Πέμπτη 12 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2005 - ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΡΑΣ
Να ενισχύσουμε το οπλοστάσιο της εργατικής τάξης

Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Ο Θ. Κούτρας, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, στην κεντρική ομιλία της χτεσινής απεργιακής συγκέντρωσης, απηύθυνε χαιρετισμό «σε όλη την εργατική τάξη της χώρας μας ανεξάρτητα από χρώμα, θρησκεία, εθνότητα, καταγωγή». Στους λαούς που δοκιμάζονται από την ιμπεριαλιστική κατοχή, στους λαούς που διεκδικούν το δικαίωμα να βαδίσουν στο δρόμο της ανάπτυξης που έχουν επιλέξει.

Η 1η Μάη, τόνισε, δεν είναι μια εθιμοτυπική απεργία, αλλά μέρα ανάδειξης «της ταξικής πάλης ως το αναγκαίο αναντικατάστατο στοιχείο προοδευτικής εξέλιξης της κοινωνίας». Τιμάμε «τα θύματα αυτού του ανελέητου ταξικού πολέμου, τους ηρωικούς νεκρούς της τάξης μας». Ενώ, με αφορμή τα 60χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης επισήμανε ότι «τον πόλεμο τον κέρδισε η πάλη των λαών με πρωτοπόρα δύναμη την εργατική τάξη».

«Εχουμε ήδη κάνει σημαντικά βήματα», συνέχισε, αναφερόμενος στη μέχρι σήμερα δράση των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων. «Εχουμε το ΠΑΜΕ, την ταξική συσπείρωση συνδικάτων, επιτροπών αγώνα, συνδικαλιστών, εργαζομένων». Εχουμε σημαντικές στιγμές αναμέτρησης που «έχουν ενισχύσει το οπλοστάσιο της εργατικής τάξης».

Η πρωτομαγιάτικη απεργία αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων αγώνων αλλά και νέο ξεκίνημα για «γενικευμένο ξεσηκωμό κατά της αντιλαϊκής, αντεργατικής επίθεσης που εξαπολύουν κεφάλαιο, κυβέρνηση, ΕΕ με τη συνενοχή του ΠΑΣΟΚ», με στόχο την ισχυροποίηση του κεφαλαίου, την αύξηση των κερδών του. Η κυβέρνηση της ΝΔ μεθοδεύει το παραπέρα χτύπημα των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Προωθεί την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας. Επιταχύνεται η παράδοση βασικών υποδομών της χώρας στο μεγάλο κεφάλαιο. Γι' αυτό απαιτείται η μαζική αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων. Η καταδίκη της αντιλαϊκής - αντεργατικής πολιτικής, ο απεγκλωβισμός από τα δίχτυα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Ενώ για το ΣΥΝ σημείωσε ότι σπέρνει αυταπάτες περί εξανθρωπισμού του συστήματος, με σκοπό να περιορίσει τη δράση της εργατικής τάξης.

Οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, επισήμανε, στηρίζουν αυτή την πολιτική, προωθώντας τη λογική της ταξικής συνεργασίας και συναίνεσης. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να τους δείξουν καμιά εμπιστοσύνη. Αντιθέτως, όσο αποδυναμώνεται ο κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός τόσο οι εργαζόμενοι θα παλεύουν από καλύτερες θέσεις.

Στην κατεύθυνση δυναμώματος της ταξικής πάλης ανέδειξε την ανάγκη από σήμερα κιόλας «στους χώρους δουλιάς να οργανώσουμε την πάλη, να υπερασπιστούμε τα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα. Να γενικευτεί η αντίσταση, η αντεπίθεση με το πλαίσιο στόχων του ΠΑΜΕ που εναντιώνονται στη στρατηγική του κεφαλαίου, στην αντιλαϊκή πολιτική». Στα πλαίσια αυτά «προχωράμε με γρήγορα βήματα» για την αποφασιστική ενίσχυση του ΠΑΜΕ, τη μαζικοποίηση και την ανάπτυξη της δράσης των Σωματείων, ρίχνοντας ιδιαίτερο βάρος στις γυναίκες, στη νεολαία, στους μετανάστες. Καταλήγοντας, τόνισε: «Εχουμε τη δύναμη, την εμπειρία. Θα 'ρθει ανάποδα ο ντουνιάς όταν πάρουν μπροστά οι δυνάμεις της Εργατικής Τάξης. Θα χτίσουμε το Μέτωπο για να έχουμε νίκες και για να φέρουμε ριζικές αλλαγές στον τόπο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ