ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Απρίλη 2011
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Βάζουν τους νυχτερινούς μαθητές να δώσουν εξετάσεις το πρωί!

Ερώτηση στη Βουλή για το θέμα, κατέθεσε το ΚΚΕ

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των πανελληνίων εξετάσεων που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων καλούνται να δώσουν εξετάσεις σε πρωινές ώρες. Για το μεγάλο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί σ' αυτούς τους εργαζόμενους μαθητές, κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή, προς την υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης, Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Ζιώγας, Κώστας Καζάκος και Γιώργος Μαυρίκος.

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι: «Μεγάλη αναστάτωση στους μαθητές που φοιτούν σε Εσπερινά Λύκεια έχει προκαλέσει η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να δώσουν εξετάσεις πρωινές ώρες.

Είναι προφανές ότι οι μαθητές αυτοί είναι εργαζόμενοι και στις σημερινές συνθήκες για να πάρει κάποιος μέρος στις εξετάσεις πρέπει να πάρει άδεια 5-8 ημερών.

Είναι άμεση ανάγκη να τροποποιηθεί το πρόγραμμα των πανελληνίων εξετάσεων, προκειμένου οι μαθητές των εσπερινών Λυκείων να δίνουν εξετάσεις σε ώρες πέρα από την εργασία τους όπως άλλωστε ίσχυε και τα προηγούμενα χρόνια», τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ και ζητούν από την υπουργό Παιδείας να ληφθούν άμεσα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.

ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Η κυβέρνηση ευθύνεται για το αδιέξοδο
  • Αναστολή της λειτουργίας του ΤΕΙ Πειραιά, χτες και σήμερα, με απόφαση της Συνέλευσης του Ιδρύματος
  • Οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ στο ΤΕΙ, η ΔΗΠΑΚ και το ΠΑΜΕ οργανώνουν κινητοποίηση σήμερα στο υπουργείο Παιδείας

Την αναστολή της εκπαιδευτικής και διοικητικής λειτουργίας του χτες και σήμερα αποφάσισε η Συνέλευση του ΤΕΙ Πειραιά, λόγω της οικονομικής κατάστασης του ιδρύματος, που έχει ως αποτέλεσμα να είναι απλήρωτοι οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί. Οι περικοπές της κυβέρνησης και στα ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδα και η περίπτωση του ΤΕΙ Πειραιά δεν είναι η μοναδική, αφού πολλά πανεπιστήμια και ΤΕΙ έχουν πρόβλημα λειτουργίας. Οι διοικήσεις των ιδρυμάτων έχουν ευθύνη, αφού έχουν κατά καιρούς ψηφίσει τις μειώσεις, ψάχνοντας διαχειριστικές λύσεις, ενώ τα ιδρύματα καταρρέουν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΕΙ «διαπιστώνεται ότι ο προϋπολογισμός του ΤΕΙ Πειραιά το έτος 2009 για λειτουργικές δαπάνες και δαπάνες πληρωμής ωρομίσθιου προσωπικού ήταν 15.450.000,00, το έτος 2010 13.040.000 και το έτος 2011 7.400.000 ευρώ». Αναφέρεται ότι «με τη χρηματοδότηση του έτους 2011 το Ιδρυμα δεν μπορεί να καλύψει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις σε υπηρεσίες φύλαξης, καθαριότητας, τους λογαριασμούς ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, φυσικού αερίου και σε προμήθεια αναλωσίμων υλικών για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των εργαστηρίων». Προσθέτει, δε, ότι για τη διήμερη αναστολή λειτουργίας έχει ευθύνη το υπουργείου Παιδείας.

Κινητοποίηση σήμερα στο υπουργείο Παιδείας

Χτες, έγινε σύσκεψη στο ΤΕΙ Πειραιά, που κάλεσαν οι Επιτροπές Αγώνα Σπουδαστών του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στο ΤΕΙ, η ΔΗΠΑΚ και το ΠΑΜΕ και αποφασίστηκε για σήμερα κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, στις 11.30 ώρα και άλλες παρεμβάσεις. Οι Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, σε ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι «για την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΤΕΙ, με τις δεκάδες λίστες αναμονής στα εργαστήρια, τους απλήρωτους εργαζόμενους και συμβασιούχους καθηγητές, τους 100άδες σπουδαστές που μένουν έξω από τα μαθήματα, τις τεράστιες ελλείψεις σε εξοπλισμό, υπάρχει συγκεκριμένη αιτία: Είναι η πολιτική των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ που θέλουν να μετατρέψουν τα ΤΕΙ σε ΙΕΚ, δηλαδή επιχειρήσεις ΑΕ, που θα πουλάνε πανάκριβα κουτσουρεμένες γνώσεις στους σπουδαστές - πελάτες, που θα διαμορφώνουν αποφοίτους όπως ακριβώς τους θέλει η "αγορά": Περιπλανώμενους μεταξύ ανεργίας και μερικής απασχόλησης, ανασφάλιστους, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, με 592 ευρώ. Οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ στο ΤΕΙ, από την αρχή της χρονιάς προειδοποίησαν, οργανώνουν καθημερινά την πάλη σε αυτήν την κατεύθυνση.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί όλους τους σπουδαστές να παλέψουν ενάντια σε αυτήν την πολιτική. Να διεκδικήσουν πλήρως δωρεάν σπουδές, καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στα ιδρύματα, σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους χωρίς κανενός είδους πιστοποιήσεις προσόντων, ανώτατη εκπαίδευση που έχει ανάγκη ο λαός και όχι τα μονοπώλια». Στη συνέχεια, σημειώνεται: «Καλούμε τους σπουδαστές να μην παραπλανηθούν από τη δήθεν "αγωνιστική" στάση του Προέδρου του ΤΕΙ. Ολα τα προηγούμενα χρόνια ψήφιζε, ακόμα και μέσω τηλεφώνου, με το συμβούλιο ΤΕΙ τους μειωμένους προϋπολογισμούς. Τέτοια πρεμούρα είχε και έχει για την υπεράσπιση και την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Κανείς να μη στοιχηθεί πίσω από τις κόντρες των Προέδρων με τα Πολυτεχνεία και το ΤΕΕ για το ποιος θα έχει μεγαλύτερο κομμάτι από την "πίτα" της ανώτατης εκπαίδευσης ΑΕ».

Κινητοποίηση των ομοσπονδιών

Την ώρα που εδώ και μήνες είναι απλήρωτοι οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ και σε ΑΕΙ και ΤΕΙ γίνονται περικοπές, ενώ η κυβέρνηση είναι έτοιμη με νόμο - πλαίσιο να σαρώσει ό,τι έχει απομείνει απ' τη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση οι πλειοψηφίες της ΟΣΕΠ - ΤΕΙ και της ΠΟΣΔΕΠ θυμήθηκαν να ...κινητοποιηθούν. Ανακοίνωσαν 3ωρη στάση εργασίας (11- 2), στις 14 Απρίλη. Πρόκειται για τις πλειοψηφίες των ομοσπονδιών, οι οποίες είναι οι καλύτεροι συνομιλητές της κυβέρνησης και θυμήθηκαν να ...αντιδράσουν με γενικολογίες. Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους πανεπιστημιακούς και τους καθηγητές των ΤΕΙ να οργανώσουν την πάλη τους, ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, με αγωνιστικές κινητοποιήσεις των συλλόγων, όπου προτείνει να αξιοποιηθεί ακόμα και αυτή η κινητοποίηση, ενώ προτείνει 24ωρη απεργία.

Καμία κατάργηση - συγχώνευση σχολείων

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις σε περιοχές της Αθήνας και σε άλλες πόλεις

Από την κινητοποίηση των μαθητών στην Καλλιθέα
Από την κινητοποίηση των μαθητών στην Καλλιθέα
Με συνθήματα όπως «600 δισ. φυλάν στην Ελβετία και στη γειτονιά μας κλείνουν τα σχολεία», οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Καλλιθέας εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τις συγχωνεύσεις σχολείων, σε κινητοποίηση που έκαναν την περασμένη Τετάρτη. Με απόφαση του 15μελούς Συμβουλίου τους, οι μαθητές έκαναν αποχή, συγκεντρώθηκαν στο Δημαρχείο της πόλης, στη συνέχεια απέκλεισαν συμβολικά την οδό Θησέως σε εκείνο το ύψος και ακολούθησε συμβολική κατάληψη στο γραφείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Την ίδια μέρα, οι εκπαιδευτικοί είχαν στάση εργασίας.

Και οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Καλλιθέας καλούν σε συγκέντρωση ενάντια στις συγχωνεύσεις, αύριο Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι στον Αγ. Νικόλαο.

Πρωτοβουλίες για τα ζητήματα της Παιδείας έχει αναπτύξει το τελευταίο διάστημα, με αιχμή τις συγχωνεύσεις και η Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας.

Στην Πετρούπολη

«Να μη γίνει καμία κατάργηση - συγχώνευση σχολικών μονάδων», ζητά με ανακοίνωσή της η Γενική Συνέλευση Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Πετρούπολης, που μεταξύ άλλων τονίζει: «Δεν πιστεύουμε πλέον τα "μεγάλα λόγια" και τις διακηρύξεις της κυβέρνησης για την "κοσμογονία" που φέρνει το αποκεντρωμένο, αυτοδιαχειριζόμενο, αυτόνομο "νέο Σχολείο". Δεν τους πιστεύουμε γιατί δεν είναι νέο είναι παλιό, δοκιμασμένο σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και αποτυχημένο για τα παιδιά της εργατικής, λαϊκής οικογένειας».

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί, μαζί με το ταξικό εργατικό κίνημα, στον αγώνα ενάντια στο αποκεντρωμένο, αυτοδιαχειριζόμενο, αυτόνομο "Καλλικρατικό" "νέο σχολείο" για να γίνει πράξη η πραγματικά ενιαία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους, για το σχολείο των λαϊκών αναγκών και την κοινωνία που μπορεί να τα οικοδομήσει», καταλήγει η ανακοίνωση της Ενωσης Γονέων.

Στα Γρεβενά

Η ΝΕ Γρεβενών του ΚΚΕ καταγγέλλει ότι βουλευτής Γρεβενών του ΠΑΣΟΚ ζητά από τους γονείς των δημοτικών σχολείων που συγχωνεύονται, υπεύθυνες δηλώσεις, επικυρωμένες μάλιστα για το γνήσιο της υπογραφής από την αστυνομία ή το ΚΕΠ, για το πού επιθυμούν να φοιτήσουν τα παιδιά τους τη νέα σχολική χρονιά. «Υλοποιώντας το εκβιαστικό δίλημμα του υπουργείου Παιδείας εκβιάζουν τους γονείς να αποδεχθούν τις συγχωνεύσεις διαφορετικά τα σχολεία τους θα υποβιβαστούν σε μονοθέσια. Αφού η νέα τους εκδοχή διαλόγου, η πολυδιαφημισμένη "διαβούλευση" δεν απέδωσε καρπούς και επειδή βρήκαν μπροστά τους μια κοινωνία ολόκληρη που αντιστέκεται και αντιδρά, αφού δεν μπόρεσαν με το καρότο, τώρα προσπαθούν με το μαστίγιο να περάσουν την αντιλαϊκή πολιτική τους», σχολιάζει η ΝΕ Γρεβενών του ΚΚΕ που καλεί τους γονείς να μην υπογράψουν καμιά δήλωση και τους εκπαιδευτικούς και όλους τους Γρεβενιώτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Επίσης, τους καλεί σε κοινό, οργανωμένο αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά, για να σταματήσουν τις συγχωνεύσεις που οδηγούν στο σχολείο της «αγοράς», της ταξικής διαφοροποίησης, της αμάθειας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΣΚ ΑΕ
Βδομάδα κινητοποιήσεων

Με στάση εργασίας και απεργία κλιμακώνουν αυτήν τη βδομάδα τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων ΑΕ. Κεντρικά αιτήματά τους είναι η διασφάλιση και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και του δημόσιου χαρακτήρα του Οργανισμού στον τομέα της σχολικής στέγης και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των συμβασιούχων με μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα.

Σήμερα, Τρίτη, έχουν 3ωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 1 μ.μ.), συγκέντρωση στον ΟΣΚ και στη συνέχεια σε συνέδριο όπου θα βρίσκονται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Αύριο, Τετάρτη προχωρούν σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην είσοδο του ΟΣΚ, ενώ νέα γενική συνέλευση θα κάνουν την Πέμπτη 14 Απρίλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ