ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Απρίλη 2011
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
«Πρότυπα» σχολεία για τους χορηγούς και τις επιχειρήσεις

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που προωθεί σειρά ρυθμίσεων στο πλαίσιο της περαιτέρω ενσωμάτωσης της Παιδείας στις ανάγκες της αγοράς, κατήγγειλε χτες το ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προτεινόμενου νόμου με τίτλο «Θεσμικό Πλαίσιο των Πρότυπων Σχολείων και άλλες διατάξεις» στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

«Το σχέδιο νόμου παίρνει τα αναγκαία μέτρα στην κατεύθυνση των απαιτήσεων των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων ώστε πιο αποτελεσματικά, πιο απαιτητικά, πιο ενιαία να περάσει η προσυμφωνημένη πολιτική στον τομέα της εκπαίδευσης», επισήμανε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ ο Γ. Ζιώγας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα των πρότυπων σχολείων, επισημαίνοντας πως «επιβεβαιώνεται η ελιτίστικη αντίληψη που επιδιώκει η κυβέρνηση να προσδώσει στα πειραματικά σχολεία, που επίσης σκοπό έχουν την πρακτική άσκηση μεταπτυχιακών φοιτητών και την πειραματική εφαρμογή προγραμμάτων σπουδών, μεθόδων διδασκαλίας, εκπαιδευτικού υλικού και προγραμμάτων αξιολόγησης ποιότητας. Δηλαδή, θα γίνεται σε αυτό μια πιλοτική εφαρμογή όλων των αντιδραστικών μέτρων που έχει στα σκαριά το υπουργείο για το σύνολο της εκπαίδευσης, τόσο στο περιεχόμενό της, όσο και στη διοίκησή της και στη λειτουργία με όρους αγοράς. Τα πειραματικά πρότυπα σχολεία θα συνδέονται με πανεπιστήμια και, πέρα από τα όσα ισχύουν για τα υπόλοιπα σχολεία, θα χρηματοδοτούνται και από τον ειδικό λογαριασμό κονδυλίων έρευνας των ιδρυμάτων - από αυτούς τους αδιαφανείς λογαριασμούς - και από δωρεές, χορηγίες, κληροδοσίες και άλλες παροχές τρίτων, καθώς και επιχορηγήσεις από άλλες πηγές, κάτι που τα καθιστά και πρότυπα για την εφαρμογή σχολείου των χορηγών και των επιχειρήσεων».

Οσον αφορά το θέμα των μετεγγραφών φοιτητών, ο Γ. Ζιώγας ανέπτυξε τη θέση του ΚΚΕ λέγοντας πως «θεωρούμε ότι κάθε άλλο παρά τεχνικό ή τεχνοκρατικό ζήτημα είναι. Είναι καθαρά πολιτικό και κοινωνικό και έχει να κάνει με την αναγκαιότητα της δωρεάν σίτισης, στέγασης, μετακίνησης και διανομής των συγγραμμάτων. Γι' αυτό, λοιπόν, έχουμε προτείνει μηνιαίο επίδομα ενοικίου και σίτισης 600 ευρώ σε όλους τους φοιτητές και σπουδαστές οικογενειών με ανέργους ή απολυμένους γονείς, ώστε να μην είναι δυσβάστακτο και απαγορευτικό στα παιδιά αυτών των λαϊκών οικογενειών να σπουδάζουν μακριά από την οικογένειά τους».

Τα άρθρα του νομοσχεδίου προορίζονται για να «εξυπηρετούν τον εξορθολογισμό και την εξυγίανση», υποστήριξε η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου. Ειδικά για το θέμα των μετεγγραφών σημείωσε ότι στόχος του υπουργείου είναι να «λειτουργήσουν τα κεντρικά τμήματα και να μην αδειάζουν τα περιφερειακά». Οσον αφορά τα πρότυπα σχολεία, ισχυρίστηκε ότι η αναδιάρθρωση της λειτουργίας τους γίνεται ώστε «να δίνεται η δυνατότητα και στο υπουργείο Παιδείας και στους οργανισμούς που παράγουν παιδαγωγική πρόταση στη χώρα, και είναι τα Πανεπιστήμια, να εφαρμόζουν νέες ιδέες και πιλοτικές προσπάθειες σε χώρους που λειτουργούν με πρότυπο τρόπο».

ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
Οι σπουδαστές αποφάσισαν κινητοποιήσεις

Κινητοποιήσεις για το αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει η κυβερνητική πολιτική στο ΤΕΙ Πειραιά, όπως και στα περισσότερα ιδρύματα, αποφάσισε ο Σύλλογος Σπουδαστών ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Πειραιά, υπερψηφίζοντας την πρόταση των Επιτροπών Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, στη χτεσινή Γενική Συνέλευση. Στο ΤΕΙ οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί είναι απλήρωτοι, οι σπουδαστές περιμένουν σε λίστες αναμονής για τα εργαστήρια και γενικότερα αντιμετωπίζουν την άθλια κατάσταση που είναι συνέπεια των περικοπών της κυβέρνησης σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Οι σπουδαστές προχωρούν σε κινητοποίηση σήμερα, στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας, αύριο σε συνέντευξη Τύπου και συλλογή υπογραφών σε κείμενο του Συλλόγου για την κατάσταση στο ΤΕΙ Πειραιά. Αποφάσισαν νέα Γενική Συνέλευση, μετά το Πάσχα, για κλιμάκωση του αγώνα.

Οι σπουδαστές απαιτούν να μην κλείσει το ΤΕΙ Πειραιά, να υπάρχει μόνιμο προσωπικό, να φύγουν οι εταιρείες απ' τις σχολές, τονίζοντας πως για την κατάσταση στο ίδρυμα υπεύθυνη είναι η πολιτική των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ που θέλουν να μετατρέψουν τα ΤΕΙ σε ΙΕΚ, που θα λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, που θα πουλάνε κουτσουρεμένες γνώσεις στους σπουδαστές - πελάτες, που θα τους διδάσκουν πώς τους θέλει η «αγορά». Διεκδικούν πλήρως δωρεάν σπουδές, καμία επιχειρηματική δραστηριότητα στα ιδρύματα, σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους χωρίς κανενός είδους πιστοποιήσεις προσόντων, Ανώτατη Εκπαίδευση που έχει ανάγκη ο λαός και όχι τα μονοπώλια.

Αποπροσανατολιστική κόντρα μακριά από την ουσία

Το υπουργείο Παιδείας, προχτές, επιδίωξε να παρουσιάσει το ΤΕΙ Πειραιά σαν ξεχωριστή περίπτωση, υποστηρίζοντας πως είναι το μοναδικό ΤΕΙ της χώρας που στο τέλος του χρόνου παρουσίασε έλλειμμα πάνω του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, «χωρίς να δίδεται κάποια εξήγηση για την αιτία».

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά, με χτεσινή ανακοίνωσή του, διαμαρτυρήθηκε ότι η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας «ρίχνει σκιές πάνω στη Διοίκηση, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί νέος έλεγχος» και υποστήριξε πως «η κατανομή των πιστώσεων στα εκπαιδευτικά Ιδρύματα πρέπει να στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία και όχι σε εικονικές εγγραφές σπουδαστών». Πρόσθεσε, δε, πως εύκολα μπορεί να διαπιστωθεί ότι το ΤΕΙ Πειραιά είναι το τρίτο ΤΕΙ σε αριθμό ενεργών σπουδαστών και όγκο εκπαιδευτικών αναγκών.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Η ... «σοφία» των ανθρώπων του κεφαλαίου

Ανακοίνωση για το πόρισμα της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής του υπουργείου Παιδείας

«Τίποτα νέο δεν μας είπε η "διεθνής επιτροπή των σοφών". Στην πραγματικότητα με το πόρισμά της προσπαθεί να ξανασερβίρει στο λαό το νόμο - πλαίσιο του υπουργείου», σχολιάζει, σε ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για το πόρισμα της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής του υπουργείου Παιδείας.

Στην ανακοίνωση τονίζεται:

«Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό, άλλωστε η σύνθεσή της μαρτυρά το ρόλο που παίζει. Σε αυτήν την επιτροπή συμμετέχουν πρώην υπουργοί Παιδείας, πρυτάνεις και πρόεδροι ξένων πανεπιστημίων, άνθρωποι των επιχειρήσεων. Η ταύτιση των απόψεων της επιτροπής με τις θέσεις του υπουργείου είναι τουλάχιστον σατανική...

1. «Ανάμεσα σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ και σε μερικές άλλες χώρες (Αυστραλία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Κορέα, Μεξικό), η Ελλάδα παρουσιάζει τις υψηλότερες δαπάνες ανά φοιτητή και τη μεγαλύτερη αύξηση στις δαπάνες αυτές μεταξύ 1995 και 2005».

Με λίγα λόγια, προτείνουν την περικοπή των δαπανών για την εκπαιδευτική διαδικασία (βιβλία, αναλώσιμα κ.λπ.) και τη μέριμνα (σίτιση, στέγαση, μεταφορές). Θέλουν να φορτώσουν τα βάρη εξολοκλήρου στις πλάτες των φοιτητών και των οικογενειών τους, βάζουν δίδακτρα.

2. «Κάθε ίδρυμα πρέπει να είναι σε θέση να διαχειρισθεί και να υποστηρίξει τις επιλογές του και να εντοπίζει πρόσθετους πόρους οι οποίοι θα βοηθήσουν το ίδρυμα στην επίτευξη των στόχων του». Δηλαδή, οι επιχειρήσεις να μπαινοβγαίνουν, καλο-υποδεχόμενες από πανεπιστημιακές διοικήσεις και καθηγητές που, με το αζημίωτο βέβαια, θα λειτουργούν ως manger των επιχειρήσεων και ως άνθρωποι της κυβέρνησης και του κεφαλαίου.

3. «Διετή περιφερειακά κολέγια ως κομμάτι της μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης». Δηλαδή, η πρόταση του υφυπουργού Πανάρετου. Θέλουν να μετατρέψουν τα ΤΕΙ σε δίχρονα ΙΕΚ.

4. «Οι πανεπιστημιακοί χώροι δεν είναι ασφαλείς, ενώ το Σύνταγμα επιτρέπει στην πανεπιστημιακή ηγεσία να προστατεύει τους πανεπιστημιακούς χώρους από στοιχεία που επιδιώκουν την πολιτική αστάθεια». Προτείνουν την κατάργηση του ασύλου. Στα ΑΕΙ και ΤΕΙ επιχειρήσεις που ετοιμάζουν δεν χωράει άσυλο.

Οι φοιτητές, οι σπουδαστές και οι οικογένειές τους έχουν βιώσει στο πετσί τους τη "σοφία" των ανθρώπων του κεφαλαίου. Να δυναμώσει η πάλη για να φύγουν οι επιχειρήσεις από τις σχολές, για γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία, για δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακίνηση όλων των φοιτητών και των σπουδαστών. Σήμερα πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για την εξουσία που η Παιδεία θα είναι πραγματικά λαϊκή».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΟΣΚ
Συνεχίζουν τον αγώνα τους

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες η 24ωρη απεργία που είχαν αποφασίσει οι εργαζόμενοι στον ΟΣΚ ΑΕ στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο περίπου. Αίτημά τους είναι η διασφάλιση και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΣΚ στον τομέα της σχολικής στέγης και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των συμβασιούχων με μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Χτες, οι εργαζόμενοι του Οργανισμού συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του ΟΣΚ και συναντήθηκαν και με γονείς και εκπαιδευτικούς σχολείου από τη Σαλαμίνα που διαμαρτύρονταν για προβλήματα του σχολείου. Σήμερα, θα κάνουν νέα γενική συνέλευση, προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Την περασμένη Τρίτη, το Σωματείο Εργαζομένων ΟΣΚ ΑΕ είχε προχωρήσει σε τρίωρη στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Υπουργείου Παιδείας.

ΝΟΜΙΚΗ ΑΘΗΝΑΣ
Διαμαρτυρία για τα συγγράμματα

Η Γενική Συνέλευση Τμήματος της Νομικής Αθήνας, αποφάσισε την αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας για χτες και σήμερα, αντιδρώντας στην «απαράδεκτη και συνεχιζόμενη άρνηση» του υπουργείου Παιδείας «να λάβει υπόψη του το έντονο αίτημα (...) για τη διανομή στους φοιτητές όλων των συγγραμμάτων, που οι διδάσκοντες ήδη από πέρυσι θεωρούν απολύτως αναγκαία». Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας οι φοιτητές έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν δωρεάν ένα διδακτικό εγχειρίδιο και ένα βοήθημα, το οποίο, μετά από διάφορες διευκρινίσεις, «μετατράπηκε» σε δύο διδακτικά εγχειρίδια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ