Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Πρωτοφανής όγκος και παλμός

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση των τελευταίων χρόνων έγινε στη Λάρισα, μαζικές συγκεντρώσεις κατά της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής και στους άλλους νομούς

Με τη συμμετοχή στην απεργία να είναι καθολική σε πάρα πολλά μεγάλα και μικρότερα εργοστάσια και βιοτεχνίες της Λάρισας και του Βόλου, με μεγάλη συμμετοχή, επίσης, στις ΔΕΚΟ και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και με την πραγματοποίηση πολύ μεγάλων απεργιακών συγκεντρώσεων στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών - ιδιαίτερα ο όγκος και ο παλμός της απεργιακής συγκέντρωσης στη Λάρισα ήταν πρωτοφανής, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία των οργανωτών της - οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι έστειλαν διπλό μήνυμα:

Προς την κυβέρνηση και την πλουτοκρατία ότι είναι αποφασισμένοι ν' αγωνιστούν ενωμένοι για να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα, για να υπερασπίσουν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους.

Προς τις πλειοψηφίες των συμβιβασμένων ηγεσιών της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, αλλά και τοπικών Εργατικών Κέντρων ότι δεν αποδέχονται να μπουν στο «λούκι» του περιβόητου και επικίνδυνου «κοινωνικού διαλόγου» και θα δώσουν τη μάχη για να ξεσκεπαστεί ο ρόλος του υποταγμένου συνδικαλισμού στα μάτια των εργαζομένων, αλλά και για ν' αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα υπέρ των ταξικών δυνάμεων, ώστε ο αγώνας της εργατικής τάξης και όλων των λαϊκών στρωμάτων να είναι πιο αποτελεσματικός.

Στη Λάρισα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η απεργία στη Λάρισα, καθώς οι εργαζόμενοι συμμετείχαν με μεγάλα ποσοστά συμμετοχής. Στον κλάδο ένδυσης συμμετείχαν με ποσοστό 70%, στο μέταλλο με ποσοστό 60%. Καθολικά συμμετείχαν στην απεργία οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια «Ραπτέξ», «Φάσιον», «ΣΚΙΦ» «ΒΙΕΤΕΝ», «ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ», «ΦΟΥΣΙΚΑΣ», «ΣΤΑΦ», «ΜΕΡΑΣ», «ΤΣΙΤΣΙΒΑΣ», «ΜΑΕΣΤΡΟΣ»,«ΠΑΣΑΣ ΙΛΙΟΠΟΥΛΟΣ», «ΚΑΡΚΑΝΙΑΣ», «ΔΙΚΤΟΠΟΥΛΟΣ». Με ποσοστό 95% συμμετείχαν στην απεργία οι εργαζόμενοι στην «ΙΝΤΡΑΜΕΤ» κ.α. Επίσης, συμμετείχαν οι οικοδόμοι (90%), οι εργαζόμενοι στο Δήμο Λάρισας (95%), στη ΔΕΥΑΛ (80%), στη ΔΕΤΠΟΛ (90%). Με μικρότερα ποσοστά συμμετείχαν στην απεργία οι εμποροϋπάλληλοι (10%). Στο ΙΚΑ η συμμετοχή έφτασε σε ποσοστό 90%, στον ΟΤΕ και στη ΔΕΗ 60%, στις τράπεζες 50%, στον ΟΣΕ 20%.

Η απεργιακή συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου και τη διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών. Μίλησαν οι πρόεδροι του ΕΚΛ Τ. Τσιόγκας, του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Δ. Γεωργακόπουλος και ακολούθησε δυναμική πορεία στους δρόμους της Λάρισας, η οποία κατέληξε στα γραφεία του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών, όπου θυροκολλήθηκε το ψήφισμα της κινητοποίησης.

Στη Μαγνησία

Ιδιαίτερα μεγάλα ποσοστά σημείωσε η απεργία και στη Μαγνησία. Με ποσοστό 100% συμμετείχαν οι εργαζόμενοι σε «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ», «ΕΒΙΕΣΚ» (1), «ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ», «ΒΕΚ», «ΠΛΑΣΤΑΡΑ», «ΦΩΤΟΓΛΟΥ», «ΚΑΝΑΚΗΣ» «ΓΑΛΑΝΟΣ» και με ποσοστό 90% στα εργοστάσια: «ΕΒΙΕΣΚ» (2), «ΣΕΡΒΙΣ ΣΤιΛ», «ΙΜΑΣ», «ΑΓΕΤ», «ΣΤΕΦΑΝΟΥ». Με μικρότερο ποσοστό (50%) συμμετείχαν οι συνάδελφοί τους στη «ΜΕΤΚΑ». Καθολικό «παρών» στην απεργία έδωσαν και οι οδηγοί βυτιοφόρων. Στους ΟΤΑ συμμετείχε το 80% των εργαζομένων, στον ΟΤΕ το 98%, στη ΔΕΗ το 90%, ενώ οι τράπεζες ήταν όλες κλειστές.

Στην απεργιακή συγκέντρωση, που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, μίλησαν οι Τ. Τριανταφυλλάκος, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής, και Λ. Τσελέπης, πρόεδρος του Σωματείου της «ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ», οι οποίοι κατήγγειλαν τη συναινετική πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΒ, που αρνήθηκε να διοργανώσει απεργιακή συγκέντρωση. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Θ. Κατσίκας, πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους του Βόλου, που κατέληξε στα γραφεία του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα της κινητοποίησης.

Στην Καρδίτσα

Και στην Καρδίτσα οι εργαζόμενοι έστειλαν μήνυμα αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Με ιδιαίτερα μεγάλα ποσοστά συμμετείχαν στην απεργία οι εργαζόμενοι στο Δήμο (85%) και τη ΔΕΥΑΚ(80%).

Στην απεργιακή συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, μίλησαν ο Β. Κολοκύθας, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, ο οποίος τόνισε την επιτακτική ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα σε ταξική κατεύθυνση, εκπρόσωπος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, ο Στ. Γούλας, πρόεδρος του ΕΚ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΕΚ τόνισε ότι εάν η ΓΣΕΕ δεν πάρει πρωτοβουλίες για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, τότε θα πρέπει να πάρουν σχετικές αποφάσεις τα ΕΚ. Αμέσως μετά, ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Καρδίτσας, η οποία έγινε κάτω από την πίεση της Συντονιστικής Επιτροπής και των εργαζομένων που συμμετείχαν στη συγκέντρωση, καθώς δεν είχε προγραμματιστεί από την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚ.

Στα Τρίκαλα

Την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, δήλωσαν και οι εργαζόμενοι των Τρικάλων, συμμετέχοντας στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Στη συγκέντρωση μίλησαν οι Γ. Οικονόμου, γραμματέας του ΕΚ, Τ. Κάβουρας μέλος του ΔΣ του ΕΚ και Δ. Αρμάγος, μέλος του ΔΣ του ΕΚ και εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα. Ακολούθησε πορεία προς τη Νομαρχία, όπου επιδόθηκε ψήφισμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ