Πέμπτη 12 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2005 - ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ - ΙΟΝΙΟ
Επιβλήθηκε ο απεργιακός νόμος!

ICON

Οι εργαζόμενοι στην Πελοπόννησο, στην Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο απέδειξαν χτες στην πράξη πως η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία και συσπειρωμένοι γύρω από τις ταξικές δυνάμεις έδειξαν με τη μαζική τους παρουσία και τη μαχητικότητά τους, το δρόμο της συνέχισης και της κλιμάκωσης του αγώνα για την υπεράσπιση των δικαίων της τάξης τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους εργασιακούς χώρους όπου οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είναι πρώτη δύναμη οι εργατοϋπάλληλοι συμμετείχαν σύσσωμοι στην απεργία.

Στον αντίποδα, οι εκποιητές των εργατικών δικαιωμάτων μαζί με ολόκληρο το φάσμα του οπορτουνισμού, για μια ακόμη χρονιά έδειξαν ότι είναι απέναντι από τα συμφέροντα των εργαζομένων καθώς οι τελευταίοι τους γύρισαν την πλάτη και τις ολιγομελείς συγκεντρώσεις τους προσπάθησαν να τις «τονώσουν» με απεργούς - γιαλαντζί του δημοσίου τομέα που έκαναν χρήση των... διευκολύνσεων της κυβέρνησης για συμμετοχή στις εκδηλώσεις με πληρωμένο μεροκάματο.

Στην Πάτρα, η καρδιά της εργατικής τάξης χτυπούσε στην πλατεία Γεωργίου. Εκεί πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Γραμματείας Πάτρας του ΠΑΜΕ, με τα πανό του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Μετάλλου και των Εμποροϋπαλλήλων να δεσπόζουν στο χώρο, πλαισιωμένα από τις κόκκινες σημαίες και τις σημαίες του ΠΑΜΕ. Η συγκέντρωση εξελίχθηκε σε πορεία - ξεπερνούσε τους 2.500 απεργούς - στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπου δέσποζαν τα συνθήματα: «Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά», «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές». Η πορεία κατέληξε στα Ψιλά Αλώνια, με κατάθεση στεφανιού στο μνημείο των εννέα εκτελεσμένων το Μάη του 1944 από το γερμανικό στρατό κατοχής.

Νωρίτερα, τις πρώτες πρωινές ώρες, εκατοντάδες εργαζόμενοι σχημάτισαν απεργιακές αλυσίδες, κυρίως σε πολυεθνικά πολυκαταστήματα κι εργοστάσια, προκειμένου να περιφρουρήσουν την απεργία. Οι εργαζόμενοι στη Βιομηχανική Περιοχή των Πατρών, στα μεγάλα εργοτάξια, στα εργοστάσια «Φριγκοκλάς», Ιματισμού, «Κόκα - Κόλα 3Ε», «Αμστελ» κ.ά. συμμετείχαν σύσσωμοι στην απεργία.

Επίσης, απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ είχαμε και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα, στην Καλαμάτα, με καλά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία, περισσότεροι από 600 εργατοϋπάλληλοι συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης και ακολούθησε μαχητική πορεία, η οποία στο διάβα της επέβαλε τον απεργιακό νόμο κι έκλεινε τα μεγάλα καταστήματα («Κωτσόβολος», «Κορασίδης», «Γερμανός», τράπεζα Εθνική και Πειραιώς, σούπερ - μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος» και «DIA», «ALMA SPOR» κ.ά.). Η πορεία κατευθύνθηκε προς το μνημείο των λιμενεργατών όπου και άφησαν λουλούδια.

Στο Ναύπλιο, οι απεργοί έκλεισαν τη σχολή του ΟΑΕΔ που φιλοξενεί περισσότερους από 500 σπουδαστές και στη συνέχεια προχώρησαν σε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στη Ζάκυνθο, οι απεργοί «σφράγισαν» με τα κορμιά τους τις εισόδους των ξενοδοχείων «Ζάντε Λούις Μπιτς» και «Κάραβελ». Μάλιστα, στο Κάραβελ, ο διευθυντής κάλεσε την αστυνομία χωρίς ωστόσο να κάμψει τους απεργούς οι οποίοι παρέμειναν αμετακίνητοι στις θέσεις τους μέχρι να ξεκινήσει η απεργιακή συγκέντρωση και πορεία μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου.

Ανάλογες συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν επίσης σε Πύργο, Τρίπολη, Κόρινθο, Σπάρτη, Αίγιο, Κεφαλονιά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο «πόδι» οι εργαζόμενοι και στο Μοριά (2011-06-29 00:00:00.0)
Αναμέτρηση από το χάραμα (2010-03-13 00:00:00.0)
Αγωνιστικός κατακλυσμός (2010-03-06 00:00:00.0)
Με κυρίαρχο σύνθημα την αντεπίθεση (2008-12-11 00:00:00.0)
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ (2004-05-04 00:00:00.0)
Και την Πρωτομαγιά με το ΠΑΜΕ (2003-05-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ