραστηριοποιούνται διάφοροι μηχανισμοί, υπηρεσίες και ασφαλίτες, έτοιμοι για κάθε προβοκάτσια και αποπροσανατολισμό (δολοφονία στη Marfin, κ.ά.). Αλήθεια, ποιος μπορεί να το αρνηθεί αυτό;

Τα γεγονότα δείχνουν ότι ο χώρος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμπορεύεται με το λεγόμενο "αντιεξουσιαστικό χώρο", θεωρεί την "κουκούλα" μέρος του κινήματος. Ο χώρος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (που απαρτίζεται από διάφορες γκρούπες, συχνά ετερόκλητες μεταξύ τους) εκθειάζει την κουκούλα, το δήθεν αυθόρμητο, το "ανεξάρτητο και ακαθοδήγητο κίνημα", ως το "νέο επαναστατικό υποκείμενο".

Σήμερα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, ανόδου των αγώνων και ένταξης σε αυτούς νέων δυνάμεων, ο κίνδυνος να χτυπηθεί το κίνημα, σχεδιασμένα και με οργανωμένη προβοκάτσια, είναι κάτι παραπάνω από ορατός», σημειώνει η Πανελλαδική Γραμματεία και τονίζει: «Σήμερα χρειάζεται ένα κίνημα ταξικά προσανατολισμένο, πειθαρχημένο, περιφρουρημένο, ικανό να αντιμετωπίσει κάθε ύπουλο χτύπημα, κάθε προβοκάτσια των μηχανισμών της αστικής τάξης. Ακριβώς αυτό το κίνημα υπηρετεί το ΠΑΜΕ».

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ
Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στη Θεσσαλονίκη

Προσπάθειες παρεμπόδισης των εκλογών καταγγέλλονται στον Πειραιά

Με μαζική συμμετοχή των σπουδαστών, ολοκληρώθηκαν, στις 17 Μάρτη, οι εκλογές του Συλλόγου Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ) Θεσσαλονίκης. Συνολικά ψήφισαν 825 σπουδαστές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μαζικοποίησης και ισχυροποίησης του Συλλόγου. Οι κάλπες στήθηκαν και στα 10 ΙΕΚ που έμειναν να λειτουργούν στο νομό μετά το κλείσιμο δύο μεγάλων ΙΕΚ (2ο και Πολιτιστικό).

Ο ΣΥΣΔΙΕΚ καλεί τους σπουδαστές να παλέψουν αποφασιστικά μέσα από το Σύλλογο και μαζί με το ταξικά προσανατολισμένο εργατικό λαϊκό κίνημα, μεταξύ άλλων, για: Κατάργηση των διδάκτρων. Να μη διωχθεί κανένας σπουδαστής που δεν μπορεί να πληρώσει τα δίδακτρα. Δωρεάν χορήγηση συγγραμμάτων. Πρακτική άσκηση πάνω στο αντικείμενο σπουδών και με κατοχυρωμένα όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας μέσα στο χρόνο σπουδών. Δωρεάν πιστοποίηση με το πέρας των σπουδών. Κατοχύρωση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών σε όλες τις σχολές κ.ά.

Προσπάθειες παρεμπόδισης των εκλογών στον Πειραιά

Προσπάθεια παρεμπόδισης και εκφοβισμού των σπουδαστών από τη Διεύθυνση των ΙΕΚ του Κερατσινίου και του Ρέντη, να έρθουν σε επαφή με το Σύλλογό τους και να συμμετέχουν στις εκλογές που πραγματοποιούνται από τις 11 Μάρτη σε όλα τα ΙΕΚ της Αττικής, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Αττικής. Ο σύλλογος λέει ότι είτε χρησιμοποιήθηκε ως «πρόφαση» η δικαιολογία να μη χαθεί ώρα από το μάθημα, είτε επιχειρήθηκε να μη βγουν οι σπουδαστές για διάλειμμα προκειμένου να μη μιλήσουν με τα μέλη του συλλόγου και του ΠΑΜΕ που βρίσκονταν εκεί.

Ο ΣΥΣΔΙΕΚ Αττικής καλεί τους σπουδαστές «να πάρουν την υπόθεση των εκλογών στα χέρια τους και να συγκροτήσουν Επιτροπές Αγώνα του ΣΥΣΔΙΕΚ».

Τις προσπάθειες παρεμπόδισης των εκλογών καταγγέλλει και η Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι αυτό που ενοχλεί είναι «η οργάνωση των σπουδαστών των ΙΕΚ στο σύλλογό τους και η πάλη τους ενάντια στη βάρβαρη πολιτική που υλοποιεί το μαύρο μπλοκ κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας με την αμέριστη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. Αυτό που τους ενοχλεί είναι η απόρριψη της πειθήνιας λογικής που προσπαθούν να επιβάλουν και να διαπαιδαγωγήσουν τους νέους εργαζόμενους και σπουδαστές».

ΕΥΒΟΙΑ
Προβλήματα στη μεταφορά μαθητών

Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να μην μπορούν να πάνε σχολείο είναι 5.000 μαθητές στην Εύβοια, μετά την προειδοποίηση των ιδιοκτητών των ΚΤΕΛ ότι, αν δεν τους καταβληθούν τα οφειλόμενα, θα διακόψουν τη μεταφορά μαθητών στις 31 Μάρτη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΚΤΕΛ Εύβοιας σε τοπική εφημερίδα, οι οφειλές ανέρχονται σε 4 εκατομμύρια ευρώ (δεν έχουν καταβληθεί 200.000 για την περίοδο 2009-2010, άλλα 2,5 εκατομμύρια για την περίοδο Σεπτέμβρης - Δεκέμβρης 2010 και ακόμα 1,1 εκατομμύριο για την περίοδο Γενάρης - Φλεβάρης 2011 (δηλώσεις προέδρου ΚΤΕΛ σε τοπική εφημερίδα). Το ΚΤΕΛ Εύβοιας κάνει λόγο για διακοπή της μεταφοράς μαθητών, αν δεν καταβληθούν οφειλές μέχρι 31 Μάρτη.

Και από αυτή την περίπτωση γίνεται φανερό ότι μόνη λύση είναι η δημιουργία υποδομής για δημόσια δωρεάν μεταφορά των μαθητών απέναντι στην κατάσταση που διαμορφώνεται και επιδεινώνεται με την αντιεκπαιδευτική πολιτική των συγχωνεύσεων, με νέα δυσβάσταχτα βάρη για γονιούς, μαθητές, εκπαιδευτικούς, γενικότερα τα λαϊκά στρώματα.

ΚΟΒ - ΟΒ ΧΟΛΑΡΓΟΥ
Ενάντια σε προσπάθειες τρομοκράτησης

Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση του 1ου Γυμνασίου Χολαργού πραγματοποίησαν χτες μέλη της ΚΝΕ και του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών μετά την καταγγελία για απειλές σε μαθητές που θέλουν να συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις που καλεί το ΣΑΣΑ. Οπως δήλωσαν τα μέλη της ΚΝΕ, οι μαθητές θα συνεχίσουν την αγωνιστική τους δράση ενάντια σε κάθε προσπάθεια για το αντίθετο.

Σε ανακοίνωσή τους οι Οργανώσεις Βάσης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Χολαργό αναφέρονται μεταξύ άλλων στην προσπάθεια χειραγώγησης της νέας γενιάς. «Επιχειρούν να χειραγωγήσουν τις ζωντανές δυνάμεις του λαού μας και της νεολαίας που με την αγωνιστική τους στάση δε συμβιβάζονται με την πραγματικότητα, δε νομιμοποιούν την περικοπή των κοινωνικών δαπανών, την υποβάθμιση της δημόσιας Παιδείας, την προσπάθεια δημιουργίας του νέου σχολείου, τη μετατροπή της μόρφωσης σε εμπόρευμα, όπως προστάζει η ΕΕ και υλοποιούν με συνέπεια αυτοί που ψήφισαν ενωμένοι το Μάαστριχτ».

Σημερινές εκδηλώσεις της ΚΝΕ
  • Η Νομαρχιακή Οργάνωση ΤΕΙ Πάτρας διοργανώνει εκδήλωση, στις 2 μ.μ., στο μικρό Αμφιθέατρο του ΤΕΙ, με θέμα: «Κομματικός Επαναστατικός Τύπος». Ομιλητής Γιώργος Τάτσης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Η Τομεακή Οργάνωση ΤΕΙ Χαλκίδας διοργανώνει εκδήλωση, στις 12 το μεσημέρι, στο μεγάλο αμφιθέατρο του ΤΕΙ, με θέμα: «Διεθνείς εξελίξεις - Πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ». Ομιλητής Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Η Οργάνωση της ΚΝΕ στην Καστοριά διοργανώνει εκδήλωση, στις 7 μ.μ. στη Νομαρχία, με θέμα: «Οι εξελίξεις στην εκπαίδευση και οι θέσεις του ΚΚΕ». Ομιλητής Γιάννης Παντελίδης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
  • Η Οργάνωση Πτολεμαΐδας της ΚΝΕ και οι Οργανώσεις Πτολεμαΐδας και ΔΕΗ του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση παρουσίασης του μυθιστορήματος «Ο Βασιλιάς Ανθρακας» του Απτον Σίνκλερ, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας. Ομιλητής Νόντας Στολτίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
  • Η Νομαρχιακή Οργάνωση Αχαΐας της ΚΝΕ παρουσιάζει στην Πάτραθεατρική παράσταση με θέμα τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου (τη δραματοποίηση του έργου επιμελήθηκε η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ), στο θέατρο Παμμικρασιατικού Συλλόγου στην πλατεία Ελευθερίας, στις 7 μ.μ.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Παραμένουν απλήρωτοι οι συμβασιούχοι ΕΣΠΑ

Κάλεσμα αγωνιστικής διεκδίκησης απευθύνει σε όλους τους απλήρωτους αναπληρωτές μέσω ΕΣΠΑ η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ. Τους καλεί να πάρουν μαζικά μέρος στην επίσχεση εργασίας που μετά από δικό τους αίτημα ξεκίνησε την Πέμπτη 17 Μάρτη.

Σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν φτάσει στη ΔΟΕ από αναπληρωτές, από την πρώτη μέρα που κατέθεταν δηλώσεις επίσχεσης εργασίας, δέχτηκαν πιέσεις και «προειδοποιήσεις» από μέλη της διοίκησης της εκπαίδευσης ότι, αν προχωρήσουν σε επίσχεση, θα γίνει δικαστική προσφυγή προκειμένου να κριθεί καταχρηστική. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί τους αναπληρωτές του ΕΣΠΑ να απαντήσουν αγωνιστικά σε αυτήν την τακτική της διοίκησης, να καταθέσουν μαζικά δηλώσεις επίσχεσης και να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ