Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Για όλους μας δουλιά, όχι άλλα κέρδη για τ' αφεντικά»!

Η συμμετοχή στην απεργία, αλλά και στην απεργιακή συγκέντρωση, ήταν ιδιαίτερα υψηλή στη Θεσσαλονίκη, όπου κυριάρχησαν τα συνθήματα του ταξικού κινήματος

Από την πορεία στη Θεσσαλονίκη

Status

Από την πορεία στη Θεσσαλονίκη
Η κυβερνητική πολιτική είναι επικίνδυνη και πρέπει να ανατραπεί, διακήρυξε η χτεσινή, εξαιρετικά μαζική 24ωρη απεργία των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης και η μαχητική τους συμμετοχή στην πιο μαζική και αγωνιστική, τα τελευταία χρόνια, εργατική συγκέντρωση και πορεία.

Χιλιάδες απεργοί εργαζόμενοι και άνεργοι, συνταξιούχοι και φοιτητές ξεχύθηκαν χτες στους δρόμους της πόλης σε μια συγκλονιστική διαδήλωση που έστειλε βροντερό μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση ότι το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν υποχωρεί άλλο, δε συμβιβάζεται, οργανώνει την αντίστασή του στην αντιλαϊκή λαίλαπα κυβέρνησης - πολυεθνικών, αγωνίζεται, συσπειρώνεται και πορεύεται στο δρόμο της ρήξης με την αντεργατική κυρίαρχη πολιτική.

Οι δυνάμεις του ταξικού συνδικαλισμού, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που πρωτοστάτησαν στην επιτυχία της απεργίας και στην οργάνωση της συγκέντρωσης, έδωσαν τον μαχητικό παλμό στη συγκέντρωση και την πορεία που ακολούθησε. Η προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου. Τεράστια φάλαγγα με πλήθος πανό συγκλόνισε το κέντρο της πόλης με τα συνθήματα: «Ο εκσυγχρονισμός είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «ΓΣΕΕ εργατών, όχι των εργοδοτών»,«εργάτες αγρότες φοιτητές με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές».

Οταν στη συμβολή των οδών Φιλίππου και Μητροπολίτου Γεναδίου η φάλαγγα του ΠΑΜΕ, που ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου, ενώθηκε με τη δεύτερη φάλαγγα αυτή του κλάδου εμφιαλωμένων ποτών, σχηματίστηκε ένα ατέλειωτο βουερό ανθρώπινο ποτάμι με «δάσος» τα πανό που σε λίγο κατέκλυσε, μαζί και με τους άλλους εργαζόμενους που είχαν ήδη φτάσει από άλλους εργασιακούς χώρους, όλους τους δρόμους και το πάρκο γύρω από το Εργατικό Κέντρο. «Παρών», μαχητικό έδωσαν η Επιτροπή Νέων Εργαζομένων ΠΑΜΕ, και οι φοιτητές Ιατρικής, Θεολογικού, ΠΤΔΕ, Πολ. Μηχανικών, Μαθηματικού, Φιλοσοφικής, Παιδαγωγικού.

Μεγάλη η συμμετοχή στην απεργία

Η απεργία σε πολλούς κλάδους ήταν καθολική, η παραγωγική δραστηριότητα σταμάτησε, η πόλη νέκρωσε, η Θεσσαλονίκη έζησε χτες ξεχωριστές στιγμές αγωνιστικής έξαρσης. Οπως ανακοινώθηκε η απεργία ήταν καθολική στο χώρο των εμφιαλωμένων ποτών, στην ΑΓΝΟ, στη ΒΑΛΚΑΝ, στην ΕΛΒΟ, στο Χαλυβουργείο, στη ΣΙΓΚ (Χημικές Βιομηχανίες), στην Κόκα-Κόλα, Αμστελ, TOSOH, Χένιγκερ, ΤΙΤΑΝ, Ηλιο Τεν Κάτε, Μύλοι Αλατίνη, Καρτονπάκ, ΠΕΒΣΑ, Ευθυμιάδης, Πέπσι Κόλα, Φλώρινα-Χωναίος, Χειριστές μηχανημάτων ΟΛΘ. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και σε χώρους δουλιάς όπως, Πετρογκάζ κατά 90%, Ιντερμπετόν 99%, Δημοτική Επιχείρηση Καλαμαριάς 98%, ΕΥΑΘ 95%, Υγραέρια 90%, Ο.Γ.Σ.Θ. 90%, ΟΤΕ 80%, ΟΣΕ 75%, Τράπεζες 70%, ΕΛ.ΤΑ 70%, ΤΕΞΑΠΡΕΤ 60%, ΔΕΗ 60%, βυτιοφόρα 50%, εργαζόμενοι του Δήμου Θεσσαλονίκης 60%, Σκυρόδεμα 50%, Κλάδος κατεργασίας ξύλου 50%.

Συγκέντρωση - πορεία

Στο χαιρετισμό του στη συγκέντρωση ο Θεόδωρος Κυριακίδης, γ. γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, τόνισε: «Το μέτωπο κυβέρνησης, κεφαλαίου και Ευρωπαϊκής Ενωσης προσπαθεί να κρύψει τους στόχους και την ουσία της πολιτικής τους που είναι βαθιά ταξική, βαθιά αντιλαϊκή και εξυπηρετεί την υπερεκμετάλλευση της Εργατικής Τάξης και την αύξηση των κερδών του κεφαλαίου. Η πολιτική αυτή που θυσιάζει το μέλλον των λαϊκών στρωμάτων, τα κοινωνικά και δημοκρατικά τους δικαιώματα στο όνομα του κέρδους μιας χούφτας επιχειρηματιών και των διαπλεκομένων, είναι επικίνδυνη και πρέπει να ανατραπεί...»

Στη συγκέντρωση μίλησε ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Αβραμόπουλος, που επισήμανε ότι «η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση είναι προάγγελος των αγώνων που το συνδικαλιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι της χώρας θα δώσουμε, για να υπερασπιστούμε και να διευρύνουμε τις κατακτήσεις μας». Χαιρέτισε ακόμα ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Χ. Ανδρεάδης. Το ψήφισμα που εγκρίθηκε στη συγκέντρωση προβάλει τα εργατικά αιτήματα για την αντιμετώπιση της κατάστασης και καταλήγει: «Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε ανυποχώρητα για τη διεκδίκηση των παραπάνω αιτημάτων».

Μετά τη συγκέντρωση συγκροτήθηκε μεγάλη πορεία που διά μέσου των οδών Εγνατία, Αντιγονιδών και Καραολή & Δημητρίου κατευθύνθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, για να επιδώσει στον υπουργό το ψήφισμα της συγκέντρωσης. Ο υπουργός απουσίαζε στη Χαλκιδική και το ψήφισμα επιδόθηκε στον γ.γραμματέα του υπουργείου κ. Λυσσαρίδη. Ενώ η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων ήταν μέσα στο υπουργείο ο γύρω χώρος δονούνταν από τα συνθήματα των συγκεντρωμένων: «7ωρο, 5θήμερο, για όλους μας δουλιά, όχι άλλα κέρδη για τ' αφεντικά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ