Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Μαίνεται ο πόλεμος των συμφερόντων

Η κόντρα των μεγάλων πολυεθνικών για τη ραδιοτηλεοπτική κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 φαίνεται ότι είναι αυτή που τουλάχιστον σε τούτη τη φάση έχει προκαλέσει τις νέες αναταράξεις στην υπόθεση της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ταυτόχρονα, βέβαια εξελίσσεται και εντείνεται συνολικά ο πόλεμος των οικονομικών συμφερόντων για τη μοιρασιά των τρισεκατομμυρίων που θα κοστίσει στον ελληνικό λαό αυτή η υπόθεση. Αυτός ακριβώς ο πόλεμος αντανακλάται και στις αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Οργανωτική Επιτροπή «Αθήνα 2004» συνολικά ή στην Γ. Αγγελοπούλου και υπουργούς κ.ο.κ.

Χτες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης συναντήθηκε δύο φορές με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Οργανωτικής Επιτροπής Π. Συναδινό, με βασικό αντικείμενο συζήτησης το θέμα των ραδιοτηλεοπτικών.

Οπως είναι γνωστό, μέχρι 30 Οκτώβρη, σύμφωνα με τις επιταγές της ΔΟΕ, πρέπει να υπάρχει οριστική απόφαση για το ποιος θα αναλάβει το έργο της οργάνωσης της ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης, ύψους περίπου 160 δισ. δραχμών. Υποψήφιοι είναι η εταιρία του Μ. Ρομέρο (σ.σ. που έχει στενές σχέσεις με το αμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο NBC και έχει αναλάβει την ανάλογη δουλιά στην Ατλάντα και το Σίδνεϊ, αλλά και τους χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2002) και η κοινοπραξία που αποτελείται από τους ευρωπαϊκούς κολοσσούς, το βρετανικό BBC, την ιταλική RAI και τη γαλλική TVRS. Με τον Μ. Ρομέρο έχει συμπράξει και η ΕΡΤ. Επίσημα η κυβέρνηση -όπως δήλωσε και χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας - λέει ότι η απόφαση ανήκει στην «Αθήνα 2004», αλλά ανεπισήμως κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ως δεδομένη την ανάθεση του έργου στον Μ.Ρομέρο, με το σκεπτικό ότι «η ΔΟΕ ενδιαφέρεται για την επιτυχή κάλυψη των αγώνων και σε αυτό η εταιρία του Ρομέρο έχει δοκιμαστεί με επιτυχία». Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που οι μεγάλες τηλεοπτικές εταιρίες της Ευρώπης διεκδικούν ενωμένες αυτό το έργο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέγεθος των πιέσεων που εξασκούν. Επίσης, ρόλο σε αυτήν την υπόθεση παίζει σίγουρα και το παιχνίδι διαδοχής του Σάμαρανκ στην προεδρία της ΔΟΕ. Ενας από τους δύο διεκδικητές είναι ο Βέλγος Ζακ Ρογκ (που έκανε και τις γνωστές προχτεσινές δηλώσεις), ο οποίος φέρεται ως ο εκλεκτός των ευρωπαϊκών πολυεθνικών. Βασικός αντίπαλός του είναι ο Καναδός Ρ. Πάουντ που προωθούν οι Αμερικάνοι.

Οσον αφορά τη νέα ωμή παρέμβαση του Ζ. Ρογκ (ο οποίος ζήτησε «τετραετή εκεχειρία μεταξύ των Ελλήνων» και ολοκλήρωση των έργων ένα χρόνο νωρίτερα), αλλά και την κόντρα υπουργών - Γ. Αγγελοπούλου, επισήμως τα κυβερνητικά στελέχη μιλούσαν χτες για «την ανάγκη να υπάρξει συνεννόηση, συστράτευση και «συνεργασία». Ανεπισήμως βέβαια τόνιζαν ότι τη νέα αυτή παρέμβαση προκάλεσε η κ. Αγγελοπούλου. Το βέβαιο είναι ότι τα πολλά και διαφορετικά συμφέροντα που εκπροσωπούν υπουργοί της κυβέρνησης και τα στελέχη της «Αθήνα 2004», έχουν μετατρέψει την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων σε πεδίο αδυσώπητης σύγκρουσης.

Σε αυτό το πλαίσιο οργίαζε χτες η φημολογία για αντικαταστάσεις ή παραιτήσεις από την εταιρία «Αθήνα 2004». Οι φήμες διαψεύδονταν από κυβερνητικές πηγές που έλεγαν ότι «μόνο αν παραιτηθεί κάποιος θα τον αλλάξουμε».

Η επίσημη κυβερνητική θέση, όπως εκφράστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ήταν «δε θα επιβάλουμε περιορισμούς στις δηλώσεις που κάνουν οι διεθνείς αθλητικοί παράγοντες». Αντίθετα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, αφού είπε ότι «το Σίνδεϊ ανέβασε ψηλά τον πήχη», πρόσθεσε: «Πρέπει όμως και οι Αθάνατοι να μας αφήσουν να δουλέψουμε, χωρίς να εκδίδουν τελεσίγραφα και χωρίς να κινδυνολογούν». Ποιο προωθημένος ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλος είπε: «Να αποσαφηνίσουν επιτέλους από τη ΔΟΕ ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ανάκλησης της εντολής ανάθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Δεν μπορούμε να τελούμε συνεχώς υπό την απειλή αυτή, η οποία δημιουργεί επιπλέον προβλήματα».

Σχετικά με την ουσία της παρέμβασης Ρογκ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι η προετοιμασία εξελίσσεται κανονικά. «Είμαστε χρονικά επίκαιροι» είπε. «Ετοιμαζόμαστε για να οργανώσουμε τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004. Αυτό που έχουμε να πούμε είναι ότι έχουμε καταλήξει στα όργανα, στα πρόσωπα, στο μοντέλο που εφαρμόζεται κατά τη φάση προετοιμασίας της χώρας μας. Επιθυμούμε όλοι οι φορείς του ελληνικού κράτους να συνεργαστούν για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Νομίζω ότι όσο περνά ο καιρός και παίρνει συγκεκριμένο σχήμα, σάρκα και οστά, μορφοποιείται η προετοιμασία της χώρας μας, τόσο θα εξαλείφονται και επιμέρους προβλήματα τα οποία αναφύονται, κατά καιρούς, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια όχι ευχάριστη εντύπωση».

Ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, συναντήθηκε χτες και με τον πρώην υφυπουργό Αθλητισμού Α. Φούρα, ο οποίος μετά τη συνάντηση δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις εκτιμήσεις και προτάσεις του «για να μην υπάρξει κίνδυνος για τους αγώνες». Συναντήθηκε επίσης και με τη βουλευτή της ΝΔ Φάνη Πάλλη Πετραλιά.

Παρέμβαση υπήρξε και από το δήμαρχο Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλο, ο οποίος μίλησε για «πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας». Και αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ένα «λειτουργικό σχήμα, το οποίο θα μπορεί να φέρει αποτελέσματα». Σχετικά με το δικό του ρόλο στην υπόθεση Ολυμπιακοί Αγώνες είπε: «Ο δήμαρχος της Αθήνας έχει το θεσμικό του ρόλο και θα έχετε παρατηρήσει, οσάκις χρειάζεται, είμαι εκεί παρών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντίστροφη μέτρηση με φιέστες (2003-08-13 00:00:00.0)
Στις πλάτες του λαού το κόστος των Ολυμπιακών (2001-11-13 00:00:00.0)
Πεντάδες αγωνίας (2001-07-13 00:00:00.0)
Υποψήφιος πρόεδρος ο ...«ελεγκτής» της Αθήνας (2001-03-22 00:00:00.0)
Εντολή της ΔΟΕ για επίσπευση των έργων (2000-09-12 00:00:00.0)
Νέο δάνειο αν δεν... (2000-03-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ