ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
«Ευαγγέλιο» μισαλλοδοξίας και αντικομμουνισμού

Οι ιεράρχες «προσκύνησαν» σε εισήγηση για την προσφορά της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση του «παιδομαζώματος» και του «συμμοριτισμού», ενώ την ίδια ώρα διεκδικούν να έχουν λόγο στο... Κυπριακό

Στο «ευαγγέλιο» της μισαλλοδοξίας και του αντικομμουνισμού «προσκύνησαν» χτες οι ιεράρχες, με πρωτοστατούντα τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης της Ολομέλειας της Ιεράς Συνόδου, η οποία συνέρχεται στην ετήσια τακτική της σύνοδο, πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη ήταν η εισήγηση του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου με τίτλο«Η μαρτυρία και η προσφορά της Εκκλησίας εις το Εθνος, την Ορθοδοξίαν, την Οικουμένην (Επετειακή αναφορά επί τη συμπληρώσει 150 χρόνων από της ανακηρύξεως του Αυτοκεφάλου της Ελλαδικής Εκκλησίας)».

Στην εν λόγω εισήγησή του, που αποτελεί κείμενο το οποίο εκφράζει τουλάχιστον την πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου, αφού ως τέτοιο παρουσιάστηκε, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, ο πρεσβύτερος των μητροπολιτών, κάνει λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, στην προσφορά της Εκκλησίας, η οποία «αντιτάχθηκε στο παιδομάζωμα των Ελληνοπαίδων, που έγινε από τους ξενόδουλους εγκληματίες του συμμοριτισμού». Μάλιστα, όπως συμπλήρωσε, αυτές ήταν και παραμένουν θέσεις της Εκκλησίας, η οποία, όπως είπε, είναι «εθνική Εκκλησία». Ομως, η εισήγηση προκάλεσε και αντιδράσεις, όπως αυτή του μητροπολίτη Κοζάνης Αμβρόσιου και του Ιωαννίνων Θεόκλητου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα της αναμόχλευσης της «εθνοσωτηρίου» προσφοράς των ιεραρχών, χτες η Ιερά Σύνοδος δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί και για τις σημερινές εξελίξεις στο Κυπριακό, όπου με ανακοίνωση που εξέδωσε εκφράζει την έντονη ανησυχία για τις διαφαινόμενες εξελίξεις. «Με οδυνηρή έκπληξη, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, ο απανταχού ελληνισμός παρατηρεί τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και τους συνεργάτες του να χρησιμοποιούν εκφράσεις και να προτείνουν λύσεις που οδηγούν στη νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής του Αττίλα και στην οριστική διχοτόμηση της Μεγαλονήσου. Η Εκκλησία μας δεν είναι αρμόδια να προτείνει λύσεις επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Αισθάνεται όμως το βάρος της ιστορικής της ευθύνης και ως εκ τούτου οφείλει να τονίσει ότι η μη λύση του Κυπριακού είναι συγκριτικά καλύτερη από μια κακή λύση. Και τέτοια λύση είναι η κυοφορούμενη συνομοσπονδία στην Κύπρο, η οποία σημαίνει, κατά την έκφραση έμπειρων διπλωματών, πλήρη τουρκικό έλεγχο στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και μερικό έλεγχο στο νότιο τμήμα» .

Στο θέμα των ταυτοτήτων αναφέρθηκε ο αρχιεπίσκοπος κατά την προσφώνησή του στην έναρξη των εργασιών της συνόδου, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύνοδος θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. «Οι καιροί, είπε, επιβάλλουν μείζονα περίσκεψη και σώφρονα λογισμό». Πάντως, για το θέμα των ταυτοτήτων θα υπάρχει ειδική εισήγηση του μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεου, προέδρου της συνοδικής επιτροπής που έχει αναλάβει τη διαδικασία συλλογής των υπογραφών. Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένους ιεράρχες, έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής ένα εκατομμύριο υπογραφές.

Στο μεταξύ, ενισχυμένη εμφανίζεται εκ νέου η θέση του μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητου, ο οποίος ορίστηκε ως ένας από τους τρεις εκπροσώπους Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η παρούσα σύνοδος της Ιεραρχίας θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αρχίζει πάλι το πήγαινε - έλα των διπλωματών

Αναμένεται να μεταβούν την ερχόμενη βδομάδα στην Κύπρο οι Αμερικανοί αρμόδιοι για το Κυπριακό, προκειμένου να έχουν επαφές πριν τον πέμπτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Θα ακολουθήσει η επίσκεψη του ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο.

Πιο συγκεκριμένα, ο προεδρικός απεσταλμένος, Αλφρεντ Μόουζες και ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Γουέστον, αναμένεται να φτάσουν στη Λευκωσία την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ, μια βδομάδα αργότερα, αναμένεται να μεταβεί και ο Αλβαρο ντε Σότο.

Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ θα παραμείνει στην Κύπρο για πέντε μέρες και θα έχει επαφές με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη και με το Ραούφ Ντενκτάς. Επιπλέον, θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Πληροφορίες του ΡΙΚ αναφέρουν ότι τον Αλβαρο ντε Σότο θα συνοδεύει ο Ελβετός συνταγματολόγος, Τίτερ Φίλτερ, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι το συνταγματικό.

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΟΡΑΚΑΣ
Στο έλεος της αγοράς αγροτικά προϊόντα και νοικοκυριά

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Τον εκφυλισμό, που οδηγεί στη σταδιακή κατάργηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Επιτροπής Γεωργίας του ΕΚ σχετικά με την τροποποίηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς του χοίρειου κρέατος.

Πιο συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε τα εξής:

«Αν γίνει αποδεκτή μια τέτοια πρόταση και γενικευτεί σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, τότε συνολικά η ΚΑΠ θα έχει εκφυλιστεί σε τέτοιο βαθμό, που ο εκφυλισμός θα είναι δυσδιάκριτος από την κατάργησή της. Ταυτόχρονα η τάση εκφυλισμού της ΚΑΠ δεν επιτρέπει στις χώρες - μέλη να ασκήσουν εθνική, αγροτική πολιτική. Αν δηλαδή σε όλα τα αγροτικά προϊόντα τα προβλήματα διάθεσής τους αντιμετωπίζονται με αυτοχρηματοδότηση και ο κοινοτικός προϋπολογισμός περιορίζεται σε κάποιες εξαγωγικές επιδοτήσεις που έχουν εξανεμιστεί από την ΓΚΑΤ και σε κάποιες δαπάνες για την ιδιωτική αποθεματοποίηση, τότε στην πράξη θα καταργηθεί μια από τις δύο βασικές αρχές της ΚΑΠ, που είναι η αρχή της συλλογικής κοινοτικής δημοσιονομικής ευθύνης, δηλαδή η συνολική οικονομική κάλυψη της ΚΟΑ οποιουδήποτε προϊόντος από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Με δεδομένο ότι έχει ήδη εκφυλιστεί και η δεύτερη αρχή της κοινοτικής προτίμησης, τότε στην ουσία θα έχουμε κατάργηση της ΚΑΠ».

«Με την πρόταση αυτή δεν έχουμε απλά συγχρηματοδότηση της ΚΑΠ, όπως προτείνεται από ορισμένες χώρες στα πλαίσια της "Ατζέντα 2000" και ψευδεπίγραφα ονομάστηκε "επανεθνικοποίηση της ΚΑΠ", αλλά έχουμε κατάργηση της ΚΑΠ, χωρίς όμως να παρέχεται στα κράτη - μέλη της ΕΕ η δυνατότητα να ασκήσουν εθνική αγροτική πολιτική. Αφήνεται δηλαδή η τύχη των αγροτικών προϊόντων και των αγροτικών νοικοκυριών στο έλεος της αγοράς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μικρομεσαίους αγρότες».

Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ευχές» για Γιουγκοσλαβία

ΡΙΓΑ - ΛΕΤΟΝΙΑ.-

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος διατύπωσε χτες την ευχή να «εξελιχθούν ομαλά» τα πράγματα στη Γιουγκοσλαβία και να ενταχθεί η χώρα στην «ευρωπαϊκή οικογένεια».

Ο Κ. Στεφανόπουλος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Λετονία, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δε θέλησε να προχωρήσει σε λεπτομέρειες - άλλωστε, είπε, υπάρχουν στην Αθήνα δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού και των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων - αν και ευχήθηκε «να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της» η Γιουγκοσλαβία, «να ολοκληρώσει τους δημοκρατικούς της θεσμούς» και «να καταστεί μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Υπενθυμίζεται ότι προχτές τη νύχτα στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του η Πρόεδρος της Λετονίας, ο Κ. Στεφανόπουλος είχε επισημάνει το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και είχε τονίσει πως η χώρα μας «δε θα πάψει να προειδοποιεί για τους μεγάλους κινδύνους που θα προκαλεί οποιαδήποτε μεταβολή των συνόρων» στην περιοχή μας. Νωρίτερα, χτες το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Δημαρχείο της Ρίγας και ακολούθως συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Λετονίας. Ο Κ. Στεφανόπουλος σε κάθε περίπτωση επανέλαβε την ελληνική αρωγή στο αίτημα της χώρας να ενταχθεί στις ευρωατλαντικές δομές. Σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Ταλίν για επίσημη επίσκεψη στην Εσθονία.

Και σχόλιο για την απεργία

Το δικό του «σχόλιο» έκανε χτες το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος για το θέμα των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην Ελλάδα. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των δημοσιογράφων, ο Κ. Στεφανόπουλος δήλωσε ότι στις δημοκρατικές χώρες μια απεργία είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Υπάρχουν αιτήματα. Είχαμε πολύ καιρό να έχουμε μια απεργία στην Ελλάδα, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Επιτέλους, έγινε μια!».

Θα υποστούμε και γιορταστικές εκδηλώσεις για το «Σχέδιο Μάρσαλ»

Τουλάχιστον το άγαλμα του Μάρσαλ, που θα κατασκευαστεί για να υπενθυμίζει, σε όποιον το ξεχνά, την αμερικανική παρουσία και ανάμειξη στα ελληνικά πράγματα, θα τοποθετηθεί στο προαύλιο της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα...

Το ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Ν. Μπερνς, ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν προκειμένου να γιορταστεί το «Σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα.

Προφανώς, οι Αμερικανοί θεωρούν ότι οι Ελληνες πρέπει να αισθάνονται υποχρεωμένοι από την αμερικανική βοήθεια, που έλαβαν τότε. Μάλιστα, αυτή η υποχρέωση πρέπει, για τους Αμερικανούς, να είναι πολλαπλάσια σήμερα, αφού η Ουάσιγκτον θεωρεί, όπως είπε ο Αμερικανός πρεσβευτής, στρατηγικό εταίρο της την Ελλάδα, με μεγάλη στρατιωτική σημασία και ρόλο στα Βαλκάνια.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής μίλησε επίσης και για την τρομοκρατία και την «παρανόηση» που δημιούργησαν οι πρόσφατες δηλώσεις του σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο. Ο Ν. Μπερνς υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του χρησιμοποιήθηκαν αποσπασματικά και δεν προβλήθηκαν τα όσα είπε για την εμπιστοσύνη του στις ελληνικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρεσβευτή, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα πραγματοποιηθούν με ασφάλεια, αφού το πρόβλημα της τρομοκρατίας είναι διεθνές και οι προσπάθειες για την αντιμετώπισή του είναι συντονισμένες σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα, όπως είπε ο Ν. Μπερνς, Ελληνες ειδικοί θα «λάβουν τεχνογνωσία» από Αυστραλούς και Αμερικανούς συναδέλφους τους.

Στερνό αντίο σε αγωνίστρια

Κηδεύτηκε χτες Τρίτη στο Β' Νεκροταφείο Ζωγράφου, η κομμουνίστρια Κική Δρόσου, η οποία «έφυγε» από κοντά μας τη Δευτέρα το απόγευμα, μετά από άνιση μάχη με ανίατη ασθένεια. Η διεύθυνση, η Συντακτική Επιτροπή και το προσωπικό του «Ρ» εκφράζουν στα παιδιά της Αλέκα και Θανάση, στην εγγονή της Βασιλεία, σε όλη την οικογένειά της και τους συντρόφους της, τα θερμά τους συλλυπητήρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ