Πέμπτη 14 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Η ... «σοφία» των ανθρώπων του κεφαλαίου

Ανακοίνωση για το πόρισμα της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής του υπουργείου Παιδείας

«Τίποτα νέο δεν μας είπε η "διεθνής επιτροπή των σοφών". Στην πραγματικότητα με το πόρισμά της προσπαθεί να ξανασερβίρει στο λαό το νόμο - πλαίσιο του υπουργείου», σχολιάζει, σε ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για το πόρισμα της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής του υπουργείου Παιδείας.

Στην ανακοίνωση τονίζεται:

«Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό, άλλωστε η σύνθεσή της μαρτυρά το ρόλο που παίζει. Σε αυτήν την επιτροπή συμμετέχουν πρώην υπουργοί Παιδείας, πρυτάνεις και πρόεδροι ξένων πανεπιστημίων, άνθρωποι των επιχειρήσεων. Η ταύτιση των απόψεων της επιτροπής με τις θέσεις του υπουργείου είναι τουλάχιστον σατανική...

1. «Ανάμεσα σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ και σε μερικές άλλες χώρες (Αυστραλία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Κορέα, Μεξικό), η Ελλάδα παρουσιάζει τις υψηλότερες δαπάνες ανά φοιτητή και τη μεγαλύτερη αύξηση στις δαπάνες αυτές μεταξύ 1995 και 2005».

Με λίγα λόγια, προτείνουν την περικοπή των δαπανών για την εκπαιδευτική διαδικασία (βιβλία, αναλώσιμα κ.λπ.) και τη μέριμνα (σίτιση, στέγαση, μεταφορές). Θέλουν να φορτώσουν τα βάρη εξολοκλήρου στις πλάτες των φοιτητών και των οικογενειών τους, βάζουν δίδακτρα.

2. «Κάθε ίδρυμα πρέπει να είναι σε θέση να διαχειρισθεί και να υποστηρίξει τις επιλογές του και να εντοπίζει πρόσθετους πόρους οι οποίοι θα βοηθήσουν το ίδρυμα στην επίτευξη των στόχων του». Δηλαδή, οι επιχειρήσεις να μπαινοβγαίνουν, καλο-υποδεχόμενες από πανεπιστημιακές διοικήσεις και καθηγητές που, με το αζημίωτο βέβαια, θα λειτουργούν ως manger των επιχειρήσεων και ως άνθρωποι της κυβέρνησης και του κεφαλαίου.

3. «Διετή περιφερειακά κολέγια ως κομμάτι της μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης». Δηλαδή, η πρόταση του υφυπουργού Πανάρετου. Θέλουν να μετατρέψουν τα ΤΕΙ σε δίχρονα ΙΕΚ.

4. «Οι πανεπιστημιακοί χώροι δεν είναι ασφαλείς, ενώ το Σύνταγμα επιτρέπει στην πανεπιστημιακή ηγεσία να προστατεύει τους πανεπιστημιακούς χώρους από στοιχεία που επιδιώκουν την πολιτική αστάθεια». Προτείνουν την κατάργηση του ασύλου. Στα ΑΕΙ και ΤΕΙ επιχειρήσεις που ετοιμάζουν δεν χωράει άσυλο.

Οι φοιτητές, οι σπουδαστές και οι οικογένειές τους έχουν βιώσει στο πετσί τους τη "σοφία" των ανθρώπων του κεφαλαίου. Να δυναμώσει η πάλη για να φύγουν οι επιχειρήσεις από τις σχολές, για γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία, για δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακίνηση όλων των φοιτητών και των σπουδαστών. Σήμερα πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για την εξουσία που η Παιδεία θα είναι πραγματικά λαϊκή».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανάγκη η δωρεάν σίτιση και στέγαση για τους φοιτητές (2013-06-01 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις για το κόστος σπουδών (2013-02-16 00:00:00.0)
Κάλεσμα του ΜΑΣ (2012-02-05 00:00:00.0)
Πάρτε πίσω το μνημόνιο της Παιδείας (2011-07-05 00:00:00.0)
Αγωνίζονται για όλα όσα τους ανήκουν (2009-01-16 00:00:00.0)
Σίτιση - στέγαση για όλους τους φοιτητές (1999-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ