Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Συσπείρωση ενάντια στα αντεργατικά σχέδια

Μαχητικές και μεγάλες οι απεργιακές συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις 

Status

Οι εργαζόμενοι της Β. Ελλάδας, με τη συμμετοχή τους στη χθεσινή απεργία και με τις μαχητικές συγκεντρώσεις και πορείες που πραγματοποίησαν σε πολλές πόλεις, είχαν τη δική τους συμβολή στην επιτυχία της πανελλαδικής κινητοποίησης και στη συσπείρωση των δυνάμεων της αντίστασης ενάντια στα αντιλαϊκά σχέδια κυβέρνησης - εργοδοσίας.

Στα Γιάννενα, έγινε μια μεγάλη συγκέντρωση με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων, ιδιαίτερα από τον ιδιωτικό τομέα, στο παλιό Εργατικό Κέντρο της πόλης, που θύμιζε τις περσινές κινητοποιήσεις ενάντια στους βομβαρδισμούς των ΝΑΤΟικών στη Γιουγκοσλαβία. Στη συγκέντρωση δυναμικό «παρών» έδωσαν πολλοί εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στη νομαρχία, όπου και πραγματοποίησαν συμβολική περικύκλωση για μισή ώρα.

Στην Κοζάνη, σημειώθηκε μεγάλη συμμετοχή στην απεργία ιδιαίτερα στους κλάδους της ΔΕΗ και των οικοδόμων και μικρότερη σε άλλους κλάδους. Οι απεργοί πραγματοποίησαν μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης που σ' αυτήν πήραν μέρος πάνω από 300 άτομα με πανό. Ο χώρος της πλατείας αντιλάλησε από τα αγωνιστικά συνθήματα ενάντια στο διάλογο - απάτη, στα αντεργατικά μέτρα που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση και το αίτημα για αντίσταση και κλιμάκωση του αγώνα για την ανατροπή των σχεδίων αυτών. Στη συγκέντρωση, μίλησε ο Παναγιώτης Σιάμινος, πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων.

Στην Καστοριά, επίσης, η συμμετοχή στην απεργία στους κλάδους των Γουνεργατών και των Οικοδόμων ήταν σχεδόν καθολική. Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 11 το πρωί μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Στη Φλώρινα, η απεργία σημείωσε μεγάλη επιτυχία με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στο εργοτάξιο επεξεργασίας μελίτη, 95% συμμετοχή των εργαζομένων της ΔΕΗ και υψηλά ποσοστά συμμετοχής στις τράπεζες και τον ΟΤΕ. Από τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία της πόλης στις 6.30 το απόγευμα.

Στις Σέρρες, η συμμετοχή στην απεργία σ' όλους τους κλάδους ήταν πάνω από 80%. Στις 11 το πρωί πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στο Εργατικό Κέντρο με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο πρόεδρος του ΕΚΣ Δούκας Κώστας και ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Καρακάσης Γιάννης. Μετά τη συγκέντρωση, πραγματοποιήθηκε πορεία προς τη Νομαρχία, όπου επιτροπή συνδικαλιστών επέδωσε το ψήφισμα της συγκέντρωσης στο νομάρχη.

Στην Καβάλα, η απεργία είχε καθολική συμμετοχή στους ναυτεργάτες και υψηλά ποσοστά συμμετοχής στους εργαζόμενους στο εργοστάσιο «Μπιάνκα Παγγαίου», ΔΕΥΑΚ και Πετρέλαια. Να σημειωθεί, επίσης, ότι για πρώτη φορά συμμετείχε στην απεργία και το 30% των εργαζομένων στη Νομαρχία. Στις 11 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του ΕΚ, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, μαχητική συγκέντρωση, όπου πήραν μέρος πάνω από 300 απεργοί και συνταξιούχοι.

Στη συγκέντρωση, μίλησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Τάκας Παναγιώτης και χαιρέτισαν ο γραμματέας του Ν. Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Προβίσταλης Αγγελος, ο πρόεδρος Συνταξιούχων ΙΚΑ Παραχάρης Γρηγόρης και ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης του ΕΚ, Ταχματζίδης Πέτρος. Μετά τη συγκέντρωση, ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Καβάλας που κατέληξε στη Νομαρχία, όπου και επιδόθηκε το ψήφισμα που εγκρίθηκε από τη συγκέντρωση.

Στην Ξάνθη, είχαμε καθολική συμμετοχή στην απεργία σε πολλούς σημαντικούς κλάδους, όπως στον Ιματισμό (ΚΟΜΟΤΕΧ και άλλες μονάδες), στον κλάδο Αλουμινίου («Γκουπάλ»), στη συνεταιριστική καπνοβιομηχανία ΣΕΠΕΚ κ.ά. Στις 10 το πρωί, πραγματοποιήθηκε στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου εργατική συγκέντρωση, που παρόμοια δεν έχει γίνει στην πόλη από το 1993, με συμμετοχή 350 ατόμων. Η αίθουσα γέμισε ασφυκτικά και οι απεργοί στριμώχτηκαν στους διαδρόμους και βγήκαν μέχρι έξω στο δρόμο. Μίλησαν ο πρόεδρος του ΕΚ Καλιγάς Ανέστης, ο αντιπρόεδρος Βαρελτζίδης Δημήτρης, ο γ. γραμματέας Πέντζιας Χρήστος. Στο τέλος της πορείας, εγκρίθηκε ψήφισμα και με πορεία, μέσω της οδού Καβάλας, της Πλατείας Ρολογιού, οι συγκεντρωμένοι κατέληξαν στη Νομαρχία και επέδωσαν το ψήφισμα.

Στην Αλεξανδρούπολη, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, με ομιλητές τον πρόεδρο του ΕΚ και εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ. Στη μεγάλη επιχείρηση «AUTO - ΕΒΡΟΣ», η συμμετοχή στην απεργία ήταν 100%, ενώ συμμετείχαν τα 12 από τα 13 σωματεία εργαζομένων στην Ορεστιάδα. Μετά τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πορεία στους κεντρικούς δρόμους. Αντίστοιχα, συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην Κομοτηνή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με παλμό και μαχητικότητα στην Πελοπόννησο (2024-02-29 00:00:00.0)
Μήνυμα ανυποχώρητης πάλης (2005-06-25 00:00:00.0)
Κυρίαρχες στα νησιά οι ταξικές δυνάμεις (2005-05-12 00:00:00.0)
Μαζική, δυναμική παντού η συμμετοχή (2003-11-27 00:00:00.0)
Εδωσαν τη μάχη της απεργίας (2003-03-22 00:00:00.0)
Πρωτοφανής όγκος και παλμός (2000-10-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ