Τρίτη 12 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Συγκροτεί φορείς νομιμοποίησης της διά βίου εκμετάλλευσης

Το υπουργείο Παιδείας προωθεί «ένα πλαίσιο διαμόρφωσης ενιαίου επιμελητηριακού φορέα που αφορά τους μηχανικούς» ενταγμένο πλήρως στα σχέδια για το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων. Υπενθυμίζουμε πως το υπουργείο έχει θεσμοθετήσει το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων και έχει περάσει στην τρίτη φάση της λεγόμενης «αντιστοίχησης», δηλαδή φτιάχνει ένα χάρτη κατάταξης των πτυχίων (από τη δευτεροβάθμια και την ανώτατη εκπαίδευση προς το παρόν) σε αναλογία με τα όσα ισχύουν για το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων. Το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων θα είναι μια κατάταξη προσόντων, η οποία θα αξιοποιείται απ' τους εργοδότες για να επιλέγουν τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι θα κυνηγούν, μια ζωή, πτυχία και πιστοποιητικά για να «ανέβουν» στην κλίμακα του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, μήπως διατηρήσουν τη δουλειά τους ή μήπως βρουν κάποια δουλειά.

Σύμφωνα με το κείμενο του υπουργείου για τον ενιαίο επιμελητηριακό φορέα αναφέρεται πως είναι «αναγκαιότητα να υπάρχουν ενιαίοι επαγγελματικοί φορείς ανά ειδικότητα, οι οποίοι θα στεγάζουν όλους όσοι έχουν παραπλήσιες ειδικότητες. Οι φορείς αυτοί θα έχουν και την ευθύνη της πιστοποίησης και εξέλιξης των μελών τους». Προσθέτει πως οι σχετικές ρυθμίσεις αφορούν στην «άδεια άσκησης επαγγέλματος για τους πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και όχι μόνον», στην «πρόσβαση, εξέλιξη και ανέλιξη των πτυχιούχων σε τομείς επαγγελματικών δραστηριοτήτων» και «στη συνέργεια και συμβατότητα των πρακτικών που ακολουθούνται στη χώρα για τη μετάβαση των πτυχιούχων στην αγορά εργασίας σε σχέση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Αναφέρει ότι με τον ενιαίο φορέα των μηχανικών ξεκινάει η διαβούλευση για δημιουργία παρομοίων φορέων και σε άλλους κλάδους. Δηλαδή, η κατεύθυνση είναι να δημιουργηθούν φορείς, οι οποίοι σε άμεση «επικοινωνία» με τους εργοδότες θα αξιολογούν τα αντίστοιχα πτυχία και προσόντα, με κριτήρια αγοράς. Οι φορείς αυτοί θα αξιοποιηθούν για την επιστημονικοφανή νομιμοποίηση των πτυχίων - σούπα, τα οποία θα συγκροτούνται σύμφωνα με τις ανάγκες της «αγοράς» και θα πρέπει διαρκώς να «ανανεώνονται», με βάση τις απαιτήσεις του εργοδότη και με το «δέλεαρ» της «αναρρίχησης» στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ