Πέμπτη 27 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μαζική, δυναμική παντού η συμμετοχή

Μαζική ήταν η ανταπόκριση των οικοδόμων στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας στην απεργία. Στη Θεσσαλονίκη, τα μεγάλα εργοτάξια της πόλης νέκρωσαν, με το συνολικό ποσοστό συμμετοχής στην απεργία να φτάνει το 80% στο νομό. Η απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης μετατράπηκε σ' ένα δυναμικό βήμα καταδίκης της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ στην πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης που ακολούθησε συμμετείχαν και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι πραγματοποίησαν τη δική τους συγκέντρωση σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Καθολική ήταν η συμμετοχή των οικοδόμων της Κοζάνης στα μεγάλα εργοτάξια της Εγνατίας, ενώ το 90% άγγιξε το ποσοστό συμμετοχής στα γιαπιά της πόλης. Η πρωινή απεργιακή συγκέντρωση του κλάδου ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων, καθώς εκατοντάδες οικοδόμοι αψήφησαν τη δυνατή βροχή και πραγματοποίησαν πορεία προς τη Νομαρχία και το κτίριο της Περιφέρειας. Στην Καβάλα, η συμμετοχή έφτασε στο 90%, ενώ και στα Γρεβενά κανένας οικοδόμος δεν πήγε χτες στη δουλιά. Στο Λιτόχωρο, η συμμετοχή ήταν περίπου 80% και πραγματοποιήθηκε δυναμική συγκέντρωση. Τα Σωματεία των οικοδόμων στην Πιερία πραγματοποίησαν σύσκεψη στην Κατερίνη και στη συνέχεια επισκέφθηκαν τους φορείς και τους δημάρχους της περιοχής. Σε αντίστοιχα μεγάλα ποσοστά κυμάνθηκε η απεργία και στις υπόλοιπες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης.

Στη Θεσσαλία: Πάνω από 80% ήταν το ποσοστό συμμετοχής των οικοδόμων της Θεσσαλίας στη χτεσινή πανελλαδική απεργία, ενώ μαζικές και δυναμικές ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες που πραγματοποιήθηκαν στις πρωτεύουσες των τεσσάρων θεσσαλικών νομών.

Στην Πάτρα: Με ΜΑΤ, αστυνομικές δυνάμεις, χημικά και βία επέλεξε η κυβέρνηση και ο Νομάρχης Αχαΐας Δημήτρης Κατσικόπουλος να αντιμετωπίσει τους απεργούς οικοδόμους στην Πάτρα. Η καθολική σχεδόν συμμετοχή των οικοδόμων όχι μόνο στην Πάτρα, αλλά και σε ολόκληρη την Πελοπόννησο ενόχλησε την κυβέρνηση. Ετσι «γέμισε» τη Νομαρχία με ένστολους αστυνομικούς και μη, ενώ άντρες των ΜΑΤ ψέκασαν τους συγκεντρωμένους με χημικά, τη στιγμή που αντιπροσωπεία των απεργών ήταν έτοιμη να επισκεφτεί τον νομάρχη και να του παραδώσει το ψήφισμα. Ακολούθησε συμπλοκή με τις δυνάμεις καταστολής και ταυτόχρονα οι διαδηλωτές απέκλεισαν τη νομαρχία, απαιτώντας την άμεση αποχώρηση των αντρών των ΜΑΤ, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης. Κάτω από την ισχυρή πίεση του πλήθους, οι άντρες των ΜΑΤ αποχώρησαν εν μέσω αποδοκιμασιών και συνθημάτων όπως «φτώχεια, ανεργία, αυταρχισμός, αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός», «εργάτη πολέμα σου πίνουνε το αίμα». Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε Καλαμάτα, Πύργο και Αίγιο.

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή έγινε χτες η απεργία των οικοδόμων στη βορειοδυτική Ελλάδα με μαζικές συγκεντρώσεις και πορείες σε Γιάννενα, Ηγουμενίτσα, Πρέβεζα, Κέρκυρα, Αρτα, Αγρίνιο και Λευκάδα. Στο Αγρίνιο την ώρα που είχε ξεκινήσει η συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο ο οδηγός αστικού λεωφορείου Βασίλης Μέρμηγκας επέμενε προκλητικά να διαλύσει την απεργιακή συγκέντρωση, πάτησε γκάζι ενώ απειλούσε με ένα λοστό που έβγαλε από το τζάμι του οδηγού. Δημιουργήθηκε ένταση και τραυματίστηκαν ελαφρά πέντε οικοδόμοι. Στην Κέρκυρα, οι απεργοί μετά τη συγκέντρωση έφτασαν με πορεία έξω από το υποκατάστημα του ΙΚΑ, όπου έκαναν συμβολική κατάληψη του κτιρίου. Στην Αρτα μαζί με τους οικοδόμους συμμετείχε και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αρτας, καθώς και σωματεία συνταξιούχων από όλη την Ηπειρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ