Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Υπό τη σημαία και για τους σκοπούς του ΝΑΤΟ

Ελληνες πεζοναύτες στη Σμύρνη για τις ανάγκες ΝΑΤΟικής άσκησης

Μετά την τουρκική απόβαση στην Κυπαρισσία, που έγινε το καλοκαίρι στα πλαίσια της ΝΑΤΟικής άσκησης DYNAMIC MIX - 2000, ήρθε και η ελληνική απόβαση στη Σμύρνη, που έγινε χθες, στα πλαίσια της επίσης ΝΑΤΟικής άσκησης Destined Glory 2000, δίνοντας αποφασιστική ώθηση στην ελληνοτουρκική στρατιωτική συνεργασία υπό τη σημαία του ΝΑΤΟ.

Χαρακτηριστικό της σημασίας που δίνει η τουρκική πλευρά είναι ότι τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα διέκοψαν χθες την ώρα την απόβασης το πρόγραμμά τους, προκειμένου να μεταδώσουν εικόνες του λόχου Ελλήνων πεζοναυτών που αναπτύχθηκαν σε περιοχή κοντά στη Σμύρνη. Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, ο λόχος των πεζοναυτών της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από το Βόλο, με διοικητή τον λοχαγό Πάρρη Καπραβέλο, πραγματοποίησε αεραπόβαση από ελικόπτερα, προκειμένου να ενισχύσει άλλες ΝΑΤΟικές δυνάμεις στην περιοχή.

Το προηγούμενο Σάββατο, η φρεγάτα «Σπέτσαι» του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού κατέπλευσε στον κόλπο της Σμύρνης και έξι ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, τύπου F-16, προσγειώθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μπαλικεσίρ, για να συμμετάσχουν στην άσκηση. Τα ελληνικά μαχητικά, όπως και τα άλλα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη, που θα συμμετάσχουν στην άσκηση, μέρος της οποίας θα διεξαχθεί στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, περιοχή, όμως, που υπάγεται στην αρμοδιότητα του ελληνικού FIR, δε θα δίνουν σχέδια πτήσης στις ελληνικές αρχές, αλλά κατευθείαν στο αεροπορικό στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη. Ετσι οριστικοποιείται η φόρμουλα αυτή διευθέτησης μιας από τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, δηλαδή της μη κατάθεσης σχεδίων πτήσης από τα τουρκικά μαχητικά που πετούν στο ελληνικό FIR.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ