Τρίτη 10 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Πετά το «μπαλάκι» στην Αυτοδιοίκηση

Αλλαγές στο σχεδιασμό πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, με τη μεγαλύτερη ενεργοποίηση της Αυτοδιοίκησης, προανήγγειλε η υπουργός Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου, κατά τη χθεσινή της περιοδεία στους Νομούς Αχαΐας και Κορινθίας, προκειμένου να δει την πορεία υλοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων.

Η υπουργός είπε πως η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών φυσικών καταστροφών πρέπει να γίνει πιο ενεργός και στην κατεύθυνση αυτή θα επανεξεταστούν οι αρμοδιότητες, οι πόροι και ο τεχνικός εξοπλισμός που διαθέτει, καθώς και η δυνατότητά της να ενεργοποιεί τους πολίτες. Πέρα από την παραδοχή που περιέχει η εν λόγω πρόταση ότι η Αυτοδιοίκηση σήμερα «πάσχει» από ουσιαστικά μέσα παρέμβασης, η ανησυχία για νέα επιβάρυνση του θεσμού με αρμοδιότητες χωρίς την αντίστοιχη υποδομή παραμένει. Χαρακτηριστική είναι, άλλωστε, η περίπτωση μετάθεσης της αρμοδιότητας καθαρισμού των φρεατίων από την ΕΥΔΑΠ στους δήμους, χωρίς επαρκείς πόρους, εξοπλισμό και τεχνογνωσία.

Κατά τη χθεσινή, πάντως, περιοδεία της υπουργού, η οποία μετείχε σε συσκέψεις με τοπικούς φορείς και αιρετούς του νομού, διαπιστώθηκε πως τα αντιπλημμυρικά έργα προχωρούν, αν και καμία εγγύηση δεν υπάρχει ότι σε περίπτωση μεγάλης νεροποντής δε θα έχουμε καταστροφές. Οπως ειπώθηκε, έχουν καθαριστεί τα ρέματα και οι χείμαρροι, ενώ έχουν γίνει κορμοδέματα και κορμοφράγματα για τη συγκράτηση της ροής του νερού.

Ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις οι αγρότες...

Πέρα, όμως, από τα ευχολόγια, καταδείχτηκε και η πραγματικότητα. Και αυτή λέει πως οι πυρόπληκτοι αγρότες των δύο νομών και οι πυρόπληκτες οικογένειες της Αχαΐας, δεν έχουν ακόμα αποζημιωθεί. Συγκεκριμένα, όπως παραδέχτηκε η υπουργός Εσωτερικών, αυτό συνέβη, γιατί οι Νομαρχίες δε διέθεταν γεωπόνους να εκτιμήσουν και να καταγράψουν τις ζημιές. Ετσι, περίπου ένα μήνα μετά, η Β. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα έρθει σε συνεννόηση με τον Γ. Ανωμερίτη, ώστε να σταλούν γεωπόνοι από τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας. Επίσης οι πυρόπληκτοι δικαιούχοι της αποζημίωσης για την αντικατάσταση οικοσκευής, ακόμα περιμένουν να καταγραφούν και βέβαια να λάβουν τα σχετικά χρήματα.

Σύγχυση για τον καθαρισμό των φρεατίων

Στο μεταξύ, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δηλώνει ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο μεγάλων βροχοπτώσεων. Δεν υπάρχει αναλυτική εικόνα για την πορεία υλοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων, τα οποία φέτος ξεκίνησαν αργά, εξαιτίας των πυρκαγιών.

Την ίδια ώρα, σύγχυση επικρατεί σχετικά με την αρμοδιότητα καθαρισμού των φρεατίων. Με έγγραφό της, προς τους Δήμους, στις 18 Σεπτέμβρη, η ΕΥΔΑΠ τούς καλεί να αναλάβουν τον καθαρισμό, παρέχοντάς τους κάποια χρήματα για το σκοπό αυτό. Τα χρήματα είναι πολύ λίγα, ενώ, παράλληλα, πολλοί δήμοι δεν έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και τεχνογνωσία. Μάλιστα, η απόφαση της ΕΥΔΑΠ πάρθηκε χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους δήμους, στους οποίους απλά κοινοποιήθηκε, με αποτέλεσμα πολλοί να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν. Ετσι, οι Δήμοι πήραν «το μπαλάκι», όχι, όμως, και την υποδομή και η ...νέα ιδιωτικοποιημένη ΕΥΔΑΠ έκανε ένα βήμα στην κατεύθυνση της μείωσης των δαπανών της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ