ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Για όλους μας δουλιά, όχι άλλα κέρδη για τ' αφεντικά»!

Η συμμετοχή στην απεργία, αλλά και στην απεργιακή συγκέντρωση, ήταν ιδιαίτερα υψηλή στη Θεσσαλονίκη, όπου κυριάρχησαν τα συνθήματα του ταξικού κινήματος

Από την πορεία στη Θεσσαλονίκη

Status

Από την πορεία στη Θεσσαλονίκη
Η κυβερνητική πολιτική είναι επικίνδυνη και πρέπει να ανατραπεί, διακήρυξε η χτεσινή, εξαιρετικά μαζική 24ωρη απεργία των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης και η μαχητική τους συμμετοχή στην πιο μαζική και αγωνιστική, τα τελευταία χρόνια, εργατική συγκέντρωση και πορεία.

Χιλιάδες απεργοί εργαζόμενοι και άνεργοι, συνταξιούχοι και φοιτητές ξεχύθηκαν χτες στους δρόμους της πόλης σε μια συγκλονιστική διαδήλωση που έστειλε βροντερό μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση ότι το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν υποχωρεί άλλο, δε συμβιβάζεται, οργανώνει την αντίστασή του στην αντιλαϊκή λαίλαπα κυβέρνησης - πολυεθνικών, αγωνίζεται, συσπειρώνεται και πορεύεται στο δρόμο της ρήξης με την αντεργατική κυρίαρχη πολιτική.

Οι δυνάμεις του ταξικού συνδικαλισμού, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που πρωτοστάτησαν στην επιτυχία της απεργίας και στην οργάνωση της συγκέντρωσης, έδωσαν τον μαχητικό παλμό στη συγκέντρωση και την πορεία που ακολούθησε. Η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου. Τεράστια φάλαγγα με πλήθος πανό συγκλόνισε το κέντρο της πόλης με τα συνθήματα: «Ο εκσυγχρονισμός είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «ΓΣΕΕ εργατών, όχι των εργοδοτών»,«εργάτες αγρότες φοιτητές με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές».

Οταν στη συμβολή των οδών Φιλίππου και Μητροπολίτου Γεναδίου η φάλαγγα του ΠΑΜΕ, που ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου, ενώθηκε με τη δεύτερη φάλαγγα αυτή του κλάδου εμφιαλωμένων ποτών, σχηματίστηκε ένα ατέλειωτο βουερό ανθρώπινο ποτάμι με «δάσος» τα πανό που σε λίγο κατέκλυσε, μαζί και με τους άλλους εργαζόμενους που είχαν ήδη φτάσει από άλλους εργασιακούς χώρους, όλους τους δρόμους και το πάρκο γύρω από το Εργατικό Κέντρο. «Παρών», μαχητικό έδωσαν η Επιτροπή Νέων Εργαζομένων ΠΑΜΕ, και οι φοιτητές Ιατρικής, Θεολογικού, ΠΤΔΕ, Πολ. Μηχανικών, Μαθηματικού, Φιλοσοφικής, Παιδαγωγικού.

Μεγάλη η συμμετοχή στην απεργία

Η απεργία σε πολλούς κλάδους ήταν καθολική, η παραγωγική δραστηριότητα σταμάτησε, η πόλη νέκρωσε, η Θεσσαλονίκη έζησε χτες ξεχωριστές στιγμές αγωνιστικής έξαρσης. Οπως ανακοινώθηκε η απεργία ήταν καθολική στο χώρο των εμφιαλωμένων ποτών, στην ΑΓΝΟ, στη ΒΑΛΚΑΝ, στην ΕΛΒΟ, στο Χαλυβουργείο, στη ΣΙΓΚ (Χημικές Βιομηχανίες), στην Κόκα-Κόλα, Αμστελ, TOSOH, Χένιγκερ, ΤΙΤΑΝ, Ηλιο Τεν Κάτε, Μύλοι Αλατίνη, Καρτονπάκ, ΠΕΒΣΑ, Ευθυμιάδης, Πέπσι Κόλα, Φλώρινα-Χωναίος, Χειριστές μηχανημάτων ΟΛΘ. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και σε χώρους δουλιάς όπως, Πετρογκάζ κατά 90%, Ιντερμπετόν 99%, Δημοτική Επιχείρηση Καλαμαριάς 98%, ΕΥΑΘ 95%, Υγραέρια 90%, Ο.Γ.Σ.Θ. 90%, ΟΤΕ 80%, ΟΣΕ 75%, Τράπεζες 70%, ΕΛ.ΤΑ 70%, ΤΕΞΑΠΡΕΤ 60%, ΔΕΗ 60%, βυτιοφόρα 50%, εργαζόμενοι του Δήμου Θεσσαλονίκης 60%, Σκυρόδεμα 50%, Κλάδος κατεργασίας ξύλου 50%.

Συγκέντρωση - πορεία

Στο χαιρετισμό του στη συγκέντρωση ο Θεόδωρος Κυριακίδης, γ. γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, τόνισε: «Το μέτωπο κυβέρνησης, κεφαλαίου και Ευρωπαϊκής Ενωσης προσπαθεί να κρύψει τους στόχους και την ουσία της πολιτικής τους που είναι βαθιά ταξική, βαθιά αντιλαϊκή και εξυπηρετεί την υπερεκμετάλλευση της Εργατικής Τάξης και την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου. Η πολιτική αυτή που θυσιάζει το μέλλον των λαϊκών στρωμάτων, τα κοινωνικά και δημοκρατικά τους δικαιώματα στο όνομα του κέρδους μιας χούφτας επιχειρηματιών και των διαπλεκομένων, είναι επικίνδυνη και πρέπει να ανατραπεί...»

Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, που επισήμανε ότι «η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση είναι προάγγελος των αγώνων που το συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι της χώρας θα δώσουμε, για να υπερασπιστούμε και να διευρύνουμε τις κατακτήσεις μας». Χαιρέτισε ακόμα ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Χ. Ανδρεάδης. Το ψήφισμα που εγκρίθηκε στη συγκέντρωση προβάλει τα εργατικά αιτήματα για την αντιμετώπιση της κατάστασης και καταλήγει: «Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε ανυποχώρητα για τη διεκδίκηση των παραπάνω αιτημάτων».

Μετά τη συγκέντρωση συγκροτήθηκε μεγάλη πορεία που διά μέσου των οδών Εγνατία, Αντιγονιδών και Καραολή & Δημητρίου κατευθύνθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, για να επιδώσει στον υπουργό το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Ο υπουργός απουσίαζε στη Χαλκιδική και το ψήφισμα επιδόθηκε στον γ.γραμματέα του υπουργείου κ. Λυσσαρίδη. Ενώ η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων ήταν μέσα στο υπουργείο ο γύρω χώρος δονούνταν από τα συνθήματα των συγκεντρωμένων: «7ωρο, 5θήμερο, για όλους μας δουλιά, όχι άλλα κέρδη για τ' αφεντικά».

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Το μέλλον χτίζεται με αγώνες

Μαχητική και μαζική η απεργιακή συγκέντρωση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών, στην πλατεία Κοραή

Από τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση στον Πειραιά
Από τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση στον Πειραιά
Την απόφασή τους ότι η χτεσινή απεργία αποτελεί αφετηρία μαζικών και δυναμικών αγώνων ενάντια στην αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης και των εργοδοτών, διαδήλωσαν χτες οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και οι νέοι του Πειραιά, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλ. Κοραή και μια μαζική και μαχητική πορεία στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Τα εργοστάσια, τα γιαπιά, η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, το λιμάνι, τα τσαγκαράδικα «νέκρωσαν». Νέοι, συνταξιούχοι και εργάτες ενώθηκαν στην πλ. Κοραή για να φωνάξουν: «Ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη».

Μερικά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία, είναι χαρακτηριστικά: Στη Ζώνη 100%, στον ΟΛΠ 100%, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ 100%, ΕΛΑΪΣ 100%, ΜΙΝΕΡΒΑ 100%, ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ 100%, ΚΕΡΑΝΗΣ 90%, ΔΕΗ Κερατσινίου 90% κ.ά.

Από νωρίς το πρωί στην πλ. Κοραή συνέρρεαν συγκροτημένα και από διάφορες γωνιές του Πειραιά, απεργοί, συνταξιούχοι, νεολαίοι. «Οχι στα αντεργατικά μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ -ΣΕΒ, απαιτούμε 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο με αύξηση των αποδοχών», έγραφε το πανό της Ενωσης Ελαιουργοσαπουνοποιών, ενώ το πανό του Συνδικάτου Οικοδόμων Πειραιά έγραφε: «Αποφασιστικά στον αγώνα κόντρα στην αντεργατική πολιτική». Ιδιαίτερα μαζική ήταν η παρουσία των νέων εργαζομένων στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση, ενώ το πανό τους που έγραφε «χτίζουμε το μέλλον μας με αγώνες», έστελνε σαφέστατο μήνυμα στην κυβέρνηση.

Πρώτος στο βήμα της συγκέντρωσης ανέβηκε ο μαθητής Β. Παστελάκος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Πειραιά. «Σήμερα - τόνισε - οι μαθητές είναι στο πλευρό σας, μαζί σας σ' αυτόν τον δίκαιο αγώνα. Αγωνιζόμαστε μαζί σας για τα δικαιώματα του εργαζόμενου, για τη μόρφωση σε όλα τα παιδιά του λαού». Κάλεσε όλους τους εργαζόμενους του Πειραιά να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που διοργανώνει το Συντονιστικό των μαθητών στις 18 Οκτώβρη στην Πλατεία Κοραή.

Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Πειραιά - η οποία οργάνωσε τη συγκέντρωση μετά την άρνηση της πλειοψηφίας του ΕΚ να την πραγματοποιήσει - μίλησε ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου της πόλης, Μιχάλης Νουφαρίτσης, ο οποίος και αρχικά αναφέρθηκε στα αντεργατικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση σε βάρος της εργατικής τάξης της χώρας και συνολικά του λαού. «Η σημερινή - συνέχισε - μαζική μαχητική απάντηση των εργατών, παίρνει το χαρακτήρα της αναμέτρησης με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και κεφαλαίου, γιατί μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά η πολιτική που καταργεί θεμελιακά εργασιακά, ασφαλιστικά, δημοκρατικά δικαιώματα, που επιβάλλει σκληρή παρατεταμένη λιτότητα, που αυξάνει την ανεργία, που υποβαθμίζει και εμπορευματοποιεί την υγεία και την παιδεία, που χειροτερεύει ακόμα περισσότερο το χαμηλό επίπεδο ζωής της εργατικής - λαϊκής οικογένειας».

Αναφέρθηκε στα εργοστάσια που έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια στον Πειραιά, στη Ζώνη όπου η ανεργία έχει ξεπεράσει κάθε όριο, «ενώ ιδιαίτερα τώρα - υπογράμμισε - αξιοποιούν το έγκλημα που έκαναν με τους 81 νεκρούς του " Εξπρές Σαμίνα" για να επιταχύνουν την αντεργατική τους πολιτική. Να επισπεύσουν, λένε, την απελευθέρωση των θαλάσσιων συγκοινωνιών, για να μας "σώσουν" κάποιες ξένες πολυεθνικές. Είναι ανάγκη να κατανοήσουμε ότι θέλουν να δώσουν ακόμα περισσότερα στους εφοπλιστές, πλήρη ασυδοσία». Κατήγγειλε το βρώμικο ρόλο των ηγεσιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που όπως τόνισε επιδιώκουν να «ξεφουσκώσουν» τις αντιδράσεις μπροστά στον κίνδυνο να απεγκλωβιστούν μεγάλες δυνάμεις από τη μέγκενη της «κοινωνικής συναίνεσης» και να συσπειρωθούν με τις ταξικές δυνάμεις στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Στη συνέχεια ο Μ. Νουφαρίτσης αναφέρθηκε στο διευρυμένο διεκδικητικό πλαίσιο και κατέληξε λέγοντας: «Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να συζητήσουν και να αποφασίσουν την κλιμάκωση του αγώνα, να ενημερώσουν τα μέλη τους, όλους τους εργαζόμενους. Η προσπάθεια αυτή επιβάλλεται να συνδυαστεί με την ενεργοποίηση των σωματείων, την εγγραφή νέων μελών, τη συγκρότηση Απεργιακών Επιτροπών και Επιτροπών Αγώνα στα εργοστάσια, στους τόπους δουλιάς, στις εργατικές συνοικίες. Μαχητικά, αποφασιστικά, να ενώσουμε τους εργαζόμενους στη δράση, να σφυρηλατήσουμε την ταξική ενότητα, να εκπληρώσει η εργατική τάξη τον πρωτοπόρο ρόλο της».

Μετά το τέλος της ομιλίας οι απεργοί συγκροτημένα ξεκίνησαν πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Τα συνθήματα: «εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι με τα συνδικάτα, αντίσταση και πάλη», «ΓΣΕΕ εργατών, όχι των εργοδοτών», «Κάτω τα χέρια από το 8ωρο», έπεφταν βροχή καθ' όλη τη διάρκεια της μαζικής και με παλμό πορείας. Φτάνοντας έξω από το ΥΕΝ οι διαδηλωτές δήλωσαν ακόμα μια φορά πως «αυτό το υπουργείο δεν είναι ναυτιλίας, είναι των εφοπλιστών και της ασυδοσίας». Η πορεία συνεχίστηκε στη Γρ. Λαμπράκη, διέσχισε την 2ας Μεραρχίας για να καταλήξει ξανά στην πλ. Κοραή. Το ραντεβού ανανεώθηκε για τις 21 Οκτώβρη στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο, που διοργανώνει το ΠΑΜΕ.

Στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Περάματος Γιαν. Πατσιλινάκος, η πρώην δήμαρχος Νίκαιας Β. Νικολαΐδου, η Ε. Παπαδοπούλου, δημοτική σύμβουλος Κερατσινίου, πολυμελής αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ και άλλοι.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Πρωτοφανής όγκος και παλμός

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων χρόνων έγινε στη Λάρισα, μαζικές συγκεντρώσεις κατά της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής και στους άλλους νομούς

Με τη συμμετοχή στην απεργία να είναι καθολική σε πάρα πολλά μεγάλα και μικρότερα εργοστάσια και βιοτεχνίες της Λάρισας και του Βόλου, με μεγάλη συμμετοχή, επίσης, στις ΔΕΚΟ και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και με την πραγματοποίηση πολύ μεγάλων απεργιακών συγκεντρώσεων στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών - ιδιαίτερα ο όγκος και ο παλμός της απεργιακής συγκέντρωσης στη Λάρισα ήταν πρωτοφανής, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία των οργανωτών της - οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι έστειλαν διπλό μήνυμα:

Προς την κυβέρνηση και την πλουτοκρατία ότι είναι αποφασισμένοι ν' αγωνιστούν ενωμένοι για να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα, για να υπερασπίσουν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους.

Προς τις πλειοψηφίες των συμβιβασμένων ηγεσιών της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, αλλά και τοπικών Εργατικών Κέντρων ότι δεν αποδέχονται να μπουν στο «λούκι» του περιβόητου και επικίνδυνου «κοινωνικού διαλόγου» και θα δώσουν τη μάχη για να ξεσκεπαστεί ο ρόλος του υποταγμένου συνδικαλισμού στα μάτια των εργαζομένων, αλλά και για ν' αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα υπέρ των ταξικών δυνάμεων, ώστε ο αγώνας της εργατικής τάξης και όλων των λαϊκών στρωμάτων να είναι πιο αποτελεσματικός.

Στη Λάρισα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η απεργία στη Λάρισα, καθώς οι εργαζόμενοι συμμετείχαν με μεγάλα ποσοστά συμμετοχής. Στον κλάδο ένδυσης συμμετείχαν με ποσοστό 70%, στο μέταλλο με ποσοστό 60%. Καθολικά συμμετείχαν στην απεργία οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια «Ραπτέξ», «Φάσιον», «ΣΚΙΦ» «ΒΙΕΤΕΝ», «ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ», «ΦΟΥΣΙΚΑΣ», «ΣΤΑΦ», «ΜΕΡΑΣ», «ΤΣΙΤΣΙΒΑΣ», «ΜΑΕΣΤΡΟΣ»,«ΠΑΣΑΣ ΙΛΙΟΠΟΥΛΟΣ», «ΚΑΡΚΑΝΙΑΣ», «ΔΙΚΤΟΠΟΥΛΟΣ». Με ποσοστό 95% συμμετείχαν στην απεργία οι εργαζόμενοι στην «ΙΝΤΡΑΜΕΤ» κ.α. Επίσης, συμμετείχαν οι οικοδόμοι (90%), οι εργαζόμενοι στο Δήμο Λάρισας (95%), στη ΔΕΥΑΛ (80%), στη ΔΕΤΠΟΛ (90%). Με μικρότερα ποσοστά συμμετείχαν στην απεργία οι εμποροϋπάλληλοι (10%). Στο ΙΚΑ η συμμετοχή έφτασε σε ποσοστό 90%, στον ΟΤΕ και στη ΔΕΗ 60%, στις τράπεζες 50%, στον ΟΣΕ 20%.

Η απεργιακή συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου και τη διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών. Μίλησαν οι πρόεδροι του ΕΚΛ Τ. Τσιόγκας, του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Δ. Γεωργακόπουλος και ακολούθησε δυναμική πορεία στους δρόμους της Λάρισας, η οποία κατέληξε στα γραφεία του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών, όπου θυροκολλήθηκε το ψήφισμα της κινητοποίησης.

Στη Μαγνησία

Ιδιαίτερα μεγάλα ποσοστά σημείωσε η απεργία και στη Μαγνησία. Με ποσοστό 100% συμμετείχαν οι εργαζόμενοι σε «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ», «ΕΒΙΕΣΚ» (1), «ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ», «ΒΕΚ», «ΠΛΑΣΤΑΡΑ», «ΦΩΤΟΓΛΟΥ», «ΚΑΝΑΚΗΣ» «ΓΑΛΑΝΟΣ» και με ποσοστό 90% στα εργοστάσια: «ΕΒΙΕΣΚ» (2), «ΣΕΡΒΙΣ ΣΤιΛ», «ΙΜΑΣ», «ΑΓΕΤ», «ΣΤΕΦΑΝΟΥ». Με μικρότερο ποσοστό (50%) συμμετείχαν οι συνάδελφοί τους στη «ΜΕΤΚΑ». Καθολικό «παρών» στην απεργία έδωσαν και οι οδηγοί βυτιοφόρων. Στους ΟΤΑ συμμετείχε το 80% των εργαζομένων, στον ΟΤΕ το 98%, στη ΔΕΗ το 90%, ενώ οι τράπεζες ήταν όλες κλειστές.

Στην απεργιακή συγκέντρωση, που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, μίλησαν οι Τ. Τριανταφυλλάκος, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής, και Λ. Τσελέπης, πρόεδρος του Σωματείου της «ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ», οι οποίοι κατήγγειλαν τη συναινετική πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΒ, που αρνήθηκε να διοργανώσει απεργιακή συγκέντρωση. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Θ. Κατσίκας, πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους του Βόλου, που κατέληξε στα γραφεία του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα της κινητοποίησης.

Στην Καρδίτσα

Και στην Καρδίτσα οι εργαζόμενοι έστειλαν μήνυμα αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Με ιδιαίτερα μεγάλα ποσοστά συμμετείχαν στην απεργία οι εργαζόμενοι στο Δήμο (85%) και τη ΔΕΥΑΚ(80%).

Στην απεργιακή συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, μίλησαν ο Β. Κολοκύθας, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, ο οποίος τόνισε την επιτακτική ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα σε ταξική κατεύθυνση, εκπρόσωπος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, ο Στ. Γούλας, πρόεδρος του ΕΚ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΕΚ τόνισε ότι εάν η ΓΣΕΕ δεν πάρει πρωτοβουλίες για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, τότε θα πρέπει να πάρουν σχετικές αποφάσεις τα ΕΚ. Αμέσως μετά, ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Καρδίτσας, η οποία έγινε κάτω από την πίεση της Συντονιστικής Επιτροπής και των εργαζομένων που συμμετείχαν στη συγκέντρωση, καθώς δεν είχε προγραμματιστεί από την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚ.

Στα Τρίκαλα

Την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, δήλωσαν και οι εργαζόμενοι των Τρικάλων, συμμετέχοντας στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Στη συγκέντρωση μίλησαν οι Γ. Οικονόμου, γραμματέας του ΕΚ, Τ. Κάβουρας μέλος του ΔΣ του ΕΚ και Δ. Αρμάγος, μέλος του ΔΣ του ΕΚ και εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα. Ακολούθησε πορεία προς τη Νομαρχία, όπου επιδόθηκε ψήφισμα.

Καλή οργάνωση, γερή περιφρούρηση

Μέρα της πανεργατικής - πανελλαδικής απεργίας. Μια ξεχωριστή μέρα για το Εργατικό Κέντρο Λάρισας όπου έχει σημάνει «συναγερμός». Οι συνδικαλιστές του βρίσκονται «επί ποδός» αγωνιώντας να μάθουν για τη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία. Ολες αυτές τις μέρες δεν άφησαν ούτε στιγμή ανεκμετάλλευτη για την επιτυχία της, περιοδεύοντας σε πάνω από 100 εργασιακούς χώρους, συζητώντας με τους εργαζόμενους, προβάλλοντας το ταξικό διεκδικητικό πλαίσιο της απεργίας.

Ο «Ρ» βρέθηκε στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, λίγη ώρα πριν τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση. Εκεί έχει στηθεί το «στρατηγείο» της οργάνωσης της απεργίας. Τα τηλέφωνα παίρνουν «φωτιά». Οι ομάδες περιφρούρησης της απεργίας που είναι από τα χαράματα στις πύλες των εργοστασίων, ενημερώνουν για τα ποσοστά συμμετοχής. «Ραπτέξ» 100% ακούγεται από ένα συνδικαλιστή. Και ένας συνάδελφός του συμπληρώνει: «ΣΤΑΦ» 100%, «ΦΑΣΙΟΝ» 100%, «ΣΚΙΦ» 100%.

Ενα «συνεργείο» επιστρέφει στη βάση του και ενημερώνει ότι έξω από πολλά εργοστάσια, αρκετοί εργαζόμενοι που κάτω από το κλίμα της εργοδοτικής τρομοκρατίας έλεγαν ότι δε θα απεργήσουν, ήταν εκεί για να δηλώσουν «παρών» στην απεργία και ότι θα συμμετέχουν στη συγκέντρωση. Και η ενημέρωση συνεχίζεται: «ΙΝΤΡΑΜΕΤ» 95%. Είναι μεγάλη υπόθεση να συμμετέχει η πλειοψηφία από τους 250 εργαζόμενους που δουλεύουν εκεί. Τα χαμόγελα ικανοποίησης «απλώνονται» στο χώρο σκορπίζοντας αισιοδοξία και ελπίδα. Και ορισμένοι συμπληρώνουν: «Η απεργία μας έχει επιτυχία. Βεβαίως, υπάρχουν, σε ορισμένους εργασιακούς χώρους, και περιπτώσεις που δεν απήργησαν. Η σημερινή επιτυχία είναι όμως σταθμός. Θα τους δώσει ώθηση, κουράγιο και δύναμη ν' αγωνιστούν από 'δω και στο εξής. Και η κυβέρνηση με τους εργοδότες θα πάρουν ένα καλό μάθημα αντίστασης και αγώνα. Δυσκολίες θα συναντήσουμε. Η τελική νίκη, όμως, θα είναι δική μας». Μιλούσαν για τη νίκη της εργατικής τάξης, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα παλέψουν γι' αυτή, μέσα από τη συσπείρωση των εργαζομένων στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ