Πέμπτη 12 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2005 - ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ
Κυρίαρχες στα νησιά οι ταξικές δυνάμεις

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση στη Λήμνο
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση στη Λήμνο
Μεγαλειώδης η συγκέντρωση που πραγματοποίησε η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ με τα ταξικά Συνδικάτα στη Μυτιλήνη. Η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων σε πρωτομαγιάτικη απεργιακή κινητοποίηση. Ο κλάδος της οικοδομής είχε καθολική συμμετοχή στην απεργία μαζί με το έτοιμο σκυρόδεμα. Οι εργαζόμενοι στις μεταφορικές εταιρίες επίσης καθώς και οι λιμενεργάτες. Επίσης, πολύ μεγάλη συμμετοχή - ίσως τη μεγαλύτερη όλων των ετών - υπήρξε από το χώρο της εκπαίδευσης καθώς και από τους ΟΤΑ. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, Στ. Σκοπελίτης, και πλήθος παραγόντων της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ποιοτικά στοιχεία ήταν η εμφάνιση με πανό από πολλά Συνδικάτα αλλά και με συνθήματα του ΠΑΜΕ, όπως «Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα». Ακόμη, καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στα τοπικά ΜΜΕ και μεγάλη η συμμετοχή της νεολαίας και εργαζομένων από όλους σχεδόν τους εργασιακούς χώρους και κλάδους. Εγινε πορεία στο υπουργείο Αιγαίου.

Στη Λήμνο οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και συμμετείχαν μαζικά στην απεργιακή συγκέντρωση στο λιμάνι της Μύρινας. Δυναμική ήταν και η παρουσία των αγροτών, που μέσω της ΠΑΣΥ συμμετείχαν στο γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, αλλά και του Εμπορικού Συλλόγου που απέργησε κλείνοντας τα μαγαζιά. Στη συγκέντρωση συμμετείχε η συντριπτική πλειοψηφία των σωματείων και συλλόγων εργαζομένων του νησιού, ενώ παραβρέθηκαν και οι δήμαρχοι της Λήμνου. Ακολούθησε πορεία στην αγορά της Μύρινας και κατάθεση στεφανιών στο μνημείο των πεσόντων, όπου οι συγκεντρωμένοι τραγούδησαν το «Επέσατε θύματα...».

Στη Σάμο

Με μαζικότητα, ενθουσιασμό και μαχητικό πνεύμα οι εργαζόμενοι της Σάμου γιόρτασαν την Εργατική Πρωτομαγιά κάτω από τα πανό του ΠΑΜΕ, του Εργατικού Κέντρου Σάμου και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διοργανωτών και εργαζομένων, ήταν η πιο μαζική πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που έγινε στη Σάμο από το 1990 μέχρι σήμερα. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ήταν η συμμετοχή νεολαίας και μεταναστών που έδωσαν το δικό τους τόνο στη συγκέντρωση.

Εξίσου μαχητική και μαζική ήταν η πορεία που ακολούθησε στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης η οποία κατέληξε στο λιμάνι, όπου σε δεύτερη συγκέντρωση οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν την απαίτησή τους, «θέλουμε καράβια των νησιωτών και όχι των εφοπλιστών», ανανεώνοντας το ραντεβού τους στην παννησιωτική κινητοποίηση που προετοιμάζει η Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή για την Ακτοπλοΐα το τελευταίο 10ήμερο του Μάη.

Στη Χίο

Από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων ήταν και η απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ στη Χίο. Από τα χαράματα δόθηκε σκληρή μάχη για την περιφρούρηση της απεργίας, ενώ μετά από πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, που μετατράπηκε σε απόφαση για 24ωρη απεργία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων, έκλεισαν τα εμπορικά καταστήματα, με αποτέλεσμα η συμμετοχή των ΕΒΕ στην απεργία να φτάσει το 80%. Αυξημένη ήταν η συμμετοχή στην απεργία και των εργαζομένων στις τράπεζες, στα σχολεία και στο νοσοκομείο.

Στη Ρόδο

Μια από τις μαζικότερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων δέκα χρόνων πραγματοποιήθηκε χτες στη Ρόδο. Ενδεικτικό της δράσης των ταξικών δυνάμεων το προηγούμενο διάστημα ήταν το ότι έκλεισε το εργοστάσιο της «Κόκα-Κόλα» και οι εργαζόμενοι σ' αυτό συμμετείχαν καθολικά στην απεργία. Αυξημένη ήταν η συμμετοχή στην απεργία των εργαζομένων στο καζίνο, στα τουριστικά λεωφορεία, κλπ. Η συγκέντρωση έγινε στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο του νησιού και ακολούθησε πορεία προς την πόλη και τη νομαρχία.

Στην Κρήτη

Μήνυμα ταξικού ξεσηκωμού έδωσε η εργατική τάξη της Κρήτης στις χτεσινές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ που πραγματοποιήθηκαν και στους τέσσερις νομούς του νησιού, παραμερίζοντας τον εργατοπατερισμό.

Στο Ηράκλειο η πλατεία Λιονταριών, όπου πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση, κοκκίνισε από νωρίς το πρωί. Ο χώρος, πλημμυρισμένος από πανό και σημαίες, παλλόταν από τα αγωνιστικά συνθήματα. Η πορεία που ακολούθησε, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, πέρασε από τα σημεία όπου εκτελέστηκαν οι πρωτοπόροι Ηρακλειώτες εργάτες, Στρατής Περγαλίδης και οι αδελφοί Χατζηγιώργη, στη μνήμη των οποίων οι συγκεντρωμένοι απέτισαν φόρο τιμής καταθέτοντας στεφάνια και τραγουδώντας το «Επέσατε θύματα...».

Στα Χανιά, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς, στην απεργιακή συγκέντρωση που οργάνωσε η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης που κατέληξε στο Μνημείο Ειρήνης και Εργαζομένων, στο «Πασακάκι», όπου έγινε κατάθεση στεφανιών.

Στο Ρέθυμνο, η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Δημαρχείου, ενώ δυναμική συγκέντρωση έγινε και στο Λασίθι, στην πλατεία Παπαγεωργίου στην Ιεράπετρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ