ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Πετά το «μπαλάκι» στην Αυτοδιοίκηση

Αλλαγές στο σχεδιασμό πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, με τη μεγαλύτερη ενεργοποίηση της Αυτοδιοίκησης, προανήγγειλε η υπουργός Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου, κατά τη χθεσινή της περιοδεία στους Νομούς Αχαΐας και Κορινθίας, προκειμένου να δει την πορεία υλοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων.

Η υπουργός είπε πως η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών φυσικών καταστροφών πρέπει να γίνει πιο ενεργός και στην κατεύθυνση αυτή θα επανεξεταστούν οι αρμοδιότητες, οι πόροι και ο τεχνικός εξοπλισμός που διαθέτει, καθώς και η δυνατότητά της να ενεργοποιεί τους πολίτες. Πέρα από την παραδοχή που περιέχει η εν λόγω πρόταση ότι η Αυτοδιοίκηση σήμερα «πάσχει» από ουσιαστικά μέσα παρέμβασης, η ανησυχία για νέα επιβάρυνση του θεσμού με αρμοδιότητες χωρίς την αντίστοιχη υποδομή παραμένει. Χαρακτηριστική είναι, άλλωστε, η περίπτωση μετάθεσης της αρμοδιότητας καθαρισμού των φρεατίων από την ΕΥΔΑΠ στους δήμους, χωρίς επαρκείς πόρους, εξοπλισμό και τεχνογνωσία.

Κατά τη χθεσινή, πάντως, περιοδεία της υπουργού, η οποία μετείχε σε συσκέψεις με τοπικούς φορείς και αιρετούς του νομού, διαπιστώθηκε πως τα αντιπλημμυρικά έργα προχωρούν, αν και καμία εγγύηση δεν υπάρχει ότι σε περίπτωση μεγάλης νεροποντής δε θα έχουμε καταστροφές. Οπως ειπώθηκε, έχουν καθαριστεί τα ρέματα και οι χείμαρροι, ενώ έχουν γίνει κορμοδέματα και κορμοφράγματα για τη συγκράτηση της ροής του νερού.

Ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις οι αγρότες...

Πέρα, όμως, από τα ευχολόγια, καταδείχτηκε και η πραγματικότητα. Και αυτή λέει πως οι πυρόπληκτοι αγρότες των δύο νομών και οι πυρόπληκτες οικογένειες της Αχαΐας, δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί. Συγκεκριμένα, όπως παραδέχτηκε η υπουργός Εσωτερικών, αυτό συνέβη, γιατί οι Νομαρχίες δε διέθεταν γεωπόνους να εκτιμήσουν και να καταγράψουν τις ζημιές. Ετσι, περίπου ένα μήνα μετά, η Β. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα έρθει σε συνεννόηση με τον Γ. Ανωμερίτη, ώστε να σταλούν γεωπόνοι από τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας. Επίσης οι πυρόπληκτοι δικαιούχοι της αποζημίωσης για την αντικατάσταση οικοσκευής, ακόμα περιμένουν να καταγραφούν και βέβαια να λάβουν τα σχετικά χρήματα.

Σύγχυση για τον καθαρισμό των φρεατίων

Στο μεταξύ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δηλώνει ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο μεγάλων βροχοπτώσεων. Δεν υπάρχει αναλυτική εικόνα για την πορεία υλοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων, τα οποία φέτος ξεκίνησαν αργά, εξαιτίας των πυρκαγιών.

Την ίδια ώρα, σύγχυση επικρατεί σχετικά με την αρμοδιότητα καθαρισμού των φρεατίων. Με έγγραφό της, προς τους Δήμους, στις 18 Σεπτέμβρη, η ΕΥΔΑΠ τούς καλεί να αναλάβουν τον καθαρισμό, παρέχοντάς τους κάποια χρήματα για το σκοπό αυτό. Τα χρήματα είναι πολύ λίγα, ενώ, παράλληλα, πολλοί δήμοι δεν έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και τεχνογνωσία. Μάλιστα, η απόφαση της ΕΥΔΑΠ πάρθηκε χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους δήμους, στους οποίους απλά κοινοποιήθηκε, με αποτέλεσμα πολλοί να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν. Ετσι, οι Δήμοι πήραν «το μπαλάκι», όχι, όμως, και την υποδομή και η ...νέα ιδιωτικοποιημένη ΕΥΔΑΠ έκανε ένα βήμα στην κατεύθυνση της μείωσης των δαπανών της.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μεγάλες ζημιές στ' ανατολικά

Μεγάλες ζημιές υπέστησαν το οδικό δίκτυο, αγροτικές καλλιέργειες και τα παράλια του νομού Λάρισας από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, ιδιαίτερα στους Δήμους Μελιβοίας και Αγιάς και κυρίως στα χωριά Ομόλιο, Στόμιο, Βελίκα, Αγιόκαμπο, Πρινιά. Αγροτικοί δρόμοι γέμισαν λασπόνερα καθιστώντας αδύνατη την κυκλοφορία των οχημάτων. Οι κάτοικοι πολλών χωριών, όπως του Στομίου και του Ομόλιου, μέχρι χτες ήταν χωρίς ρεύμα, νερό και τηλέφωνο εξαιτίας των βλαβών που προκλήθηκαν στα δίκτυα του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και της ύδρευσης.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη γέφυρα του Πλατανορέματος στον Αγιόκαμπο, η οποία, υπέστη ζημιές, όχι μόνο από τα νερά, αλλά και από τα μεγάλα κούτσουρα δέντρων, απομεινάρια της καλοκαιρινής πυρκαγιάς, τα οποία παρασύρθηκαν από τη βροχή. Προβλήματα δημιουργήθηκαν χτες και στην κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο ύψος του Πυργετού.

Σοβαρές ζημιές, εξαιτίας των βροχοπτώσεων και της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων, υπέστησαν και πολλές εκτάσεις βαμβακοκαλλιέργειας στον Αλμυρό, στη Σούρπη και στο Βελεστίνο της Μαγνησίας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στον Αλμυρό καταστράφηκε το 20 με 25% της παραγωγής βαμβακιού, που βρίσκεται στο στάδιο της συγκομιδής, ενώ στη Σούρπη ζημιές προκλήθηκαν και στις εγκαταστάσεις των Πηγών Μαυρομάτη, δημιουργώντας μεγάλο υδροδοτικό πρόβλημα. Καταστροφές προκλήθηκαν, επίσης, και σε μεγάλες εκτάσεις μηλοκαλλιέργειας στο Πήλιο.

«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Ποια Αθήνα κατασκευάζεται, για ποιους;

Ημερίδα για τις πολεοδομικές παρεμβάσεις στην πόλη, με εισηγητικό κείμενο που άφησε ο Λεων. Αυδής

Με την ανάγνωση κειμένου του Λεων. Αυδή, θα ξεκινήσουν οι εργασίες ημερίδας της «Συμπαράταξης», με θέμα τις πολεοδομικές παρεμβάσεις στην Αθήνα. Το κείμενο έγραψε ο Λεων. Αυδής στις 19 Σεπτέμβρη και αποτελεί τη βάση για τη διοργάνωση της ημερίδας, που θα γίνει την Τετάρτη, 18 του Οκτώβρη, στις 5.30 το απόγευμα, στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20).

Στην ημερίδα θα επιδιωχτεί να δοθούν απαντήσεις για την Αθήνα που κατασκευάζεται και με τι στόχους, σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά και τον ευρύτερο χώρο της. «Στα ερωτήματα αυτά θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε, εκφράζοντας την αγωνία του αξέχαστου Λεων. Αυδή για το "πού πάει η Αθήνα", η πόλη για την οποία αγωνίστηκε με σθένος και θέρμη», σημειώνει η «Συμπαράταξη».

Στην κατεύθυνση αυτή, οι εισηγήσεις - ανάμεσα σε άλλα - αφορούν το μεταφορικό σύστημα, τα Ολυμπιακά έργα, τους ελεύθερους χώρους και το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, την ποιότητα ζωής, την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων κλπ.

Για μια ανθρώπινη πόλη

Τα πολεοδομικά, περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά προβλήματα του κέντρου της Αθήνας και η διεθνής εμπειρία από χωροθετήσεις μουσείων αποτελούν τις δύο κεντρικές ενότητες ημερίδας που διοργανώνεται αύριο Τετάρτη 11 του Οκτώβρη για το Αλσος Ριζάρη.

Την ημερίδα - που θα αρχίσει στις 5.30 το απόγευμα στην αίθουσα της Ενωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, στην οδό Ακαδημίας 23 - διοργανώνουν οι παρακάτω φορείς: Επιτροπή Αγώνα για τη Σωτηρία του Αλσους Ριζάρη, Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών, Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών και Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων και την Ποιότητα Ζωής.

  • Την ικανοποίησή της για την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου (Νομαρχίες Αθηνών - Πειραιώς) που δηλώνει αντίθετο στην οικοδόμηση του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης «Β. και Ε. Γουλανδρή» στο Αλσος Ριζάρη, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα για τη Σωτηρία του Αλσους Ριζάρη. Ακόμα ζητά από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς να ανακαλέσουν την απόφασή τους και να μην επιτρέψουν να καταστραφεί το Αλσος.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ