ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Μαίνεται ο πόλεμος των συμφερόντων

Η κόντρα των μεγάλων πολυεθνικών για τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 φαίνεται ότι είναι αυτή που τουλάχιστον σε τούτη τη φάση έχει προκαλέσει τις νέες αναταράξεις στην υπόθεση της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ταυτόχρονα, βέβαια εξελίσσεται και εντείνεται συνολικά ο πόλεμος των οικονομικών συμφερόντων για τη μοιρασιά των τρισεκατομμυρίων που θα κοστίσει στον ελληνικό λαό αυτή η υπόθεση. Αυτός ακριβώς ο πόλεμος αντανακλάται και στις αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Οργανωτική Επιτροπή «Αθήνα 2004» συνολικά ή στην Γ. Αγγελοπούλου και υπουργούς κ.ο.κ.

Χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης συναντήθηκε δύο φορές με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Οργανωτικής Επιτροπής Π. Συναδινό, με βασικό αντικείμενο συζήτησης το θέμα των ραδιοτηλεοπτικών.

Οπως είναι γνωστό, μέχρι 30 Οκτώβρη, σύμφωνα με τις επιταγές της ΔΟΕ, πρέπει να υπάρχει οριστική απόφαση για το ποιος θα αναλάβει το έργο της οργάνωσης της ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης, ύψους περίπου 160 δισ. δραχμών. Υποψήφιοι είναι η εταιρία του Μ. Ρομέρο (σ.σ. που έχει στενές σχέσεις με το αμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο NBC και έχει αναλάβει την ανάλογη δουλιά στην Ατλάντα και το Σίδνεϊ, αλλά και τους χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2002) και η κοινοπραξία που αποτελείται από τους ευρωπαϊκούς κολοσσούς, το βρετανικό BBC, την ιταλική RAI και τη γαλλική TVRS. Με τον Μ. Ρομέρο έχει συμπράξει και η ΕΡΤ. Επίσημα η κυβέρνηση -όπως δήλωσε και χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας - λέει ότι η απόφαση ανήκει στην «Αθήνα 2004», αλλά ανεπισήμως κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ως δεδομένη την ανάθεση του έργου στον Μ.Ρομέρο, με το σκεπτικό ότι «η ΔΟΕ ενδιαφέρεται για την επιτυχή κάλυψη των αγώνων και σε αυτό η εταιρία του Ρομέρο έχει δοκιμαστεί με επιτυχία». Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που οι μεγάλες τηλεοπτικές εταιρίες της Ευρώπης διεκδικούν ενωμένες αυτό το έργο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέγεθος των πιέσεων που εξασκούν. Επίσης, ρόλο σε αυτήν την υπόθεση παίζει σίγουρα και το παιχνίδι διαδοχής του Σάμαρανκ στην προεδρία της ΔΟΕ. Ενας από τους δύο διεκδικητές είναι ο Βέλγος Ζακ Ρογκ (που έκανε και τις γνωστές προχτεσινές δηλώσεις), ο οποίος φέρεται ως ο εκλεκτός των ευρωπαϊκών πολυεθνικών. Βασικός αντίπαλός του είναι ο Καναδός Ρ. Πάουντ που προωθούν οι Αμερικάνοι.

Οσον αφορά τη νέα ωμή παρέμβαση του Ζ. Ρογκ (ο οποίος ζήτησε «τετραετή εκεχειρία μεταξύ των Ελλήνων» και ολοκλήρωση των έργων ένα χρόνο νωρίτερα), αλλά και την κόντρα υπουργών - Γ. Αγγελοπούλου, επισήμως τα κυβερνητικά στελέχη μιλούσαν χτες για «την ανάγκη να υπάρξει συνεννόηση, συστράτευση και «συνεργασία». Ανεπισήμως βέβαια τόνιζαν ότι τη νέα αυτή παρέμβαση προκάλεσε η κ. Αγγελοπούλου. Το βέβαιο είναι ότι τα πολλά και διαφορετικά συμφέροντα που εκπροσωπούν υπουργοί της κυβέρνησης και τα στελέχη της «Αθήνα 2004», έχουν μετατρέψει την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων σε πεδίο αδυσώπητης σύγκρουσης.

Σε αυτό το πλαίσιο οργίαζε χτες η φημολογία για αντικαταστάσεις ή παραιτήσεις από την εταιρία «Αθήνα 2004». Οι φήμες διαψεύδονταν από κυβερνητικές πηγές που έλεγαν ότι «μόνο αν παραιτηθεί κάποιος θα τον αλλάξουμε».

Η επίσημη κυβερνητική θέση, όπως εκφράστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ήταν «δε θα επιβάλουμε περιορισμούς στις δηλώσεις που κάνουν οι διεθνείς αθλητικοί παράγοντες». Αντίθετα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, αφού είπε ότι «το Σίνδεϊ ανέβασε ψηλά τον πήχη», πρόσθεσε: «Πρέπει όμως και οι Αθάνατοι να μας αφήσουν να δουλέψουμε, χωρίς να εκδίδουν τελεσίγραφα και χωρίς να κινδυνολογούν». Ποιο προωθημένος ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλος είπε: «Να αποσαφηνίσουν επιτέλους από τη ΔΟΕ ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ανάκλησης της εντολής ανάθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Δεν μπορούμε να τελούμε συνεχώς υπό την απειλή αυτή, η οποία δημιουργεί επιπλέον προβλήματα».

Σχετικά με την ουσία της παρέμβασης Ρογκ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι η προετοιμασία εξελίσσεται κανονικά. «Είμαστε χρονικά επίκαιροι» είπε. «Ετοιμαζόμαστε για να οργανώσουμε τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004. Αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι έχουμε καταλήξει στα όργανα, στα πρόσωπα, στο μοντέλο που εφαρμόζεται κατά τη φάση προετοιμασίας της χώρας μας. Επιθυμούμε όλοι οι φορείς του ελληνικού κράτους να συνεργαστούν για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Νομίζω ότι όσο περνά ο καιρός και παίρνει συγκεκριμένο σχήμα, σάρκα και οστά, μορφοποιείται η προετοιμασία της χώρας μας, τόσο θα εξαλείφονται και επιμέρους προβλήματα τα οποία αναφύονται, κατά καιρούς, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια όχι ευχάριστη εντύπωση».

Ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, συναντήθηκε χτες και με τον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού Α. Φούρα, ο οποίος μετά τη συνάντηση δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις εκτιμήσεις και προτάσεις του «για να μην υπάρξει κίνδυνος για τους αγώνες». Συναντήθηκε επίσης και με τη βουλευτή της ΝΔ Φάνη Πάλλη Πετραλιά.

Παρέμβαση υπήρξε και από το δήμαρχο Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλο, ο οποίος μίλησε για «πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας». Και αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ένα «λειτουργικό σχήμα, το οποίο θα μπορεί να φέρει αποτελέσματα». Σχετικά με το δικό του ρόλο στην υπόθεση Ολυμπιακοί Αγώνες είπε: «Ο δήμαρχος της Αθήνας έχει το θεσμικό του ρόλο και θα έχετε παρατηρήσει, οσάκις χρειάζεται, είμαι εκεί παρών».

Πιέσεις και για τους Παραολυμπιακούς

Προθεσμία μιας βδομάδας για την υπογραφή του σχετικού συμβολαίου για τη διεξαγωγή των Παραολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004, δίνει ο πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής Ρόμπερτ Στίντγουορντ, επισημαίνοντας ότι, αν το θέμα δεν ξεκαθαριστεί μέσα στις επόμενες επτά μέρες, τότε θα εξεταστούν οι εναλλακτικές λύσεις.

Ωστόσο, με την προθεσμία αυτή δε συμφωνεί η ελληνική πλευρά, που προτείνει την πραγματοποίηση επίσημης συνάντησης για το θέμα αυτό στην Αθήνα, αλλά την πρώτη βδομάδα του Νοέμβρη, μετά την ολοκλήρωση (στις 31 Οκτώβρη) των Παραολυμπιακών του Σίδνεϊ.

Κατά τον Ρ. Στίντγουορντ, εφόσον ακόμα δεν έχει υπογραφεί το συμβόλαιο των Παραολυμπιακών Αγώνων με την ελληνική πλευρά, «δεν είναι ηθικά, αλλά και νομικά σωστό» να παραδοθεί η σημαία στην Ελλάδα για τη διεξαγωγή των αγώνων το 2004.

Αντικείμενο της διαμάχης είναι τα έξοδα των Παραολυμπιακών Αγώνων. Η Οργανωτική Επιτροπή «Αθήνα 2004» έχει δεσμευτεί για την καταβολή 50 εκατ. δολαρίων και απομένει να καθοριστεί το ποσόν που θα καταβάλει η ελληνική κυβέρνηση. Η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή ζητά συνολικά 100 εκατ. δολάρια.

Σε κοινή επιστολή τους προς τον Ρ. Στίντγουορντ, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Φλωρίδης και η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου, αφού αναφέρουν ότι θα πρέπει να επιλυθούν οι διαφορές που υπάρχουν, προτείνουν επίσημη συνάντηση στην Αθήνα την πρώτη βδομάδα μετά τη λήξη των αγώνων του Σίδνεϊ, με τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης, της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και της «Αθήνα 2004», προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση. Αναφέρουν επίσης πως «πιστεύουν ακράδαντα ότι θα βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση μέσα σε κλίμα αμοιβαιότητας».

Ο αναπληρωτής αρχηγός της ελληνικής αποστολής για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ Παν. Παπακωνσταντόπουλος, υποστήριξε ότι η υπογραφή του συμβολαίου καθυστέρησε, επειδή η Διεθνής Επιτροπή άλλαξε κάποιες λεπτομέρειες του συμβολαίου.

Απειλεί με μηνύσεις και ο Σίμιτσεκ

Με μηνύσεις απειλεί και ο εντεταλμένος σύμβουλος της «Αθήνα 2004» Μ. Σίμιτσεκ (μετά το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Π. Συναδινό), με αφορμή δημοσιεύματα που τον φέρουν να εμπλέκεται στην περίεργη και σκανδαλώδη υπόθεση της μεσολάβησης εταιριών για την ενοικίαση αιθουσών που στεγάστηκε η «Αθήνα 2004» στο Σίδνεϊ αντί του υπέρογκου ποσού των 660 εκατομμυρίων δρχ.

Με γραπτή του δήλωση ο Μ. Σίμιτσεκ σημειώνει: «είναι απολύτως ψευδή ότι υπήρξα μέλος ή μέτοχος ή μισθωτός οιασδήποτε εκ των εταιριών οι οποίες ή φέρονται από τα ίδια τα δημοσιεύματα να έχουν εμμέσως ή αμέσως σχέση με τη μίσθωση χώρων στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σίδνεϊ». Αναφέρει επίσης ότι «από το Φεβρουάριο του 1998 διατέλεσα διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας "PENTE LINK", εταιρία που είχε ως στόχο την οργάνωση και προβολή αθλητικών και πολιτιστικών γεγονότων, από την οποία αποχώρησα οριστικά το Νοέμβριο του ίδιου έτους» και καταλήγει: «Η απόφαση για τη μίσθωση και τη διαμόρφωση του 5ου και 7ου ορόφου του Μουσείου ελήφθη ομόφωνα από το ΔΣ (τακτική σύνθεση), το οποίο και με εξουσιοδότησε να υπογράψω τη σχετική σύμβαση».

Τέλος, ο Μ. Σίμιτσεκ αναφέρει ότι «την επόμενη φορά που οιοσδήποτε τολμήσει να θίξει την ηθική μου ακεραιότητα, το λόγο θα έχει η ελληνική δικαιοσύνη».

Κόντρα ΔΟΛ - Θ. Αγγελόπουλου

«Αποκατάσταση της τιμής και της υπόληψής του» ζητά από την εφημερίδα «Το Βήμα» ο Θ. Αγγελόπουλος, σύζυγος της προέδρου της «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη. Η εφημερίδα στις 8 Οκτώβρη, σε ρεπορτάζ με τίτλο «Εντός, Εκτός η Γιάννα», έγραψε ότι «υψηλόβαθμος παράγοντας του ομίλου Αγγελόπουλου σε συζήτηση στελεχών δήλωσε ότι "πρέπει να εισρεύσουν στο ταμείο του ομίλου 50 δισ. τα επόμενα χρόνια από τα περίπου 500 δισ. που θα διαχειριστεί η Οργανωτική Επιτροπή"».

Με εντολή του δικηγόρου του Θ. Αγγελόπουλου, δικαστικός επιμελητής επέδωσε «γνωστοποίηση - διαμαρτυρία» κατά των Χρ. Λαμπράκη, προέδρου του ΔΣ της εταιρίας Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, του Στ. Ψυχάρη εκδότη της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» και του Π. Λαμψία, δημοσιογράφου της εφημερίδας. Με αυτήν ζητά να γίνει με δημοσίευμα στον ίδιο χώρο της εφημερίδας «αποκατάσταση της τιμής και της υπόληψής όσων εθίγησαν από το παραπάνω δημοσίευμα». Διαφορετικά προειδοποιεί ότι θα καταθέσει αγωγή αποζημίωσης ύψους 2 δισ. δρχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ