Τρίτη 12 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Η κυβέρνηση ευθύνεται για το αδιέξοδο
  • Αναστολή της λειτουργίας του ΤΕΙ Πειραιά, χτες και σήμερα, με απόφαση της Συνέλευσης του Ιδρύματος
  • Οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ στο ΤΕΙ, η ΔΗΠΑΚ και το ΠΑΜΕ οργανώνουν κινητοποίηση σήμερα στο υπουργείο Παιδείας

Την αναστολή της εκπαιδευτικής και διοικητικής λειτουργίας του χτες και σήμερα αποφάσισε η Συνέλευση του ΤΕΙ Πειραιά, λόγω της οικονομικής κατάστασης του ιδρύματος, που έχει ως αποτέλεσμα να είναι απλήρωτοι οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί. Οι περικοπές της κυβέρνησης και στα ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδα και η περίπτωση του ΤΕΙ Πειραιά δεν είναι η μοναδική, αφού πολλά πανεπιστήμια και ΤΕΙ έχουν πρόβλημα λειτουργίας. Οι διοικήσεις των ιδρυμάτων έχουν ευθύνη, αφού έχουν κατά καιρούς ψηφίσει τις μειώσεις, ψάχνοντας διαχειριστικές λύσεις, ενώ τα ιδρύματα καταρρέουν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΤΕΙ «διαπιστώνεται ότι ο προϋπολογισμός του ΤΕΙ Πειραιά το έτος 2009 για λειτουργικές δαπάνες και δαπάνες πληρωμής ωρομίσθιου προσωπικού ήταν 15.450.000,00, το έτος 2010 13.040.000 και το έτος 2011 7.400.000 ευρώ». Αναφέρεται ότι «με τη χρηματοδότηση του έτους 2011 το Ιδρυμα δεν μπορεί να καλύψει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις σε υπηρεσίες φύλαξης, καθαριότητας, τους λογαριασμούς ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, φυσικού αερίου και σε προμήθεια αναλωσίμων υλικών για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των εργαστηρίων». Προσθέτει, δε, ότι για τη διήμερη αναστολή λειτουργίας έχει ευθύνη το υπουργείου Παιδείας.

Κινητοποίηση σήμερα στο υπουργείο Παιδείας

Χτες, έγινε σύσκεψη στο ΤΕΙ Πειραιά, που κάλεσαν οι Επιτροπές Αγώνα Σπουδαστών του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στο ΤΕΙ, η ΔΗΠΑΚ και το ΠΑΜΕ και αποφασίστηκε για σήμερα κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, στις 11.30 ώρα και άλλες παρεμβάσεις. Οι Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, σε ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι «για την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΤΕΙ, με τις δεκάδες λίστες αναμονής στα εργαστήρια, τους απλήρωτους εργαζόμενους και συμβασιούχους καθηγητές, τους 100άδες σπουδαστές που μένουν έξω από τα μαθήματα, τις τεράστιες ελλείψεις σε εξοπλισμό, υπάρχει συγκεκριμένη αιτία: Είναι η πολιτική των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ που θέλουν να μετατρέψουν τα ΤΕΙ σε ΙΕΚ, δηλαδή επιχειρήσεις ΑΕ, που θα πουλάνε πανάκριβα κουτσουρεμένες γνώσεις στους σπουδαστές - πελάτες, που θα διαμορφώνουν αποφοίτους όπως ακριβώς τους θέλει η "αγορά": Περιπλανώμενους μεταξύ ανεργίας και μερικής απασχόλησης, ανασφάλιστους, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, με 592 ευρώ. Οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ στο ΤΕΙ, από την αρχή της χρονιάς προειδοποίησαν, οργανώνουν καθημερινά την πάλη σε αυτήν την κατεύθυνση.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί όλους τους σπουδαστές να παλέψουν ενάντια σε αυτήν την πολιτική. Να διεκδικήσουν πλήρως δωρεάν σπουδές, καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στα ιδρύματα, σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους χωρίς κανενός είδους πιστοποιήσεις προσόντων, ανώτατη εκπαίδευση που έχει ανάγκη ο λαός και όχι τα μονοπώλια». Στη συνέχεια, σημειώνεται: «Καλούμε τους σπουδαστές να μην παραπλανηθούν από τη δήθεν "αγωνιστική" στάση του Προέδρου του ΤΕΙ. Ολα τα προηγούμενα χρόνια ψήφιζε, ακόμα και μέσω τηλεφώνου, με το συμβούλιο ΤΕΙ τους μειωμένους προϋπολογισμούς. Τέτοια πρεμούρα είχε και έχει για την υπεράσπιση και την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Κανείς να μη στοιχηθεί πίσω από τις κόντρες των Προέδρων με τα Πολυτεχνεία και το ΤΕΕ για το ποιος θα έχει μεγαλύτερο κομμάτι από την "πίτα" της ανώτατης εκπαίδευσης ΑΕ».

Κινητοποίηση των ομοσπονδιών

Την ώρα που εδώ και μήνες είναι απλήρωτοι οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ και σε ΑΕΙ και ΤΕΙ γίνονται περικοπές, ενώ η κυβέρνηση είναι έτοιμη με νόμο - πλαίσιο να σαρώσει ό,τι έχει απομείνει απ' τη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση οι πλειοψηφίες της ΟΣΕΠ - ΤΕΙ και της ΠΟΣΔΕΠ θυμήθηκαν να ...κινητοποιηθούν. Ανακοίνωσαν 3ωρη στάση εργασίας (11- 2), στις 14 Απρίλη. Πρόκειται για τις πλειοψηφίες των ομοσπονδιών, οι οποίες είναι οι καλύτεροι συνομιλητές της κυβέρνησης και θυμήθηκαν να ...αντιδράσουν με γενικολογίες. Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους πανεπιστημιακούς και τους καθηγητές των ΤΕΙ να οργανώσουν την πάλη τους, ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, με αγωνιστικές κινητοποιήσεις των συλλόγων, όπου προτείνει να αξιοποιηθεί ακόμα και αυτή η κινητοποίηση, ενώ προτείνει 24ωρη απεργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ