ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Απρίλη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Νέες συγκρούσεις στη «διαμάχη εξουσίας»

ΣΑΝΑ'Α._

Νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν χθες σε διάφορα σημεία της χώρας καθώς τα πνεύματα παραμένουν εξαιρετικά τεταμένα παρά το ότι και η πλευρά του Σάλεχ αλλά και της αντιπολίτευσης δέχτηκαν την πρόταση του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου για διαμεσολάβηση, θέτοντας, φυσικά, ο καθείς τους δικούς του όρους. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, από την έναρξη των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων, στα τέλη Γενάρη, στην Υεμένη έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 120 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 5.000.

Χθες, σε μάχη εξελίχθηκε η απόπειρα μιας αυτοκινητοπομπής, που, με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, μετέφερε φυλάρχους φίλα προσκείμενους στον Σάλεχ στην έδρα του αντιστράτηγου Αλί Μόχσεν, ο οποίος, εδώ και τρεις βδομάδες, από στενός σύμμαχος του, επί 32 χρόνια, ισχυρού άνδρα της χώρας, «πέρασε» με την πλευρά των αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Υπό αδιευκρίνιστες, μέχρι χθες βράδυ, συνθήκες, σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών σχεδόν στην είσοδο του κτιρίου όπου επρόκειτο να γίνει η συνάντηση με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις φύλαρχοι και δύο στρατιώτες και να τραυματιστούν συνολικά 15 άνθρωποι.

Την αποχώρησή του από την εξουσία, έθεσαν ως όρο για να μεταβούν στο Ριάντ και να συμμετάσχουν στη συνάντηση που διοργανώνεται στη Σ. Αραβία από το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, με στόχο την εξεύρεση «άμεσης πολιτικής λύσης», οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις. Εκπρόσωπός του εξήρε την πρωτοβουλία του Συμβουλίου αλλά κατέστησε σαφές ότι δεν θα έχει κανένα νόημα αν ο Σάλεχ παραμένει στην εξουσία. Και η πλευρά Σάλεχ αποδέχτηκε την πρόσκληση αλλά επίσης έθεσε ως όρο τον τερματισμό των διαδηλώσεων. Υπό την έννοια αυτή, ουδείς μπορούσε μετά βεβαιότητας να πει αν τελικά η συνάντηση αυτή στο Ριάντ θα πραγματοποιηθεί τελικά.

Μετά τις ΗΠΑ υπέρ της «άμεσης έναρξης μιας μεθοδικής πολιτικής μετάβασης της χώρας» τάχθηκε σε ανακοίνωσή της για την Υεμένη η εκπρόσωπος της ΕΕ, για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Αστον. Η εκπρόσωπος της ΕΕ, προσπαθεί επισταμένα να αναμειχθεί σε μια χώρα όπου η ισχυρή παρουσία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού δεν της είχε αφήσει πολλά περιθώρια κινήσεων.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αλλεπάλληλες ισραηλινές προκλήσεις

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΤΖΕΝΙΝ.--

Σε ρεκόρ κατεδαφίσεων στη Δυτική Οχθη έχει προχωρήσει ο ισραηλινός στρατός, το Μάρτη, ενώ την ίδια ώρα εγκρίνεται διαρκώς η ανέγερση νέων κατοικιών σε εποικισμούς κυρίως γύρω από την ανατολική Ιερουσαλήμ. Περισσότερα από 76 σπίτια κατεδαφίστηκαν μόνο το Μάρτη στη Δυτική Οχθη, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, αφήνοντας αστέγους 158 Παλαιστινίους, εκ των οποίων οι 105 είναι μικρά παιδιά. Την ίδια ώρα, ετοιμάζεται ανέγερση άλλων 942 κατοικιών στον εποικισμό Γκίλο, που βρίσκεται στα όρια της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Σαν να μην έφτανε αυτό, με δήλωση του Νοτιοαφρικανού δικαστή Ρίτσαρντ Γκόλντστοουν, ο οποίος επέβλεψε ως επικεφαλής την ομώνυμη έκθεση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για τα τεκταινόμενα στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της εκεί εισβολής των ισραηλινών στρατευμάτων στις αρχές του 2009. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διενέργεια της σχετικής έρευνας το Ισραήλ δεν είχε συνεργαστεί και ότι στα συμπεράσματά της αναφερόταν σαφώς ότι «τόσο η Χαμάς όσο και το Ισραήλ έπληξαν αδιακρίτως αμάχους κατά τη διάρκεια των μαχών και αυτό ήταν εν γνώσει τους».

Ο Γκόλντστοουν, αλλάζοντας στάση για αδιευκρίνιστους λόγους (τουλάχιστον σε πρώτο επίπεδο) καθώς δεν έχουν προκύψει καινούρια στοιχεία, επανήλθε στο ζήτημα, στην εφημερίδα «Washington Post» και υποστήριξε ότι «αν γνώριζε όσα στοιχεία προέκυψαν από την ανεξάρτητη έρευνα που έκανε για τα γεγονότα ο ισραηλινός στρατός, δεν θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ο ισραηλινός στρατός δεν έκανε προσπάθεια ν' αποφύγει να πλήξει αμάχους». Η ισραηλινή διπλωματία ζήτησε από τον ΟΗΕ ν' αποσύρει την έκθεση, υποστηρίζοντας ότι περιέχει «αναληθή στοιχεία», κάτι που απορρίφθηκε κατηγορηματικά από την Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Η Παλαιστινιακή Αρχή κάλεσε τον Οργανισμό να υπερασπιστεί την έκθεση της επιτροπής και η «Χαμάς» χαρακτήρισε «εξαιρετικά περίεργη την αλλαγή συμπεριφοράς» του δικαστή.

  • Νεκρός έπεσε στην Τζενίν από Παλαιστινίους ενόπλους ο γνωστός Αραβο-ισραηλινός ηθοποιός Μερ Κχάμις, ο οποίος ήταν ένα από τα σπάνια παιδιά Ισραηλινής μητέρας και Αραβα πατέρα. Ο Κχάμις, όπως και η μητέρα του, διατηρούσε θεατρική σκηνή και σχολή στην Τζενίν και ήταν, στις δημόσιες δηλώσεις του, πολέμιος της ισραηλινής πολιτικής απέναντι στους Παλαιστινίους.
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ελπίδες για «αναγέννηση» καρδιάς με βλαστοκύτταρα φαίνεται πως επιχειρούν να πετύχουν για πρώτη φορά στο εργαστήριο Αμερικανοί ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα των ΗΠΑ. Οπως έγινε γνωστό, οι επιστήμονες αφαίρεσαν την καρδιά από δότη, την απογύμνωσαν σχεδόν από τα περισσότερα κύτταρά της αφήνοντας στη θέση τους το σκληρό πρωτεϊνικό «σκελετό» του οργάνου και την εμπότισαν ακολούθως με καινούργια βλαστοκύτταρα, ώστε να της προσδώσουν τη γνώριμη μορφή και λειτουργικότητα. Απώτερος σκοπός του εγχειρήματος των Αμερικανών ερευνητών είναι η «αναγέννηση» καρδιών από βλαστοκύτταρα ζώντων ασθενών, εφόσον βεβαίως το συγκεκριμένο πείραμα πετύχει και οδηγήσει σε ένα παλλόμενο και πλήρως λειτουργικό όργανο.

MΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Ο Σομαλός πρωθυπουργός κάλεσε τις υπηρεσίες του ΟΗΕ να μεταφέρουν τα γραφεία τους στην πρωτεύουσα της χώρας του, Μογκαντίσου, εντός 90 ημερών, υποστηρίζοντας ότι δε βοηθούν τη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα διατηρώντας την έδρα τους στη γειτονική Κένυα.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Η σύζυγος του καταζητούμενου Σερβοβόσνιου ε.α. στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς δήλωσε χτες ότι ο πρώην αξιωματούχος είναι νεκρός γιατί έχει να επικοινωνήσει με την οικογένειά του από το 2001.

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Στους 32 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών επιβατών αεροσκάφους του ΟΗΕ που συνετρίβη προχτές το απόγευμα ενώ επιχειρούσε προσγείωση στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της ΛΔ Κονγκό, Κινσάσα. Μόνον ένας κατάφερε να επιβιώσει.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ
Συνεχής η αύξηση της ραδιενέργειας

TOKIO._ Η ιαπωνική κυβέρνηση έδωσε χτες την άδεια για τη ρίψη 14 εκατομμυρίων λίτρων ραδιενεργού ύδατος στον ωκεανό, διαβεβαιώνοντας πως τάχα οι συνέπειες δεν θα είναι «άμεσα σοβαρές» για το περιβάλλον και τη θαλάσσια ζωή. Ομως, το ίδιο 24ωρο, οι μετρήσεις ραδιενέργειας στα νερά της θάλασσας κοντά στο προβληματικό πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα ξεπέρασαν κάθε ρεκόρ, αφού βρέθηκαν να είναι 7,5 εκατομμύρια πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια!

Το τελευταίο σχέδιο «σωτηρίας» που μελετούν οι ιαπωνικές αρχές είναι η μεταφορά μίας τεράστιας χαλύβδινης πλωτής πλατφόρμας, χωρητικότητας 10.000 τόνων, που αναμένεται να μετακινηθεί από το λιμάνι της επαρχίας Σιζουόκα της Γιουκοχάμα, αφού προηγουμένως υποστεί προσαρμογές για να χρησιμοποιηθεί στο πυρηνικό συγκρότημα Ντάι-ίτσι της Φουκουσίμα. Η κατασκευή προορίζεται να αποθηκεύσει χιλιάδες τόνους μολυσμένου ραδιενεργού ύδατος....

Στο μεταξύ, ερευνητές του υπουργείου Υγείας έκαναν μετρήσεις ραδιενέργειας σε ψάρια που αλιεύτηκαν στην (επίσης πληγείσα από την κρίση στη Φουκουσίμα) νομαρχία Ιμπαράκι και βρήκαν μεγάλες ποσότητες ραδιενεργού ιωδίου και καίσιου. Η εξέλιξη προκάλεσε νέες εύλογες διαμαρτυρίες από τους αλιείς της περιοχής που αναγκάζονται να πάρουν μαζικά το δρόμο της ανεργίας αφού θα χρειαστούν πάρα πολλά χρόνια μέχρις ότου επιτραπεί ξανά το ψάρεμα στην περιοχή. Παράλληλα, η δυσπιστία των Ιαπώνων καταναλωτών σε διάφορα νωπά τρόφιμα που φοβούνται πως έχουν μολυνθεί από τη ραδιενέργεια ανάγκασε την κυβέρνηση να θεσπίσει κοινά όρια σε όλη τη χώρα για τα ανώτατα επιτρεπτά όρια ραδιενεργών σωματιδίων σε λαχανικά και ψάρια.

Μέσα σε όλα αυτά, η εταιρεία ενέργειας TEPCO που ευθύνεται για την ανεξέλεγκτη πυρηνική κρίση στη Φουκουσίμα, ανακοίνωσε πως θα δώσει 20.000.000 γεν (μόλις 240.000 ευρώ) ως αποζημίωση σε κάθε μία από τις πληγείσες- από τη ραδιενέργεια - περιοχές...

Παράλληλα, αναμένεται μεγάλη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής. Το Μάρτη έπεσε έως 10%, και εκτιμάται ότι οι ελλείψεις ηλεκτρισμού στο Τόκιο και στη ΒΑ Ιαπωνία μπορεί να φθάσουν το 10% με άμεση συνέπεια, σε πρώτη φάση, μείωση κατά 5% των εταιρικών κερδών σε τεράστιες επιχειρήσεις όπως οι βιομηχανίες Τογιότα και Σόνι.

ΚΟΥΒΑ
Νέες αντεπαναστατικές ενέργειες των ΗΠΑ

ΑΒΑΝΑ._

Νέες αποκαλύψεις για τις αντεπαναστατικές ενέργειες των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα την Δευτέρα η κρατική τηλεόραση της Κούβας. Με συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ αποκαλύπτεται πως ο Ραούλ Καπότε, καθηγητής Πανεπιστημίου Παιδαγωγικών Επιστημών της Αβάνας, στρατολογήθηκε από αξιωματούχους του Γραφείου Συμφερόντων των ΗΠΑ στην κουβανική πρωτεύουσα και στη συνέχεια ανέλαβε το ρόλο του πράκτορα «Πάμπλο» για την CIA το 2006. Ο ίδιος ωστόσο υπηρέτησε τη χώρα του εκπληρώνοντας αποστολές για την Κούβα ως πράκτορας «Ντανιέλ». Οι οδηγίες της CIA ήταν ξεκάθαρες. Ο Καπότε έπρεπε να συλλέγει πληροφορίες και ταυτόχρονα να προωθεί, να ενθαρρύνει και να υποκινεί ομάδες διανοουμένων για να διεξάγουν συγκεκριμένες αντεπαναστατικές ενέργειες με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας. Οι πρώτες επαφές του με αξιωματούχους του Γραφείου Συμφερόντων έγιναν μέσω του πρώην προϊσταμένου γραφείου του πρακτορείου «Ρόιτερς» Αντονι Μπόουντλ και στη συνέχεια απέκτησε άμεσες επαφές με τους Αμερικανούς Ρενέ Γκρίνβαντ - πράκτορα της CIA που την δεκαετία του '60 είχε διοργανώσει επιθετικά σχέδια κατά της Κούβας - και Μαρκ Βαχτενχάιμ - συνεργάτη της CIA και ανάμεσα στα άλλα διευθυντή της Κουβανικής Πρωτοβουλίας Ανάπτυξης του Παναμερικανικού Ιδρύματος (PADF), που διαθέτει χρήματα από την Υπηρεσία για την Διεθνή Ανάπτυξη των ΗΠΑ (USAID), για τη χρηματοδότηση αντεπαναστατικών ενεργειών στην Κούβα.

Στο 40λεπτο ντοκιμαντέρ, αναδεικνύεται η προτεραιότητα που δίνουν οι υπηρεσίες των ΗΠΑ για την δημιουργία υποτιθέμενων «ηγετών» που θα ακολουθήσουν τις επιδιώξεις του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού , ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση πως μέρος αυτής της πολιτικής του - που έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια - είναι η στρατολόγηση διανοουμένων.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επίσκεψη Κάμερον

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ._

Μεγαλύτερη συνεργασία στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο δήθεν για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» ζήτησε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, από την κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ, επικαλούμενος άρρηκτους δεσμούς μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Πακιστάν. Ο Ντ. Κάμερον που πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στο Πακιστάν, ζήτησε μία νέα αρχή στις σχέσεις των δύο χωρών, μετά τις δηλώσεις του πριν μερικούς μήνες ότι η συγκεκριμένη χώρα «εξάγει τρομοκρατία».

Ο Ντ. Κάμερον, που προσπαθεί να ισορροπήσει τις σχέσεις Λονδίνου - Ισλαμαμπάντ, αυτή τη φορά, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πακιστανό ομόλογό του Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, επαίνεσε τις «προσπάθειες» του Πακιστάν να καταπολεμήσει τις «εξτρεμιστικές ομάδες», τείνοντας την χείρα για μεγαλύτερη συνεργασία. Παράλληλα ανακοίνωσε την πρόθεση διπλασιασμού της εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών με στόχο να φτάσει τα 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια, με τη Βρετανία να στρέφει το βλέμμα στην τεράστια αγορά του Πακιστάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ