ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάρτη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ
Δεδομένη η αμερικανική εμπλοκή στο παζάρι για το Αιγαίο

Συνέχεια στις αποκαλύψεις που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις από το «WikiLeaks»

Ενεργή εμπλοκή και παρέμβαση στα παζάρια για «λύση πακέτο» στο Αιγαίο έχει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, με βασικό κίνητρο την ομαλοποίηση της λειτουργίας του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική του πτέρυγα και με δεδομένη τη μεγαλύτερη βαρύτητα που έχει η Τουρκία στην ευόδωση των σχεδίων του. Αυτό προκύπτει από το τηλεγράφημα που έστειλε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αγκυρα, ενημερώνοντας τους προϊσταμένους του στην Ουάσιγκτον για την αντίδραση της Αγκυρας στο διάβημα που έκανε ο ίδιος για τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, το καλοκαίρι του 2009.

Στο τηλεγράφημα που αποκαλύπτει το «WikiLeaks» (δημοσιεύεται στην «Καθημερινή») ο Αμερικάνος πρέσβης στην Αγκυρα Τζέιμς Τζέφρι περιγράφει τι διεμείφθη στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Ερτουγρούλ Απακάν. Λέει συγκεκριμένα, πως «ο Απακάν είπε ότι η Τουρκία επιδιώκει να διαπραγματευθεί με την Ελλάδα τα ζητήματα του Αιγαίου ως πακέτο και το να αποσύρει ένα σημαντικό για την Ελλάδα ζήτημα -με εντολή των ΗΠΑ- θα μείωνε σημαντικά τη διαπραγματευτική δύναμη της Τουρκίας για τα υπόλοιπα ζητήματα».

Στην ίδια συνάντηση, ο Απακάν ανέφερε ότι η Αγκυρα προχωρούσε σε καταγραφή των ζητημάτων στο Αιγαίο, προκειμένου να τα θέσει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Ερντογάν στην επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα (σ.σ. επρόκειτο για την επίσκεψη για τα εγκαίνια του Μουσείου Ακρόπολης, η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε). Ως τέτοια ζητήματα, ο Τούρκος υφυπουργός ανέφερε «τον εναέριο χώρο, τα χωρικά ύδατα, την υφαλοκρηπίδα, το καθεστώς γεωγραφικών σχηματισμών, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, το FIR»...

Μια μέρα νωρίτερα, στις 17 Ιούνη 2009, ο Αμερικάνος πρέσβης στην Αθήνα, Ντ. Σπέκχαρντ, συντάσσει σημείωμα για τη συνάντησή του την ίδια ημέρα με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. «Ο πρέσβης υπογράμμισε την ανησυχία της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την αύξηση της έντασης στο Αιγαίο», αναφέρεται στο τηλεγράφημα. Αφού επισήμανε την ανάγκη αποκλιμάκωσης της στρατιωτικής δραστηριότητας στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων και των αιθέρων πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι, ο πρέσβης «τόνισε ότι ορισμένες ελληνικές δραστηριότητες εκλαμβάνονται ως προκλητικές και η αντιμετώπισή τους θα βοηθούσε».

Απαντώντας στις παρατηρήσεις Σπέκχαρντ, η Ντ. Μπακογιάννη «αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας "νέας ατμόσφαιρας'' που θα παρείχε το περιβάλλον για ώθηση στην προσπάθεια να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα» και παραπονέθηκε ότι «οι υπερπτήσεις στο Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι καθιστούν αδύνατη την επίδειξη ευελιξίας από την Ελλάδα», το χειρισμό με άλλα λόγια της κοινής γνώμης.

Μάλιστα, η Ντ. Μπακογιάννη, σύμφωνα με το σημείωμα του Σπέκχαρντ, αναφέρει ως τουρκική ενέργεια, που θα μπορούσε να διαμορφώσει αυτή τη «νέα ατμόσφαιρα», την άρση του casus belli. Ωστόσο ο Σπέκχαρντ σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι αυτό είναι μάλλον ανέφικτο για πρώτο βήμα και προτείνει την ταυτόχρονη παύση των τουρκικών υπερπτήσεων και ορισμένων ελληνικών ενεργειών που η Τουρκία θεωρεί προκλητικές.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Κορόνες χωρίς αντίκρισμα

Δηλώσεις από το Καστελόριζο έκανε χτες ο υπουργός Εξωτερικών. Νέες αποκαλύψεις από τα τηλεγραφήματα της πρεσβείας των ΗΠΑ

Η προσπάθεια της Τουρκίας να εξαιρέσει το Καστελόριζο από τις διαπραγματεύσεις για την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, συνδέεται με τον έλεγχο της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής που είναι πλούσια σε ενεργειακούς πόρους
Η προσπάθεια της Τουρκίας να εξαιρέσει το Καστελόριζο από τις διαπραγματεύσεις για την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο, συνδέεται με τον έλεγχο της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής που είναι πλούσια σε ενεργειακούς πόρους
Με συνεντεύξεις και δηλώσεις περί «αποφασιστικότητας» της κυβέρνησης να υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα, προσπαθεί τις τελευταίες μέρες ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις αποκαλύψεις Νταβούτογλου ότι το Καστελόριζο για την Τουρκία βρίσκεται εκτός των διαβουλεύσεων για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Οι νέες κορόνες του υπουργού Εξωτερικών διατυπώθηκαν χτες σε εκδήλωση δενδροφύτευσης (!) στο Καστελόριζο, σε συνέχεια ανάλογων δηλώσεων στην τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ».

Μεταξύ άλλων, ο Δ. Δρούτσας δήλωσε: «Το μήνυμά μας προς όλους, εκτός, αλλά και εντός των συνόρων μας, είναι ξεκάθαρο: το Καστελόριζο είναι ελληνική γη όπως η Αθήνα, η Θράκη, η Μακεδονία, η Μάνη, η Κρήτη και όποιος υπονοήσει κάτι άλλο, δεν έχει καμία τύχη». Το ζήτημα, ωστόσο, είναι ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν αμφισβητεί την ελληνικότητα του νησιού, αλλά το δικαίωμά του να έχει υφαλοκρηπίδα - ΑΟΖ, πράγμα για το οποίο ο ΥΠΕΞ αρκείται γενικόλογα να πει ότι «δεν παραιτούμαστε από τα δικαιώματα του Καστελόριζου στον φυσικό του πλούτο».

Να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις Δρούτσα έγιναν λίγες μόλις μέρες μετά το περιστατικό με το ιταλικό ερευνητικό σκάφος, που εμποδίστηκε από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό να κάνει έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ, νότια του Καστελόριζου, της Ρόδου και της Καρπάθου, για την πόντιση καλωδίων οπτικών ινών, για λογαριασμό του Ισραήλ. Στη συνέχεια, το ιταλικό σκάφος ζήτησε και πήρε άδεια από την Αγκυρα, για να ολοκληρώσει τις εργασίες του στην ίδια περιοχή, επιβεβαιώνοντας το «γκριζάρισμα» μιας ακόμα στρατηγικής σημασίας θαλάσσιας περιοχής.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνομιλίες σε Ελλάδα και Κύπρο

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του ΓΓ του ΑΚΕΛ στην Αθήνα

Το Κυπριακό και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ήταν τα ζητήματα που απασχόλησαν τις χθεσινές επαφές του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρου Κυπριανού, ο οποίος βρισκόταν από την Τρίτη στην Αθήνα. Ο Α. Κυπριανού συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΣΥ και του ΛΑ.Ο.Σ..

Σε δηλώσεις του, ο Α. Κυπριανού σημείωσε ότι σήμερα το Κυπριακό διέρχεται μία ιδιαίτερα κρίσιμη φάση, «στην οποία αναδεικνύεται ο αρνητικός ρόλος και η έλλειψη πολιτικής βούλησης από την τουρκική πλευρά προκειμένου να προχωρήσουμε στην επίτευξη λύσης». Παράλληλα, κατήγγειλε «μεθοδεύσεις από κάποιους κύκλους διεθνώς να υπάρξει αλλαγή της διαδικασίας που ακολουθείται μέχρι σήμερα σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού». Χθες βράδυ ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μίλησε σε εκδήλωση της Προοδευτικής στη Θεσσαλονίκη.

Στο μεταξύ νέα συνάντηση είχαν χθες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου, με θέμα τις εσωτερικές πτυχές της ασφάλειας, με τον Κύπριο πρόεδρο να δηλώνει μεταξύ άλλων: «Εχουμε αδιέξοδο στο εξής: Ο κ. Ερογλου σε ορισμένες περιπτώσεις θέλει να υπογραμμίζει την κρατική λεγόμενη οντότητα του ψευδοκράτους».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ - ΔΙΚΑΣΤΕΣ
«Μπαλάκι» οι ευθύνες και οι εντυπώσεις

«Μπαλάκι» τις ευθύνες και τις εντυπώσεις για την ατιμωρησία των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται σε σκάνδαλα και την προστασία των πολυεθνικών από τους νόμους του αστικού κράτους, κάνουν το αρμόδιο υπουργείο και οι δικαστές. Μετά την προχτεσινή επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδη, προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, με την οποία κατηγορούσε τους δικαστές για την ατιμωρησία των μη πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται σε σκάνδαλα («Ζήμενς», Βατοπέδι κλπ), χτες ήταν η σειρά των λειτουργών της δικαιοσύνης να απαντήσουν με έμμεσο τρόπο.

Η Ολομέλεια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου έκρινε αντισυνταγματική και ασυμβίβαστη με την αρχή της διάκρισης των εξουσιών τη διάταξη 2 του άρθρου 43Α του κανονισμού της Βουλής, μετά την τροποποίηση του περασμένου Ιούλη, που προβλέπει τη δυνατότητα κλήσης σε ακρόαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην ειδική μόνιμη επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που παραμένει θέσφατο για κυβέρνηση και δικαστικούς λειτουργούς είναι ο ταξικός χαρακτήρας της δικαιοσύνης και των νόμων, που στόχο έχουν να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης απέναντι στους εργαζόμενους και το λαό, που πλήττονται από την πολιτική του κεφαλαίου και των κομμάτων του.

Προς κατάργηση η δημοσίευση ισολογισμών

Με το αιτιολογικό ότι η δημοσίευση των ισολογισμών στον Τύπο, επιβαρύνει τις επιχειρήσεις σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, 17 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν χτες τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, με την οποία ζητούν την κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης, όπως ισχύει έως σήμερα. Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ντίνος Ρόβλιας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην συμπεριλάβει τη συγκεκριμένη τροπολογία στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την προστασία του ανταγωνισμού, παραπέμποντας τη διευθέτηση του θέματος σε νομοσχέδιο του αρμόδιου υπουργείου, που θα ρυθμίζει συνολικά τα ζητήματα του Τύπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ