Τρίτη 10 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ
Αγονος και ο δεύτερος διαγωνισμός

Σε επικίνδυνη τροχιά μπαίνει η υπόθεση «ελληνικός δορυφόρος». Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών βλέπει τους ιδιώτες να μην παρέχουν τα όσα - όλο και λιγότερα - ζητά, για να τους αναθέσει το σχετικό έργο. Ετσι, πληθαίνουν οι εκφρασμένες εδώ και καιρό ανησυχίες, ότι θα μειώσει περαιτέρω τις απαιτήσεις της και οι επιχειρηματίες θα πάρουν το έργο με έκπτωση.

Το υπουργείο προκήρυξε δύο φορές διαγωνισμό για το πρώτο εγχώριο εμπορικό σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών HELLAS SAT, τη χορήγηση ειδικής άδειας και εκμετάλλευσης των συχνοτήτων, με εγκατάσταση τηλεπικοινωνιακού-τηλεοπτικού δορυφόρου και δύο σταθμών ελέγχου σε ελληνικό έδαφος. Το σύστημα θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης. Σύμφωνα με τα τελευταία κυβερνητικά σχέδια, ο ιδιώτης θα το εκμεταλλεύεται για 20 χρόνια, έναντι καταβολής τιμήματος και παροχής τριών αναμεταδοτών στο υπουργείο.

Στον πρώτο διαγωνισμό, που έληξε στις 31 του Ιούλη, εκδήλωσαν ενδιαφέρον 13 εταιρίες, αλλά φακέλους υπέβαλαν μόνο τρεις, και αυτές δίχως εγγυητικές επιστολές. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση ζητούσε τότε τέσσεριςαναμεταδότες.

Επαναπροκηρύχθηκε διαγωνισμός με ημερομηνία κατάθεσης προσφορών την 29η Σεπτέμβρη. Οι απαιτήσεις για αναμεταδότες μειώθηκαν από τέσσερις σε τρεις. Κατέθεσαν φακέλους δύο εταιρίες (EMI και New Skies Satellites). Ομως η Επιτροπή Αξιολόγησης διαπίστωσε ότι καμία από τις εταιρίες δεν υπέβαλε προσφορά σύμφωνη με τους όρους της προκήρυξης και κήρυξε το διαγωνισμό άγονο.

Ετσι, το υπουργείο αποφάσισε να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τις δύο εταιρίες, με βάση - όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση - τους όρους της προκήρυξης. Με απόφαση του υφυπουργού Αλ. Βούλγαρη, καλούνται οι δύο εταιρίες να καταθέσουν έως τις 18 του Οκτώβρη τις προσφορές τους και το προτεινόμενο σχέδιο σύμβασης. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν έως τα τέλη Οκτώβρη.

Με βάση τη συνεχή «αδυναμία» των εταιριών να ανταποκριθούν στους όρους της προκήρυξης, αυξάνονται οι ανησυχίες για νέες εκπτώσεις από το υπουργείο. Να σημειωθεί ότι τα περιθώρια χρόνου είναι πιεστικά. Ο HELLAS SAT θα πρέπει να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία το αργότερο έως τις 25/3/2002, χωρίς δυνατότητα για παραπέρα παράταση. Τότε λήγει η προθεσμία της Ελλάδας για εκτόξευση του δορυφόρου, στη θέση που της δόθηκε από το Διεθνή Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών. Διαφορετικά, θα καταλάβει τη θέση κάποια άλλη χώρα και η Ελλάδα χάνει το δικαίωμα εκτόξευσης δορυφόρου. Ετσι, δεν αποκλείεται οι ενδιαφερόμενοι να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να πετύχουν νέα έκπτωση απαιτήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ