Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Απαίτηση για κλιμάκωση και συντονισμό δράσης

Σε υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε η συμμετοχή στην απεργία, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη να μπει φραγμός στην επίθεση στις εργατικές κατακτήσεις, με ταξικούς αγώνες 

Ηχηρό μήνυμα αντίστασης και πάλης για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου, έστειλαν χτες οι εργατοϋπάλληλοι του ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα σε Στερεά Ελλάδα - Εύβοια , συμμετέχοντας μαζικά και με υψηλά ποσοστά -κυμάνθηκαν στο 100% σε πολλές επιχειρήσεις- στην πανελλαδική πανεργατική 24ωρη απεργία.

Συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια διοργανώθηκαν σε όλους τους νομούς με πρωτοβουλία των Συντονιστικών Επιτροπών Σωματείων και Συνδικαλιστών, καθώς οι συμβιβασμένες φιλοκυβερνητικές πλειοψηφίες των Εργατικών Κέντρων (εκτός της Φωκίδας) θεώρησαν σκόπιμο οι απεργοί να μεταφερθούν στην Αθήνα. Ετσι, λειτούργησαν υπονομευτικά στο χαρακτήρα της πανελλαδικής απεργίας, αλλά και στη συσπείρωση των εργαζομένων. Στις συγκεντρώσεις διατρανώθηκε έντονα η απόφαση για κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και απαίτησαν το σταμάτημα του «κοινωνικού διαλόγου» από τις κυβερνητικές και εργοδοτικές συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Οι ομιλητές, στις συγκεντρώσεις που διοργανώθηκαν σε Αμφισσα, Χαλκίδα, Λαμία, Θήβα, Λιβαδειά και Αλιβέρι, τόνισαν το χαρακτήρα της ολομέτωπης επίθεσης στις εργατικές κατακτήσεις και το ρόλο των πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και στις δευτεροβάθμιες οργανώσεις. Επισήμαναν επίσης, ότι φραγμός και αναχαίτιση αυτής της κατάστασης μπορεί να υπάρξει με ταξικούς αγώνες των εργαζομένων, με πρόγραμμα δράσης που θα κλιμακώνει τους αγώνες και θα συντονίζει αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, φοιτητές, νέους και γενικότερα το μαζικό λαϊκό κίνημα που θα αντιπαρατίθεται με την πολιτική της κυβέρνησης.

Η συμμετοχή των εργαζομένων της περιοχής στην απεργία σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και στη βιομηχανία ήταν ενδεικτικά: Τσιμέντα Χαλκίδας 100%, ΛΑΡΚΟ (μεταλλεία) 100%, Ιντεάλ Στάνταρντ 100%, Ιντεάλ Πυρίμαχα 98%, Σέλμαν 60%, ΕΒΙΟΠ ΤΕΜΠΟ (4ωρες ανά βάρδια) 100% οι εργαζόμενοι - 50% οι υπάλληλοι γραφείου, Οικοδόμοι Χαλκίδας, Αλιβερίου, Θήβας, Φωκίδας 95-100%, Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Εύβοιας - Φωκίδας 80 έως 100%, ΑΓΕΤ Αλιβερίου 98%, ΕΒΙΕΣΚ 100%, ΚΝΟΡ 100%, Κεραμεική Αρτάκης 100%, Ναυπηγεία Αυλίδας 100%, Γκαλένικα 50%, Μηχανική 100%, ΙΝΤΕ 100%.

Στον ΟΤΕ η συμμετοχή των εργαζομένων έφτασε στο 97% στην Εύβοια, στο 100% στους τεχνικούς Φωκίδας, 95% στη Βοιωτία και 85% στη Φθιώτιδα. Στη ΔΕΗ και στους τέσσερις νομούς το ποσοστό κυμάνθηκε από 80 έως 100% και στα ΕΛΤΑ από 76 έως 100%. Τέλος, στις Τράπεζες (Εθνική, Εμπορική, Αγροτική) η συμμετοχή των εργαζομένων κυμάνθηκε από 50% μέχρι 95%.

Σε ικανοποιητικά επίπεδα κυμάνθηκε η συμμετοχή των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Στις νομαρχίες Βοιωτίας 100%, Εύβοιας 50%, στο δήμο Λιβαδειάς 100%, στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Λιβαδειάς 100%, στους Δήμους Θήβας 100%, Αμφισσας 100%, στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Λαμίας 80%, στους δικαστικούς υπάλληλους Λαμίας 100%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ