Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
«Ευαγγέλιο» μισαλλοδοξίας και αντικομμουνισμού

Οι ιεράρχες «προσκύνησαν» σε εισήγηση για την προσφορά της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση του «παιδομαζώματος» και του «συμμοριτισμού», ενώ την ίδια ώρα διεκδικούν να έχουν λόγο στο... Κυπριακό

Στο «ευαγγέλιο» της μισαλλοδοξίας και του αντικομμουνισμού «προσκύνησαν» χτες οι ιεράρχες, με πρωτοστατούντα τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης της Ολομέλειας της Ιεράς Συνόδου, η οποία συνέρχεται στην ετήσια τακτική της σύνοδο, πρώτο θέμα στην ημερήσια διάταξη ήταν η εισήγηση του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου με τίτλο«Η μαρτυρία και η προσφορά της Εκκλησίας εις το Εθνος, την Ορθοδοξίαν, την Οικουμένην (Επετειακή αναφορά επί τη συμπληρώσει 150 χρόνων από της ανακηρύξεως του Αυτοκεφάλου της Ελλαδικής Εκκλησίας)».

Στην εν λόγω εισήγησή του, που αποτελεί κείμενο το οποίο εκφράζει τουλάχιστον την πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου, αφού ως τέτοιο παρουσιάστηκε, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας, ο πρεσβύτερος των μητροπολιτών, κάνει λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, στην προσφορά της Εκκλησίας, η οποία «αντιτάχθηκε στο παιδομάζωμα των Ελληνοπαίδων, που έγινε από τους ξενόδουλους εγκληματίες του συμμοριτισμού». Μάλιστα, όπως συμπλήρωσε, αυτές ήταν και παραμένουν θέσεις της Εκκλησίας, η οποία, όπως είπε, είναι «εθνική Εκκλησία». Ομως, η εισήγηση προκάλεσε και αντιδράσεις, όπως αυτή του μητροπολίτη Κοζάνης Αμβρόσιου και του Ιωαννίνων Θεόκλητου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα της αναμόχλευσης της «εθνοσωτηρίου» προσφοράς των ιεραρχών, χτες η Ιερά Σύνοδος δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί και για τις σημερινές εξελίξεις στο Κυπριακό, όπου με ανακοίνωση που εξέδωσε εκφράζει την έντονη ανησυχία για τις διαφαινόμενες εξελίξεις. «Με οδυνηρή έκπληξη, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, ο απανταχού ελληνισμός παρατηρεί τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και τους συνεργάτες του να χρησιμοποιούν εκφράσεις και να προτείνουν λύσεις που οδηγούν στη νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής του Αττίλα και στην οριστική διχοτόμηση της Μεγαλονήσου. Η Εκκλησία μας δεν είναι αρμόδια να προτείνει λύσεις επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Αισθάνεται όμως το βάρος της ιστορικής της ευθύνης και ως εκ τούτου οφείλει να τονίσει ότι η μη λύση του Κυπριακού είναι συγκριτικά καλύτερη από μια κακή λύση. Και τέτοια λύση είναι η κυοφορούμενη συνομοσπονδία στην Κύπρο, η οποία σημαίνει, κατά την έκφραση έμπειρων διπλωματών, πλήρη τουρκικό έλεγχο στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και μερικό έλεγχο στο νότιο τμήμα» .

Στο θέμα των ταυτοτήτων αναφέρθηκε ο αρχιεπίσκοπος κατά την προσφώνησή του στην έναρξη των εργασιών της συνόδου, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύνοδος θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. «Οι καιροί, είπε, επιβάλλουν μείζονα περίσκεψη και σώφρονα λογισμό». Πάντως, για το θέμα των ταυτοτήτων θα υπάρχει ειδική εισήγηση του μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεου, προέδρου της συνοδικής επιτροπής που έχει αναλάβει τη διαδικασία συλλογής των υπογραφών. Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένους ιεράρχες, έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής ένα εκατομμύριο υπογραφές.

Στο μεταξύ, ενισχυμένη εμφανίζεται εκ νέου η θέση του μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητου, ο οποίος ορίστηκε ως ένας από τους τρεις εκπροσώπους Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η παρούσα σύνοδος της Ιεραρχίας θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ