Τρίτη 13 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Στις πλάτες του λαού το κόστος των Ολυμπιακών

Με «καπέλο» 2,5 δισ. λόγω... καθυστερήσεων υπογράφτηκε χτες άλλη μια σύμβαση για έργο

Η μακέτα του γυμναστηρίου που θα ανεγερθεί στο Γαλάτσι

«Αθήνα 2004»

Η μακέτα του γυμναστηρίου που θα ανεγερθεί στο Γαλάτσι
«Τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στα ολυμπιακά έργα, δυστυχώς θα τις πληρώσει πάλι ο ελληνικός λαός», δήλωνε χτες από την Καρδίτσα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, με αφορμή το νέο επεισόδιο «αντιθέσεων» μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και παραγόντων της «Αθήνα 2004» για την πορεία της προετοιμασίας και τις καθυστερήσεις που παρουσιάζονται. Την ίδια περίπου στιγμή, η κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι υπογράφτηκε με την ανάδοχο κοινοπραξία η σύμβαση για την κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου στο Αλσος Γαλατσίου. Μόνο που το κόστος ήδη έχει «καπέλο» 2,5 δισ. δραχμές. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 14,6 δισ. αλλά η σύμβαση αναφέρει κόστος 17,1 δισ. δραχμές και ποιος ξέρει ποιο θα είναι το τελικό. Αλλωστε, στελέχη της κυβέρνησης παραδέχονται πλέον ότι θα υπάρξει υπέρβαση των αρχικών προϋπολογισμών εξαιτίας των καθυστερήσεων αλλά και των... «ωριμάνσεων των έργων».

«Εμείς έχουμε δηλώσει πάρα πολλές φορές ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, είναι αγώνες που θα επιβαρύνουν τις πλάτες του ελληνικού λαού και δεν πρόκειται να προκύψει κανένα όφελος, ούτε για τον ελληνικό λαό, ούτε για την Ελλάδα, ούτε για τον αθλητισμό», δήλωσε η Αλ. Παπαρήγα. «Δυστυχώς αυτές τις καθυστερήσεις θα τις πληρώσει πάλι ο ελληνικός λαός». Και επισήμανε: «Επειδή θεωρείται ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες συνδέονται και με τον κίνδυνο ενός τρομοκρατικού πλήγματος, εμείς απαντάμε ότι αν είναι να διαλέξουμε ανάμεσα στη δημοκρατία και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, διαλέγουμε τη δημοκρατία».

Κατά τ' άλλα, στην αυριανή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής, αναμένεται να δοθούν... εκατέρωθεν εξηγήσεις και θα γίνει προσπάθεια «να ξεκαθαριστούν οι ρόλοι», δηλαδή να αναζητηθεί ένα νέο σημείο ισορροπίας ανάμεσα στα αντικρουόμενα συμφέροντα. Αντικείμενο συζήτησης θα αποτελέσει επίσης η επικείμενη επίσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ για τον έλεγχο της προετοιμασίας.

Οσον αφορά την επιστολή του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ Ντ. Οσβαλντ και τις αιχμές για ορισμένα από τα έργα, ο Τηλ. Χυτήρης σημείωσε πως «οι παρατηρήσεις αυτές γίνονται γνωστές στην κυβέρνηση, συζητιούνται στη διυπουργική επιτροπή και η κυβέρνηση λαμβάνει τα μέτρα της και δίνει τις απαντήσεις της στην πράξη». Σημειώνεται ότι το περασμένο Σάββατο ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, με δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», ανέφερε ότι οι αγώνες της Αθήνας θα είναι πετυχημένοι, κάτι που επανέλαβε και ο υφυπουργός Τύπου.

Χτες η Γ. Αγγελοπούλου και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας του «Αθήνα 2004» και της Εκκλησίας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής υποσχέθηκε οικονομική ενίσχυση στην Εκκλησία (πρώτη δόση 200 εκατ. δραχμές) για την ανάπλαση δύο υφιστάμενων εκκλησιαστικών κτιρίων (Διορθόδοξο Κέντρο Πεντέλης και Κτίριο Αποστολικής Διακονίας στο Αιγάλεω) για τις ανάγκες της ολυμπιακής φιλοξενίας. Ενώ είναι γνωστό ότι η ηγεσία της Εκκλησίας σχεδιάζει τη δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων!

  • Στο μεταξύ, αργά χτες το βράδυ, η Γιάννα Αγγελοπούλου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο, χωρίς ωστόσο να εξακριβωθεί το περιεχόμενό της.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ