Τρίτη 10 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Παράνομη η μη χορήγηση αντιγράφων

Ο πολίτης μπορεί να έχει πρόσβαση σε έγγραφα του Υπουργικού Συμβουλίου στην περίπτωση που αυτά αφορούν στην ατομική υπηρεσιακή του κατάσταση, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το θέμα αυτό προέκυψε, όταν ο αρεοπαγίτης Α. Κατσίφας ζήτησε - κατά το μέρος που τον αφορούσαν - τα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου της συνεδρίασης της 24-7-1998. Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλος, στη συνεδρίαση εκείνη είχε κάνει εισήγηση για τη μη προαγωγή του αρεοπαγίτη.

Ο Α. Κατσίφας προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του γενικού γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, που του αρνήθηκε αντίγραφα των πρακτικών.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με την υπ' αριθμόν 3230/2000 απόφασή του έκρινε ότι λόγω του απόρρητου χαρακτήρα των συζητήσεων του Υπουργικού Συμβουλίου περιορίζεται το δικαίωμα του πολίτη να γίνει γνώστης των πρακτικών αυτού του οργάνου. Ωστόσο, στην ίδια απόφαση το δικαστήριο έκρινε ότι ο κανονισμός αυτός, ερμηνευόμενος υπό το πλέγμα των διατάξεων του Συντάγματος (στα άρθρα 2, 5 και 20), δεν αποκλείει να ικανοποιηθεί το αίτημα του πολίτη για να λάβει γνώση των πρακτικών της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, όταν αφορούν σε ατομική υπηρεσιακή υπόθεση.

Ειδικότερα, για ανώτατο δικαστή, όπως διευκρινίζει η απόφαση του ΣτΕ, στα προσωπικά στοιχεία υπάγεται και η κρίση του Υπουργικού Συμβουλίου για την προαγωγή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ