Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ
Ποτέ το Ιντερνετ δε θα αντικαταστήσει το διάβασμα

Ζητά και παίρνει το λόγο η Σοφία Βούλτεψη, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

«Δε σκόπευα να μιλήσω, αλλά με "προκαλέσατε" με αυτά τα θέματα του Ιντερνετ. Θα σας πω ότι ποτέ το Ιντερνετ δε θα αντικαταστήσει το διάβασμα, όπως δε θα το αντικαταστήσει ποτέ και η τηλεόραση. Ούτως ή άλλως αυτή τη στιγμή στον πλανήτη υπάρχουν 6 δισ. άνθρωποι και επαφή με αυτά που λέτε εσείς έχουν μόνο τα 200.000.000. Μέχρι να φτάσουμε λοιπόν σε ένα ποσοστό τέτοιο, η εφημερίδα δε θα αντικατασταθεί ποτέ από το Ιντερνετ.

Πάντως, θα ήθελα να επισημάνω σχετικά με τα προηγούμενα ότι επειδή ζούμε σε εποχή τεχνοκρατικής καταστολής και ιμπεριαλιστικής πληροφορίας, είναι πάρα πολύ βασικό αυτό. Το θέμα της υπερσυγκέντρωσης δεν έχει να κάνει μόνο με το αν 10 ή 15 επιχειρηματίες έχουν κάτι, διότι πάντα κάποιοι θα είχαν ένα κανάλι. Εχει να κάνει με το είδος της πληροφορίας που φτάνει στους ανθρώπους και η πληροφορία που φτάνει δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Δηλαδή παρακολουθούμε ένα είδος εναλλακτικής, επιλεκτικής ενημέρωσης, που γίνεται ουσιαστικά από άλλους.

Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για μας και ξέρετε και κάτι, επειδή λέμε πολλά για την παγκοσμιοποίηση, και εμείς οι δημοσιογράφοι έχουμε μεγάλη ευθύνη γύρω απ' αυτά τα θέματα, ο κόσμος ποτέ δεν ήταν περισσότερο παγκοσμιοποιημένος όσο στην περίοδο ανάμεσα στο 1870 και στο 1914. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει παγκοσμιοποίηση, αντίθετα υπάρχει ένταση των εθνικισμών. Επομένως δεν μπορούμε να συζητάμε για παγκοσμιοποίηση. Μας το λένε για να μας πείσουν, δεν είναι δυνατόν να μας πείσουν.

Εχει μεγάλη σημασία κυρίως ένα άλλο ζήτημα, το οποίο θα ήθελα να θέσω. Λένε επίσης κάτι για τις πολυεθνικές εταιρίες. Ξέρετε, στην παγκοσμιοποίηση, αν θα γίνει και όποτε θα γίνει, η οποία προβλέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης και οι κάτοικοι του Μπαγκλαντές, και σ' αυτό δε διαφωνούμε καθόλου, μόνο που στην πράξη δε γίνονται ποτέ αυτά που προβλέπονται, λοιπόν στην παγκοσμιοποίηση δε θα υπάρχουν πολυεθνικές εταιρίες, θα υπάρχουν υπερεθνικές εταιρίες και τότε οι πολυεθνικές εταιρίες θα είναι αγγελικά πλάσματα, γιατί αυτές δίνουν λόγο στα διάφορα κράτη όπου δραστηριοποιούνται. Το ζητούμενο είναι οι υπερεθνικές εταιρίες, οι οποίες δε θα δίνουν λόγο σε κανέναν.

Και θα τελειώσω λέγοντας κάτι που έχει να κάνει με την πληροφορία: Απ' τα 6 δισ. των ανθρώπων που ζουν στον πλανήτη τα 2 δισ. δεν έχουν κάνει ποτέ τους ούτε ένα τηλεφώνημα. Επομένως μεγάλη σημασία έχει το ζήτημα της πληροφορίας είτε αυτό θα το πολεμήσουμε μέσω του πολέμου κατά της διαπλοκής, είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Ευχαριστώ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η απάτη της ...μηδενικής βάσης (2009-01-24 00:00:00.0)
Δημήτρης Κοντογιάννης (2001-09-30 00:00:00.0)
Παράσταση με «ζητωκραυγές» για την ΟΝΕ (2000-06-16 00:00:00.0)
Στο κατασκοπευτικό μάτι του Αμερικανού «φίλου» όλη η Ευρώπη (2000-01-28 00:00:00.0)
Πρόσω ολοταχώς για τον «Τρίτο Δρόμο» (1999-11-23 00:00:00.0)
Η τρέχουσα εκδοχή μιας πολυσήμαντης και ισχυρής δυναμικής (1998-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ